• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Ustawa o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków
Ciof!

Partia Regionów Rewolucja ma zaszczyt zaprezentować ustawę swojego autorstwa (najwięcej zasług w stworzeniu ustawy ma towarzysz Karol Medycejski). Wierzymy, że ustawa ta przyczyni się do słusznych postaw mieszkańców Republiki i słusznego podziału folwarków.
Oto ona:
Ustawa o
stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków
i zmianie niektórych ustaw

Artykuł 1
Niniejsza ustawa reguluje skutki zaniedbywania nadanych folwarków oraz lenn oraz zmienia ustawę o tytułach honorowych z dnia 14 kwietnia 2020 roku oraz kodeks cywilny z dnia 25 kwietnia 2019 roku.

Artykuł 2
Każdy miesiąc nieaktywności biernej posiadacza folwarków, rozumianej jako brak zalogowania się na forum Republiki Bialeńskiej, skutkuje utratą dwóch folwarków.

Artykuł 3
1. Każdorazowy miesiąc nieaktywności czynnej posiadacza folwarków, rozumianej jako nie napisanie co najmniej jednego posta w dziale lub poddziale każdego z lenn, których dany posiadacz folwarków jest użytkownikiem lennym, skutkuje utratą jednego folwarku za każde lenno danego posiadacza folwarków, w którym ten posiadacz nie napisał posta.
2. Przepis art. 3 ust. 1 nie doznaje uszczerbku w przypadku, gdy dany posiadacz folwarków nie jest użytkownikiem lennym żadnego lenna. Posiadacz taki traktowany jest jakby przysługiwało mu użytkowanie lenne jednego lenna.
3. Okoliczność wydzierżawienia lub oddania lenna w posiadanie pod innym tytułem prawnym innej osobie nie niweczy skutku z art. 3 ust. 1. Każdorazowa aktywność lub brak aktywności w lennie osoby, która włada lennem danego użytkownika lennego wywołuje taki skutek, jakby była aktywnością lub nieaktywnością czynną tego użytkownika.

Artykuł 4
Utrata folwarków skutkuje odpowiednim obniżeniem tytułu honorowego.

Artykuł 5
1. Posiadacz folwarków, który w wyniku swojej nieaktywności utracił folwarki, może je odzyskać, jeśli wykaże się ponownymi zasługami wobec Republiki Bialeńskiej, aktywnością oraz narracyjną akcją odbudowy swoich folwarków. Jest to równoznaczne z przywróceniem odpowiedniego tytułu honorowego.
2. Oceny spełnienia warunków, o których mowa w ust. 1, dokonuje Prezydent.
3. Przywrócenie folwarków następuje w drodze postanowienia.

Artykuł 6
Artykuł 6 ustęp 2 zdanie 1 ustawy o tytułach honorowych z dnia 14 kwietnia 2020 roku zyskuje brzmienie:
„Posiadacze folwarków lennych mają prawo do utworzenia lenna na terytorium Rzeszy Bialeńskiej, którym zarządzają oni na prawach użytkowania lennego z prawem oddania lenna osobie trzeciej w całości lub w odpowiednim zakresie wyznaczonym każdorazowo liczbą folwarków tworzących lenno do: używania i pobierania pożytków przez osobę trzecią (prawo wydzierżawienia lenna), używania przez osobę trzecią (prawo wynajęcia lenna) lub do władania nim pod innym tytułem prawnym przez osobę trzecią w zgodzie z przepisami regulującymi zobowiązania w Republice Bialeńskiej.”

Artykuł 7
W ustawie kodeks cywilny z dnia 25 kwietnia 2019 roku art. 16a zyskuje brzmienie:
„1. Obok własności wyróżnia się użytkowanie lenne będące ograniczonym prawem rzeczowym.
2. Użytkowanie lenne jest prawem do używania i pobierania pożytków z nieruchomości tworzącej lenno.
3. Tworzenie, nadawanie i znoszenie lenn określają odrębne przepisy.”

Artykuł 8
W ustawie kodeks cywilny z dnia 25 kwietnia 2019 roku uchyla się artykuł 8.

Artykuł 9
Lenna dotychczas ustanowione na prawie dzierżonii stają się lennami na prawach użytkowania lennego.

Artykuł 10
Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Otwieram debatę, która potrwa 3 dni, do 8 maja.
Celem folwarków jest wyrażenie przez Bialenię wdzięczności za zasługi dla kraju. Zasług nie można odebrać, folwarków też odbierać nie należy. Apeluję do Zgromadzenia o odrzucenie projektu w całości.
Również jestem zdania, że ustawa jest zbyt radykalna. Owszem jestem za likwidacją folwarków, których właściciele wybyli z kraju, nie przekazali nikomu zarządu nad ziemiami i w zasadzie nie ma nadziei na ich powrót. Czyli likwidacją faktycznie "wymarłych" trwale majątków ziemskich. 

Jednak nie w innym przypadku... Niektórzy opuszczają nas, a potem wracają, często po dłuższym czasie. Niech mają do czego wracać.

Nawet jeżeli uznamy, że lenna takich osób likwidujemy to na pewno nie po miesiącu. Obecny układ jest dobry... takie lenno trafia pod zarząd Lwa Wolnogradu i on decyduje co dalej. W przypadkach nierokujących nadziei może wnioskować o likwidację lenna do Prezydenta.

Moim zdaniem takich spraw nie powinno się regulować ścisłymi normami. Każda taka sprawa powinna być rozpatrywana całkowicie indywidualnie.

Jestem przeciw takiej ustawie...
Czym innym jest likwidacja nieaktywnych lenn (też nie należy się z tym spieszyć, ale można rozważyć, gdyby groziło nam przeludnienie), a czym innym odbieranie folwarków. Można mieć folwarki, a nie mieć lenna. Folwarki mają znaczenie honorowe, nie można nikomu odbierać zasług.
AndrzejSwarzewski napisał(a):Czym innym jest likwidacja nieaktywnych lenn (też nie należy się z tym spieszyć, ale można rozważyć, gdyby groziło nam przeludnienie), a czym innym odbieranie folwarków. Można mieć folwarki, a nie mieć lenna. Folwarki mają znaczenie honorowe, nie można nikomu odbierać zasług.

Folwarków nie należy w ogóle odbierać - chyba, że w ciężkich przypadkach czyli przestępstwa przeciwko Republice Bialeńskiej i też tylko na drodze indywidualnego procesu sądowego i wniosku sądu do Prezydenta. Odebranie folwarków do zera skutkowałoby też odebraniem lenna i odebraniem tytułu szlacheckiego.

Czy wyobrażacie sobie by odebrać folwarki np. Maciejowi Kamińskiemu, Janowi Kaniewskiemu i innym niezmiernie zasłużonym dla stworzenia naszego Państwa Bialeńczykom, których nie ma już wśród nas? Albo Thomasowi von Lisendorff, którego postawa podczas "wielkiej smuty" pod butem Sarmacji - wydatnie przyczyniła się do odzyskania Naszej Niepodłegłości? Ja sobie nie wyobrażam... Byłby to skandal i wielka niesprawiedliwość. Nie chciałbym z takim państwem (które tak traktuje zasłużonych, a nieobecnych byłych obywateli) mieć nic wspólnego.
Nie będą nam w Rzeszy w obcych językach dziady z Dżamahyryji mówić, jak my mamy coś robić!

A tak poza tym to z jednej strony może to zmotywować, ale równie dobrze zniechęcić. Bardziej obstawiam to drugie, ale chętnie wysłucham kolejnych argumentów. Uważam, tak jak Ronon, że folwarki i tytuły są miernikiem zasług, ale no samo podupadanie też nie jest jakimś całkiem złym pomysłem. Może niech nieaktywni lennicy mają obniżoną wagę głosu na Sejmie, aby nie mogli realnie decydować nagle o sprawach Rzeszy? Narracyjnie by się uznało, że to przez podupadnięcie gospodarcze ich lenna, bo pańskie oko przestało tuczyć.

Poza tym przypominam, że już parę miesięcy temu wydałem rozporządzenie, na mocy którego przedstawiłem kilka nieaktywnych lenn do likwidacji i zakończyło się to sukcesem. Warunkiem utrzymania lenna było spisanie się. Mogę to powtarzać np. raz do roku.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Może niech nieaktywni lennicy mają obniżoną wagę głosu na Sejmie, aby nie mogli realnie decydować nagle o sprawach Rzeszy?
Ale to się dzieje samoistnie... nieaktywne osoby nie otrzymują folwarków lub otrzymują pojedyncze. A osoby aktywne otrzymują ich więcej, a więc siłą rzeczy siła głosu aktywnych jest większa od nieaktywnych.
Teoretycznie jednak Maciej Kamiński mógłby nagle przyjść i zdecydować o wyniku jakiegoś głosowania, mimo że w Rzeszy się nie pojawiał od dawien dawna. Myślę też, że warto premiować tych lenników, którzy o swoje lenna dbają na bieżąco. Jestem zwolennikiem motywacji pozytywnej, więc może za to zwiększymy wagę głosu niższych tytułem lenników, którzy jedna np przynajmniej raz w tygodniu coś w swoim lennie piszą?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To już sprawa Rzeszy, w jaki sposób podejmuje wewnętrzne decyzje. Dżamahirija całkiem zrezygnowała z przywilejów szlacheckich i nikt nie ma pretensji. Ale folwarki mają przede wszystkim znaczenie honorowe, ogólnobialeńskie. W zamyśle nie wiążą się z przywilejami. Rzesza postanowiła włączyć je do swojego systemu, ale to nie oznaczy, że zależą od Rzeszy i powinny być dostosowywane do potrzeb Rzeszy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości