17-03-2020 08:20
Ciekawa historia, nie znałem jej.
|
Wieści z zagranicy
|
|
17-03-2020 08:20
Ciekawa historia, nie znałem jej.
W zasadzie najchętniej uzupełniłbym moją wiedzę o pokoju berlińskim przez osoby zaangażowane wtedy w ZSKHiW, Klindię, Saksonię, RLS i Gregorię, czy @Ametyst jest mi tu w stanie coś ciekawego doradzić?
17-03-2020 10:55
Jedna uwaga merytoryczną do aktykułu... Firma Ruger nie produkowała i nie produkuje pistoletów w "rewolwerowym" kalibrze .357 Magnum. Produkowała i produkuje całkiem sporo modeli rewolwerów w tym kalibrze, ale nie pistolety. Jeśli chodzi o pistolety na amunicję o podobnej lub większej energii to Ruger stosuje amunicję 10mm Auto i 40S&W - czyli typowo pistoletową. Zresztą stosowanie amunicji rewolwerowej do pistoletu samopowtarzalnego nie jest zbyt popularne, bo ma ona wystającą kryzę, a to utrudnia poprawne funkcjonowanie broni oraz konstruowanie magazynków dwurzędowych (czyli o większej pojemności). Dlatego gdy powstała "moda" na pistolety zasilane amunicją o energii zbliżonej do rewolwerowego .357 Magnum i silniejszej - to powstała do nich odpowiednia amunicja, bez wystającej kryzy np. właśnie 10mm Auto i 40S&W. W zasadzie jedynym bardziej znanym pistoletem na 357 Magnum jest izraelski Desert Eagle, reszta to konstrukcje raczej niszowe... Ale i IMI w końcu poszła w kierunku robienia swoich DE na odpowiednią amunicję pistoletową czyli 50AE.
17-03-2020 11:07
Tak, chodziło mi o rewolwer Rugera, ten miałem przed oczami pisząc ten wstęp. Literówka, pozwolę ją sobie poprawić, dziękuję za zwrócenie uwagi
19-03-2020 17:28
http://rodossija.ct8.pl/showthread.php?t...345#pid345
Powstała nowa religia.
Дмитрий Сергеевич Медведов
19-03-2020 18:16
Takie termosy to w tych czasach na ulicy leżą.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
19-03-2020 19:13
Może nawiążcie jakoś do tego, że Cesarstwa Bizantyjskie współpracuje z Rotrią i są zdrajcami prawosławia, wobec czego Wy jesteście jedynymi prawosławnymi chrześcijanami, dziedzicami tradycji Wschodu.
19-03-2020 19:17
W ogóle co to za cesarz bizantyjski, który się nazywa bizantyjskim, a nie rzymskim?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]() |