24-04-2020 18:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2020 18:21 przez Ametyst Faradobus.)
Wysoki Sejmie, Drodzy Mieszkańcy Rzeszy,
jako człowiek uczciwy, prawy i sprawiedliwy muszę spełniać zachcianki moich wyborców, a że moi wyborcy to niemal cała Rzesza - tedy nie mam w istocie wyjścia. Zgodnie z zapowiedziami i obietnicami otwieram wszem i wobec pierwszy w dziejach Rzeszy Bialeńskiej Bazar stanowisk! W czasie jego trwania, a potrwa on do końca sesji, ubiegać się będzie można o wszelkiego rodzaju benefity, zaszczyty, przywileje i tytuły. Mam nadzieję, że tak jak w mojej monarchosocjalistycznej ojczyźnie stanie się to miłą i pożyteczną tradycją.
Elektor Swarzewski zdążył już zażądać przywilejów dla stanu elektorskiego, więc jeżeli macie jakieś propozycje to teraz jest czas i miejsce. W ogóle określenie stan jest moim zdaniem bardzo trafne, zwłaszcza że od niedawna lennicy mogą sami wymyślać sobie alternatywne tytuły i przedstawiać je do zatwierdzenia, stąd na przykład ja jestem nominalnie kedywem, a technicznie grandem. Myślę, że przyznanie posiadaczom danego tytułu pewnych symbolicznych przywilejów, bowiem już dzisiaj posiadają oni przywileje faktyczne w postaci bonusów do gwardii lennych, nie byłoby złą rzeczą. W Indiach Brytyjskich istniało kilkaset bardzo różnych państewek, których władców rozróżniano w ten sposób, że przysługiwało im powitanie w postaci odpowiedniej liczby ostrzałów artyleryjskich. Poza tym nadawano im różne, najczęściej honorowe, stopnie wojskowe i różne stopnie brytolskich odznaczeń. Wbrew pozorom struktury Rzeszy i Radżu są pod pewnymi względai podobne, więc może by pójść w tę stronę?
Poza tym pamiętajcie, że w gruncie rzeczy możemy pomyśleć o przywilejach zupełnie absurdalnych.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
24-04-2020 21:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2020 21:15 przez Akrypa Ali Shariati.)
Jako, że wątek przekonuje mnie do roszczeniowości to zgłaszam swoje roszczenia w imię dobrej zabawy.
Żądam by każdorazowa osoba władna DB otrzymywała w Rzeszy, i tak ją tytułowano gdy tu piszę, Potężnym Paszą Bialeńskim.
Do obowiązków Potężnego Paszy Bialeńskiego nic by nie wchodziło a przywilejami byłoby posiadanie:
- Prawa leżenia brzuchem do góry na obradach Sejmu Rzeszy.
- Wyzywania rodziców wszelkich urzędników Rzeszy.
- Jedzenie i picia na koszt lenników lub miast w których przebywa.
- Podrzucanie czapki 7 razy na jego widok przez lennika który go spotka.
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB
Moi żądaniem jest wdrożenie mojego planu na naprawę Rzeszy:
1. Wyjście z lewackiej bialenii
2. Utworzenie międzymoża
3. Zakaz zielonego kościoła
4. Żadnych sarmackich uchodżców!
5. Zerwanie stosunków dyplomatycznych z dreamlandem, sarmacją, rotrią, leocją, federacją nordacką
5. Przywrócenie obowiązkowej służby wojskowej w Gwardii Rzeszy
6. Zakaz noszenia rurek przez lennikuf
7. Zażądać od sarmacji tupolewa, w przyapdku odmowy wypowiedzieć jej wojne
8. Zwiększenie czterokrotnie godzin historii, bialeńskiego i religii rotriokatolickiej w szkołach
9. Zakaz homoseksualizmu
Co myślicie?
Ale Lew w Dżamahirji będzie żądał tego samego. W ogóle nadanie szczególnego statusu Burmistrzowi w Rzeszy i Lwu w Dżamahiriji jest dobrym pomysłem. Sam myślałem, aby w Wolnogradzie wybudować dom dla Burmistrzyni i postarać się o rezydencję Lwa w Bengazi, takie przedstawicielstwo honorowe drugiego samorządu.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
To ja żądam, żeby elektorzy mieli prawo weta absolutnego i rokoszu, jak im się Lew nie będzie podobał.
Ametyst Faradobus
Proszę, aby po wsze czasy zwierzchnikom Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu, niezależnie od majątku przysługiwał tytuł "pauperrimus" na pamiątkę mojego jedynego folwarku oraz przywilej żebrania u innych lenników, a także aby przysługiwał im tytuł Kapelana Lwa Wolnogradu i z tego tytułu jedna butelka bimbru wynagrodzenia miesięcznie.
Pamiętajcie też, że gospodarzom wolnych miast możemy nadawać również poniższe tytuły ustanowione przez ustawę:
- Podczaszy Rzeszy,
- Skarbnik Rzeszy,
- Komornik Rzeszy,
- Stolnik Rzeszy,
- Chorąży Rzeszy,
- Ancymon Rzeszy,
- Łowczy Rzeszy.
Ametyst Faradobus
Przypominam o trwającym bazarku.
Ametyst Faradobus
W takim razie dej tytuł Wielkiego Łowczego Rzeszy.
|