05-03-2020 19:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2020 19:35 przez Ametyst Faradobus.)
Dziś obchodzimy rocznicę śmierci Kierownika Państwa Radzieckiego, Człowieka Który Wygrał Wszystkie Bitwy, Generalissimusa Pokoju, Najgenialniejszego Teoretyka Marksizmu-Leninizmu, Człowieka Który Ocalił Ludzkość, Tytana Myśli i Czynu, Krzewiciela Ludzkiej Dobroci i Szlachetności, Chorążego Pokoju, Wodza o Czystym Sumieniu, Budowniczego Nowego Świata, Twórcy i Przywódcy Światowego Frontu Pokoju, Przewodniczącego Rady Ministrów ZSRR i wieloletniego Sekretarza KC KPZR Józefa Wissarionowicza Stalina. Z tej okazji w centrum Jaruzelimy wyeksponowano wizerunek tow. Stalina oraz dwa zdjęcia, z których jedno przedstawia moje odwiedziny w jego Domu Rodzinnym w Betejem Gori, a drugie - moją wizytę na jego grobie na Placu Czerwonym. Niedługo, z okazji Dnia Zwycięstwa, Dnia Bogini Pabiedy, zostanie w Jaruzelimie odsłonięty nowy pomnik "Puszkin czyta dzieła Stalina".
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
> Niedługo, z okazji Dnia Zwycięstwa, Dnia Bogini Pabiedy, zostanie w Jaruzelimie odsłonięty nowy pomnik "Puszkin czyta dzieła Stalina".
Powinien być Stalin czytający dzieła Stalina.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Koba to jeden z głównych bohaterów powieści Ojcobójcy, którą napisał Kazbegi i która odniosła w Gruzji wielki sukces. Młody Dżugaszwili czytał ją jako nastolatek. Jest to historia miłości młodzieńca Jago i pięknej Numu. Jej ojciec, oficer emira, sprzeciwia się ich związkowi. Ale młodym sprzyja Koba, najlepszy przyjaciel Jagona, który wciąż ratuje go z opresji, przede wszystkim zaś organizuje jego ucieczkę po fałszywym oskarżeniu chłopaka przez zazdrosnego o Numu krewnego. Koba to mężczyzna potężnej postury, bardzo silny, władający bronią lepiej od swych przyjaciół, wobec których jest niezwykle lojalny. Jego imię pochodzi z tureckiego i znaczy "niezłomny". Choć chrześcijanin, Koba przyłącza się do muzułmanów z Czeczenii, by walcząc z Cesarstwem Rosyjskim, bronić wyznawanych wartości. Na koniec, mimo że w boju padli już wszyscy jego bliscy, wymyka się otaczającym go wrogom i postanawia zemścić się na rosyjskich najeźdźcach.
Stalin to ten silny, bohaterski i szlachetny Koba, dla którego wyznawane wartości są ważniejsze od miłości do rodziny. Dobro partii zastępuje mu więzi osobiste. Ale w przeciwieństwie do powieściowego Koby, nie zalicza do istotnych wartości lojalności wobec przyjaciół - tych jest zdolny skazywać na śmierć.
W roku 1912 Koba staje się Stalinem - "CZŁOWIEKIEM ZE STALI". I tym razem jest to pseudonim wybrany świadomie. Rzeczywiście jest to nazwisko oddziałujące na wyobraźnie proletariatu. Wciela się w bohatera epopei - powieści Gorkiego i filmów Eisensteina.
Dziękuję za podzielenie się tą historią, nigdy nie zagłębiałem się w pochodzenie pierwszego pseudonimu światełka ludzkości, a jak widać jest to kwestia nader interesująca.
Ametyst Faradobus
Co prawda główne siły mojej akcji osadniczej nakierowane są na Mechanice i Anatolię, ale to jednak Jaruzelima siłą rzeczy, jako osada budowana na surowym korzeniu, wzrasta liczebnie i terytorialnie stanowiąc wygodne i przyciągające miejsce pracy i płacy. Odpowiadając na to zapotrzebowanie opracowałem z moimi ekspertami plan rozwoju Margrabstwa, który zakłada skupienie się na rozwoju głównej miejscowości przy jednoczesnym utrzymaniu charakteru poleskiego zadupia w przypadku pozostałych wiosek. Sama Jaruzelima zostanie nieco rozbudowana, powstanie tu kilka nowych zakładów oraz baz turystycznych, a także powstanie odpowiednia infrastruktura dająca nadzieję na otrzymanie w niedalekiej przyszłości statusu miasta lennego.
Ametyst Faradobus
Z okazji obchodzonego dzisiaj na całym świecie Dnia Słońca - urodzin Wiecznego Prezydenta Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznego Towarzysza Kim Il Sunga (Kim Ir Sena) - w Jaruzelimie odbyły się uroczystości wspominkowe. W Izbie Pamięci otwarto okolicznościową fotowystawę upamiętniającą wieloletnią przyjaźń i kilkukrotne spotkania Solenizanta z Towarzyszem Generałem Jaruzelskim.
Ametyst Faradobus
Z okazji sto pięćdziesiątek rocznicy urodzin Wodza Światowego Proletariatu W. I. Lenina w centrum Jaruzelimy odsłonięto jego Genialną Głowę, a to w związku z tym, że Generał Jaruzelski sam był Genialnym Marksistą-Leninistą - zarówno teoretykiem, jak i praktykiem, a także podwójnym kawalerem Orderu Lenina. Na cokole upamiętniono także inne historyczne, potwierdzone w licznych źródłach wydarzenia m.in. moje osobyste spotkanie z Wodzem Rewolucji w jego piramidzie, to jak przyniesiono Leninowi Rybę, jego cudowne ozdrowienie po zamachu albo jego wizytę w Kazaniu, która była zapowiedzią mojej wizyty w tym mieście.
Ametyst Faradobus
Czy nie lepiej było postawić dwie głowy Lenina obok siebie?
W końcu, co dwie genialne głowy to nie jedna!
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB
|