• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt poprawki do Regulaminu Postępowania Legislacyjnego Republiki Bialeńskiej
Wysoka Izbo,

Ponieważ "w praniu" wyszedł nam błąd w Regulaminie i jego niekonstytucyjność - przedstawiam pod obrady projekt zmiany Regulaminu, tak by był zgodny z Konstytucją.

Projekt uchwały o zmianie Regulaminu Postępowania Legislacyjnego Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 1.

Artykuł 3, ustęp 7 Regulaminu otrzymuje następujące brzmienie:

7. Przyjmowanie ustaw i uchwał odbywa się większością bezwzględną, należy przez to rozumieć poparcie projektu aktu prawnego przez ponad połowę Obywateli biorących udział w głosowaniu, z zastrzeżeniem, iż większość bezwzględna wymaga oddania głosu przez co najmniej połowę liczby Obywateli, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

Artykuł 2.

W artykule 3 Regulaminu dodaje się ustęp 7a o następującej treści:

7a. Przyjmowanie poprawek i autopoprawek oraz rozstrzyganie pozostałych kwestii wymagających głosowania następuje zwykłą większością głosów, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

Artykuł 3.

Uchwała wchodzi w życie 48 godzin po opublikowaniu.
Otwieram debatę, która potrwa do 10 kwietnia godz. 19:42.

Oświeć mnie... co znaczy zwykła większość?
Joahim-von-R napisał(a):Oświeć mnie... co znaczy zwykła większość?
1. Nie ma znaczenia ilu wzięło udział w głosowaniu.
2. Nie zliczasz głosów wstrzymujących się - to jest równoznaczne z "nie mam zdania".
3. Czy coś w głosowaniu "przechodzi" lub "nie przechodzi" zależy od tego czy jest więcej głosów ZA czy PRZECIW.
Przewodniczący chyba nam się zagubił... No to korzystając z posiadanych jeszcze prezydenckich uprawnień stwierdzam, ze czas debaty minął i rozpoczynamy głosowanie, które potrwa trzy doby.

Oddaje głos ZA.
ZA

Za.
Za
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Za.
Za.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Za.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości