• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielkie Kniaźstwo Jaruzelimy
[Obrazek: Untitled-1-4.jpg]

Główne obchody Świąt Marcowych w moich dobrach odbywają się w Jaruzelimie, która z woli Konduktora powiększy się wkrótce o dziesięć folwarków. Mam nadzieję, że pobudzi to rozwój przede wszystkim Stolicy Generalskiej tak, aby jeszcze w tym roku przekształciła się ona w miasto lenne. Poza tłumami osadników spodziewam się też napływu turystów ze stolicy, którzy jutro korzystając z dodatkowego wolnego dnia zapewne tłumnie postanowią odpocząć na Polesiu. Wtedy też szykuję większość atrakcji.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
[Obrazek: preview_8d9c06d286459018d77a76634d837daf.jpg]

Widok na coraz bardziej prężną Jaruzelimę

Długoweekendowy najazd turystów zrobił dobrze Jaruzelimie i jej mieszkańcom oraz oczywiście mi, jako gospodarzowi. W związku z tym pełną parą może ruszyć kolejny plan dwutygodniowy - program rozwoju lenna z wykorzystaniem dziesięciu nowych, przyznanych przez Prezydenta folwarków. Prawdopodobnie połowę z nich przeznaczę do branży przemysłowej - zostaną one wybudowane w okolicach Jaruzelimy, która tym sposobem zacznie nabierać coraz bardziej miejskiego charakteru. Druga połowa będzie realizować zadania rolnicze - powstanie m.in. hodowla ryb, dwa nowe gospodarstwa rolne, a także druga hodowla wielbłądów sprowadzanych z Anatolii.

[Obrazek: zamek-w-stobnicy-mojekonferencje-nowy-za...polsce.jpg]

Tymczasem nad jeziorem powstaje moja tutejsza rezydencja. Wciąż nie wiem, jak ją nazwę, ale koniec budowy jest coraz bliżej. Póki co dalej rezyduję w skromnym dworku w Trzecinach.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ku końcowi zmierza budowa nowych folwarków. Rolnicze Zjednoczenie Faradobusów wzbogaci się o trzy: folwark "Rahmon" (zajmujący się hodowlą owiec i innych zwierząt), folwark "Dzicz" (rzeźnia) oraz druga na terenie lenna Hodowla Wielbłądów zlokalizowana w pobliżu Starej Rusi.

[Obrazek: 395.jpg]

Nieopodal kopane są Staroruskie Stawy Hodowlane, które specjalizować będą się w hodowli pysznej i zdrowej, żywiącej się śmieciami pangi. Na południu margrabstwa powstało Jaruzelimskie Gospodarstwo Leśne, które stara się godzić ochronę przyrody ze ścinką, zrywką i łowiectwem.

[Obrazek: 318.jpg]

Ponadto powstają nowe zakłady przemysłowe. Manufaktura Podróbcji Dywanów będzie tworzyła tradycyjne dywany, sprzedawane następnie z przebitką meczetom oraz przyszłym spragnionym egzotyki turystom w Faradobaju, Arthurbergu, Abdulstaden i Dżamahiriji, a także Poleszukom, aby mogli je wieszać w swoim domu. Innego rodzaju dzieła będzie podrabiać Manufaktura Poróbcji Sztuki, której wytwory będą następnie rozprowadzane po całym Polinie. Jaruzelimskie Zakłady Tytoniowe zajmą się wytwarzaniem aromatycznych Kameli. Ostatni bezrobotni mieszkańcy będą mogli znaleźć zatrudnienie w fabryce pantofli albo w fabryce gwoździ.

Cały proces skutkuje stałym wzrostem ludności, przede wszystkim w Jaruzelimie, oraz rozbudową głównej osady lenna. Obrazuje to nowa mapa, którą mam przyjemność zaprezentować:

[Obrazek: 85_31_03_20_8_52_09.png]
Ametyst Faradobus

Na zakończenie kadencji ustępujący Konduktor (niech imię jego będzie Sternikiem błogosławione) nadał mi dziesięć folwarków, z których połowę postanowiłem ulokować na Polesiu. Tym sposobem Margrabstwo Jaruzelimy awansowało do rangi lordostwa, a ja postanowiłem, na podstawie świeżo uchwalonej ustawy tytułomańskiej, przyjąć tradycyjny, poleszucki tytuł bojara tych ziemi, które odtąd będą nazywane tradycyjnie Wotcziną Jaruzelimy. Zwyczaj ten postaram się uregulować wkrótce stosownym rozporządzeniem lewskim.  

[Obrazek: 85_15_04_20_7_17_46.jpeg]

W międzyczasie powstały wszystkie folwarki, które założyłem na mocy poprzedniego nadania. W najbliższej przyszłości planuję wybudować dwa gospodarstwa rolne, szwalnię, zakłady przetwórstwa spożywczego i zakład produkcji nawozów naturalnych.
Ametyst Faradobus

[Obrazek: 1maja83.jpg]

Z łaski Prezydentki Jaruzelima wzbogaciła się o dziesięć folwarków, bo siedem pozostałych zbuduję w Faradobaju. W ramach miejscowych obchodów Święta Pracy odbywa się narada na temat rozwoju rolnictwa na terenie Wotcziny:

Ametyst Faradobus

Zaczęli mnie straszyć podupadanie moich folwarków, jeżeli nie będę tu pisał to wolę się zabezpieczyć i od razu po wizycie w Faradobaju poleciałem do Jaruzelimy, gdzie trwają przygotowania do obchodów rocznicy wygrania przez gen. Jaruzelskiego II wojny światowej. W planach są rekonstrukcje historyczne (tow. Jaruzelski sam pokona 2137 SS-mannów i tyluż samo bandytów z lasu, choć to drugie razem z mjr. Baumanem), złożenie kwiatów na Ołtarzu, prelekcje, grill oraz projekcja filmu Brauna.

[Obrazek: 85_08_05_20_4_51_28.jpeg]
Stopniowy rozwój Jaruzelimy powoli staje się widoczny gołym okiem

Tymczasem również na Polesiu trwają plany zagospodarowania nowych folwarków. Z pewnością doinwestowane zostaną Zakłady Mechaniczne Faradobusów. Poza tym postawię na przemysł drzewny oraz przetwórstwo. Czekam też, aż przyjdą mi do głowy dalsze pomysły.
Ametyst Faradobus

Folwarki powoli powstają, co można zobaczyć oglądając zaktualizowaną mapkę w dziale z mapką. Z ciekawszych rzeczy założyłem Fabrykę Amunicji "Kardynał Wyszyński", a także Jaruzelimski Gaj Chmielowy, który będzie dostarczał surowca dla browarów. Poza tym w budowie jet Jaruzelimska Hodowla Eksperymentalna - laboratorium genetyczne Rolniczego Zjednoczenia, gdzie będą tworzone i ulepszane różne gatunki roślin i zwierząt.

Jednocześnie postępuje budowa mojej rezydencji, którą widać już dosyć wyraźnie z terenu Starej Rusi:

[Obrazek: 5c9e2096a8bfc_o_medium.jpg]
Ametyst Faradobus

[Obrazek: 5b45b9985a0c5_o_full.jpg]

Ostatnio mało pisuję, za co przepraszam, ale żeby nie stracić przypadkiem folwarków zajrzałem do Jaruzelimy. Opowiem dzisiaj o trwającej od kilku miesięcy budowie mojej tutejszej rezydencji, która powstaje w parku narodowym jakimś tam lesie, nad jeziorem Jaruzelimskim w pobliżu stolicy lenna oraz wioski Stara Ruś. Będzie to wspaniały zamek, moja poleska siedziba oraz centrum zarządzania tymi ziemiami i innymi dobrami rodowymi w Bialenii. Piękna budowla projektu architekta Jana Kluczyka obecnie daje zatrudnienie tysiącom miejscowych, a już niebawem stanie się ozdobą całej malowniczej okolicy, widoczną z odległości wielu kilometrów. Na jej terenie znajdować się będą liczne instytucje, domy mieszkalne, koszary BFK. Nad wszystkim górować będzie Brama Baszty Bolszewickiej - zbudowana na wzór tej znajdującej się w hirschberskim miasteczku Löwenberg.
Ametyst Faradobus

Poruszony groźbą utraty folwarków postanowiłem dziś obdzwonić wszystkie, które posiadam. Między innymi zadzwoniłem do jaruzelimskich tartaków. Okazało się, że Stachu (Holijczuk, zastępca kierownika Wydziału Ścinki i Zrywki Leśnego Zjednoczenia Faradobusów) pojechał z tą ich bułom do centraly do centrali mój las wyciął, po mojem chodził, moje piniadze zabroł. Nie wiadomo kto mu dal takie pozwolenie! Kazałem powiedzieć temu temu skurwysynowi, gdzie łon pojechoł, bo go szlag jasny trafi krew nagła zaleje. Okazało się, że wygolił las, a ja nadal nie rozumiem, po jaką cholerę on miał tam z tą naszą bułą jechać do lasu i powycinać nasz las?

[Obrazek: 792.jpg]
Ametyst Faradobus

Może działał w porozumieniu z tymi komuchami z PRR, które chcą nam zabierać folwarki. Drewno sprzedadzą do Sarmacji, a na wykarczowanym terenie stworzą kołchoz.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości