• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Nowelizacja Ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji
Wysoka Izbo,

staję mi dziś zaprezentować Zgromadzeniu Narodowemu długo wyczekiwany projekt noweli ustawy samorządowej w formie następujące:

Cytat:
[Obrazek: bialenia-ikona.png]

Ustawa o zmianie ustawy
o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników
z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii
o nazwie Rzesza Bialeńska,
oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych
z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii
o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej.
z dnia 11 maja 2019 r.

-- -- 2020 roku

Artykuł 1.
Zmianie ulega treść artykułu 4. Ustawy.

Artykuł 2.
Artykuł 4. Ustawy zyskuje brzmienie:

"1. Obradom Sejmu Rzeszy Bialeńskiej przewodniczy Lew Wolnogradu.

2. Lew Wolnogradu wybierany jest na sześciomiesięczną kadencję przez Sejm Rzeszy Bialeńskiej. Sejm Rzeszy Bialeńskiej ma prawo odwołać Lwa Wolnogradu na wniosek każdego posiadacza folwarków większością 2/3 głosów.

3. Po zakończeniu kadencji dotychczasowy Lew Wolnogradu pełni swoje obowiązki i przewodniczy obradom Sejmu Rzeszy Bialeńskiej do chwili wyboru następcy, o ile Prezydent Republiki Bialeńskiej nie postanowi inaczej. Dotychczasowy Lew Wolnogradu nie pełni swoich obowiązków w przypadku, gdy zostanie odwołany lub zrzeknie się urzędu.

4. Procedurę wyboru Lwa Wolnogradu przeprowadza Prezydent Republiki Bialeńskiej jako Wikariusz Rzeszy Bialeńskiej.

5. Lew Wolnogradu zwołuje kolejne sesje i posiedzenia Sejmu Rzeszy Bialeńskiej. Lew Wolnogradu publikuje uchwały w imieniu Sejmu Rzeszy Bialeńskiej.

6. W przypadku wakatu na stanowisku Lwa Wolnogradu lub nierozpatrzenia wniosku do niego w terminie 3 dni od daty wpłynięcia jego obowiązki pełni Prezydent Republiki Bialeńskiej jako Wikariusz Rzeszy Bialeńskiej."

Artykuł 3.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą publikacji.

Projekt został wypracowany w trakcie debaty na Sejmie Rzeszy. Jest w gruncie rzeczy odpowiedzią na postulaty, które pojawiały się od dawna i które podziela większa część lenników i plenipotentów. Ostatecznie nie zdecydowaliśmy się na bezterminowe przedłużenie kadencji lewskiej wydłużając ją jedynie do okresu półrocznego.

Na wstępie chciałbym też zgłosić autopoprawkę:

Cytat:7. Kadencja obecnego Lwa Wolnogradu minie sześć miesięcy od momentu objęcia przez niego urzędu."

Chodzi o to, że formalnie zostałem wybrany na kadencję dwumiesięczną, więc inaczej należałoby mnie wybrać od nowa.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Otwieram debatę która potrwa cztery dni (wiem, że powinienem krócej, ale nie wiem, czy jutro będę miał czas na mikronacje, więc nie chcę robić chaosu).
Popieram projekt, natomiast mam wątpliwości odnośnie poprawki. Byłoby to odgórne narzucenie czegoś Rzeszy.
Nie chciałam rzucać takich pomysłów na sejmie bom nie czuje się lenniczką więc spytam Was o to tutaj. Tradycja Prezydencka od czasu porzucenia opieki Księstwa Sarmacji zna fakt, że Prezydent zgadza się na pewne obietnice które wymyślił obywatel, towarzysz, katechon, brat w wierze, bojownik o lepsze jutro i tak dalej Andrzej Swarzewski.
Może i Lew składałby podpis pod czymś podobnym by zadowolić "stan elektorski"?
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Myślę, że to narzucanie nie jest niczym niestosownym. Rzesza to samorząd, a nie podmiot federacji.

W sensie takie pacta conventa? Niby można, ale ja bym tu był raczej za tym, aby to była nieformalna tradycja, a nie wynikający z ustawy przepis, który za chwilę może okazać się martwy.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Również popieram zmiany oraz nie uważam, że zapis art. 7 narzuca coś Rzeszy, przecież sami w Sejmie zdecydowaliśmy o tym by przedłużyć kadencje Lwa i nie ukrywajmy, zrobiliśmy to dlatego bo chcemy aby Ametyst sprawował tą funkcję jak najdłużej.
No to w pewnym sensie jest to wypełnienie postulatu Sejmu - w przeciwnym razie może się okazać, że trzeba będzie organizować na nowo wybory, bo ktoś stwierdzi, że przecież mnie wybrano na kadencję dwumiesięczną.
Ametyst Faradobus

Zamykam debatę. Rozpoczynam głosowanie, które potrwa do 8 maja.

Jestem ZA ustawą i poprawką.
ZA ustawą, PRZECIW poprawce.
ZA ustawą i poprawką.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości