• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogłoszenia Parafialne i rozmowy w świątyni
Akrypo, chciałbym zaangażować się bardziej w działalność Zielonego Kościoła. Wobec tego, czy zechciałabyś przyjąć mnie jako swojego ucznia, którego wtajemniczysz w naukę i misteria bialeńskiego szyizmu?
P.S. Wiem, że rzadko wchodzisz, dlatego będę czekał tyle, ile trzeba będzie. Od Evoli wiem, że Tradycję powinno się przyjmować od mistrzów duchowych i nie należy szukać dróg na skróty.
Jak myślicie, czy jest możliwe, że wobec całkowitego upadku Islamu w innych częściach mikroświata, ukryty imam ujawni się w Bialenii? Czy jego powrót do świata będzie poprzedzony znakami lub nadzwyczajnymi wydarzeniami, czy będzie to dla wszystkich zaskoczenie?
Cytat:Akrypo, chciałbym zaangażować się bardziej w działalność Zielonego Kościoła. Wobec tego, czy zechciałabyś przyjąć mnie jako swojego ucznia, którego wtajemniczysz w naukę i misteria bialeńskiego szyizmu?

Ne widzę problemu. Postaram się specjalnie ku temu stworzyć coś w ZK, dziś lub jutro zapewne będzie gotowe.
Skoro chcesz być moim uczniem od dziś do czasu końca nauki musisz zwracać się do mnie z dodatkiem Senpai. Liczę, że szybko otworzysz nowy meczet i sam rozpoczniesz niezależne głoszenie Szyizmu. Dziękuje bardzo za takie docenienie. ^^

Cytat:Jak myślicie, czy jest możliwe, że wobec całkowitego upadku Islamu w innych częściach mikroświata, ukryty imam ujawni się w Bialenii? Czy jego powrót do świata będzie poprzedzony znakami lub nadzwyczajnymi wydarzeniami, czy będzie to dla wszystkich zaskoczenie?

W ZK oczywiście przyjęliśmy bardziej powszechne znaczenie słowa Iman po prostu jako honorową głowę kościoła, jakby Ajatollaha Ajatollahów. Iman w znaczeniu takim jak Kalif, następca Alego który pomści śmierć Husajna objawi się może i ale czy w Bialenii czy gdzieś indziej tego nie wiem. Różne rzeczy się zdarzają ale przyszłości żaden mikronauta nie zna. Ale póki co nic nie zwiastuje by z ukrycia wyszedł ten który dokona przekroczenia władzy świeckiej i duchowej pod jedną ideą.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

To wyżej od ajatollaha nie stoi Marja/Wielki Ajatollah?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ajatollah jest tytułem dość nowym (w realu) i nie do końca pokazującym autorytet na większą skalę. W Iranie równie dobrze może taka osoba być autorytetem dla całego kraju lub tylko dla swojej wioski. Wielki Ajatollah to jeszcze świeższy pomysł by właśnie odróżnić tych bardziej znanych od tych mniej. Tak czy siak ZK nie jest dokładnym odbiciem żadnej mniej lub bardziej formalnej społeczności z reala.
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي

Mnie to w ogóle korci żeby zaproponować reformę tytułów w Bialenii tak, aby wyraźnie podzielić je na te dżamahirijskie, związane z kulturą arabsko-islamską, i feudalne, bardziej pasujące do Rzeszy. Obecny system jest trochę chaotyczny i mnie to kłuje w oczy.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Cytat:Skoro chcesz być moim uczniem od dziś do czasu końca nauki musisz zwracać się do mnie z dodatkiem Senpai. 
Z przyjemnością, Isis-chan. UwU 

Cytat:W ZK oczywiście przyjęliśmy bardziej powszechne znaczenie słowa Iman po prostu jako honorową głowę kościoła, jakby Ajatollaha Ajatollahów. Iman w znaczeniu takim jak Kalif, następca Alego który pomści śmierć Husajna objawi się może i ale czy w Bialenii czy gdzieś indziej tego nie wiem. Różne rzeczy się zdarzają ale przyszłości żaden mikronauta nie zna. Ale póki co nic nie zwiastuje by z ukrycia wyszedł ten który dokona przekroczenia władzy świeckiej i duchowej pod jedną ideą.
Dziękuję za wyjaśnienie. Zainteresowała mnie również kwestia połączenia władzy świeckiej i duchowej w rękach Imama. Czy są jeszcze jakieś kryteria, jakie powinien spełnić, abyśmy mieli pewność, że to on? 

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ecchi można wielbić Allaha?  Angel
Cytat:Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ecchi można wielbić Allaha?

Każdy sposób by wielbić Allaha jest chwalebny co można zobaczyć jakie anioły są w ZK...
Zostawiam jednak sumieniu indywidualnemu czy taka osoba ecchi więcej kieruję się ku Bogu czy jednak więcej myśli o czym innym. :x

Mi się to kojarzy z Omanem, gdzie przynajmniej kiedyś władca był sułtanem w Masakadzie, a w Omanie imamem.
Ametyst Faradobus

Spotkałem się ostatnio z opinią całkiem poważnej osoby, że Islam jest 'religią życia na ziemi', pozbawioną judaistycznego rygoryzmu i chrześcijańskiego żądania oderwania się od spraw ziemskich. Spodobała mi się taka interpretacja, rzeczywiście Islam w pierwotnej wersji jest prosty i rozsądny. Tak więc, jeśli chodzi o moje sumienie indywidualne, nie ma sprzeczności.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości