Mnie tam ten traktat cieszy, wolę o takich rzeczach czytać niż o nadchodzącym upadku Dreamlandu chociażby.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
Właściciel Unicorn Media Corporation
"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Cytat:Oczywiście o nie jest to żaden sojusz. Traktat taki ma służyć głównie zapewnieniu wzajemnego uznania i wymianie ambasadorów.
Otóż jest to traktat o przyjaźni i współpracy, a nie o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych.
Cytat:A Suderland w sojuszu z KS jakoś miał z nami Traktat i nikogo to nie gorszyło.
Inba o suderlandzką współpracę z KS była gorąca. Dobrze pamiętam, bo to było za mojej kadencji jako MSZ. Konsultowaliśmy tę kwestię na Forum Obywatelskim i każdy zainteresowany Obywatel mógł się wypowiedzieć.
Cytat:Szczerze mówiąc pojawienie się przyjaźni w tytule ma wyłącznie związek z faktem, że poprzedni traktat uznaniowy z KS się tak nazywał a ten jest jego lekką modyfikacją.
Ale od poprzedniego traktatu Sarmacja próbowała nas inkorporować, a potem zanegowała nasze istnienie i próbowała stworzyć rząd marionetkowy (tzw. Cesarstwo Valhalli Kristiana Iversena). Nie doczekaliśmy się przeprosin, nie mówiąc już o zadośćuczynieniu.
Cytat:A co do kwestii konsultacji, to nie po to w ZN są wszyscy obywatele by wcześniej dogadywać kwestie traktatów (ktore nikomu kogo byśmy uznawali nie odmawialiśmy) musiałybyć dyskutowane z każdym obywatelem. Bo fakt, że tego publicznie nie należy robić wydaje mi się oczywisty gdyż taki wątek wywoływałby podobne reakcje w drugiej mikronacji.
To nie jest zwykły traktat z jakimś przypadkowym państwem. Całkowicie pominęłaś w konsultacjach osoby, które musiały z Sarmacją stoczyć walkę o naszą suwerenność. Rozumiem, że to nie jest Twój konflikt i Ty się z nimi dobrze dogadujesz, teraz nawet deklarujesz przyjaźń i współpracę. Ale to tylko Twoi przyjaciele, na pewno nie nasi.
04-06-2020 09:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2020 09:24 przez Akrypa Ali Shariati.)
Ronon, pisząć o pw to miałam na myśli wyłącznie fakt, że mi ta forma komunikacji sprawia problem, to, że ty komunikujesz się ze mną za jej pomocą tak jak opisałeś sama potwierdzę.
>AS
Nie wiem czy prowadzenie polityki zagranicznej na zasadzie, niezawiązywanie stosunków z kimś bo mnie nie przeprosił jest poważne. Sarmacja widać tak nazywa swoje traktaty, Rotria nazywa je konkordatami. Dokumenty mają oceniałabym po treści a nie po nazwie.
A fakt, że wkładasz mi jak przy każdym swoim poruszeniu w usta swoje fantazje to już nie moja wina.
Czy ja, Akrypa Ali Shariati, mam przyjazny stosunek do Księstwa Sarmacji jako całości? Nie, ale nie muszę mieć by mieć pozytywny stosunek do wybranych osób czy tym bardziej zawiązywać stosunki. Sarmacja zrobiła wiele krzywd Bialenii, ale ja tak samo walczyłam wielokrotnie o Bialenie. Między innymi w czasach kiedy ty balowałeś w KS mając wywalone na podtrzymywanie państwowości postmarcowej.
A zresztą, niezależnie od tego czy mamy dążyć do silnej współpracy z Sarmacją, prostej współegzystencji na Polinie czy nawet jeśli pragnie ktoś zniszczenia Sarmackiego Szatana to nie wiem jak ku temu takie zachowanie miało pomóc.
A i jeśli nazwa jest problemem, mogę zaproponować poprawkę nazwy, choć przyznam to, w mojej opinii, mało znaczącą część dokumentu.
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB
Mnie też nie dziwiłby traktat dotyczący nawiązania stosunków dyplomatycznych, ale taki "nagły" przeskok z bycia państwami w zasadzie sobie wrogimi, do "przyjaźni i współpracy", bez żadnych konsultacji społecznych, które w sprawach kontrowersyjnych były dotychczas normą - budzi moje zdziwienie i zaniepokojenie...
Gdyby nie chodziło akurat o Sarmację to pewnie nie byłoby specjalnie ani problemu, ani zdziwienia...
Szczególnie, że przypomnę to nie tak dawno zmieniliśmy nieco kwestie ustrojowe, dopuszczając ogół obywateli do podejmowania decyzji, a przecież to środowiska obecnej Prezydent wcześniej optowały za zmniejszeniem "elitarności" władzy i szerszego dopuszczenia ogółu obywateli do zarządzania krajem. A tutaj nagle tak kontrowersyjny traktat, bez żadnych konsultacji społecznych...
Przy czym, aby było jasne, ogólnie nie jestem przeciwny stopniowej normalizacji stosunków z Sarmacją, nie jestem przeciwnikiem nawiązania stosunków dyplomatycznych itd. Ale ta nagła "przyjaźń i współpraca" jest nieco dla mnie dziwną... Powinno ją jednak coś poprzedzić.
Myślę, że nie będzie problemem zmiana nazwy traktatu na o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych, czy to sprawi, że poprzesz ten traktat Rononie? Czy masz jeszcze jakieś uwagi?
Treść traktatów niestety ciężko konsultować przed wszystkimi obywatelami, tak by to nie wypłyneło do drugiej mikronacji przed rozpoczęciem tam procesu ratyfikacji. Od tego w ZN są wszyscy obywatele by każdy mógł brać udział w podjęciu decyzji. Chętnie bym to konsultowała szerzej ale zapewne skończyłoby się jak ostatnio jak ostatnio gdy Suderland najpierw wyjawił informacje przed stroną Sarmacką.
Lepiej by było jakby takie kwestie wychodziły razem.
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Cytat: Sarmacja widać tak nazywa swoje traktaty, Rotria nazywa je konkordatami. Dokumenty mają oceniałabym po treści a nie po nazwie.
A dlaczego Bialenia ma się dostosowywać do sarmackich nazw? To nie rok 2013, Sarmacja nie robi nam żadnej łaski. Wręcz przeciwnie, to oni potrzebują tego traktatu, nie my.
Cytat:A fakt, że wkładasz mi jak przy każdym swoim poruszeniu w usta swoje fantazje to już nie moja wina.
Nie mam żadnych fantazji na temat Pani Prezydent.  Jedynie próbuję sprowadzić na ziemię i skłonić do zastanowienia się nad konsekwencjami:
a/ legitymizowania Sarmacji, której imperializm znowu będzie bezkarny,
b/ rezygnowania z kaddafistowskiej idei rządów całego narodu.
Stworzenie Rady Państw Nordaty było przedyskutowane na Forum Obywatelskim. Sojusz z Dreamlandem był przedyskutowany na Forum Obywatelskim. Odzyskanie od NUPIA Ahary i Fjary było konsultowane na Forum Obywatelskim (obywatele byli przeciw, więc nie odzyskaliśmy). Teraz mamy sytuację równie istotną, biorąc pod uwagę okoliczności odzyskania suwerenności przez Bialenię w marcu zeszłego roku.
Cytat:A i jeśli nazwa jest problemem, można w ZN zaproponować poprawkę, choć przyznam to za mało znaczącą część dokumentu.
Do traktatów nie przyjmuje się poprawek.
A ja myśle, że Sarmacja się zgodzi na zmianę nazwy.
04-06-2020 10:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2020 11:30 przez Ronon Dex.)
Jak napisałem wcześniej - nie mam nic przeciwko traktatowi o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych, jak i do wymiany ambasadorów czy wzajemnego utworzenia ambasad.
Co do konsultacji traktatów to jestem zdania, że w kwestiach nawiązania stosunków dyplomatycznych czy nawet w kwestii współpracy i przyjaźni nie ma co robić z tego tajemnic i zakulisowych rozgrywek... to zawsze budzi podejrzenia i wątpliwości, co do rzeczywistych intencji. Szczególnie gdy mamy do czynienia z takim krajem jak Sarmacja.
Niejawności to wymagają umowy zawierane przeciwko komuś, ale nie te mające dotyczyć otwartej, pokojowej współpracy itp.
Cytat:Do traktatów nie przyjmuje się poprawek.
Do traktatów jak najbardziej przyjmuje się poprawki, tak jak do każdej umowy, międzynarodowej, bądź nie. Niemniej, nie w znaczeniu poprawek do projektu ustawy, a jako zmiany umowy lub projektu umowy dokonywane zgodną wolą stron wyrażaną przez jej uprawnione organy, zarówno przed zawarciem umowy, jak i po nim. Rolą parlamentu jest ratyfikacja już zawartej umowy potrzebna do jej wejścia w życie i ratyfikacja ewentualnych zmian jeśli nastąpiły aposteriorycznie.
Panu Maciejowi widzę humor dopisuje
Pozwolę wrócić sobie jeszcze do tego wątku https://forum.dreamland.net.pl/viewtopic...4614#84614
Z tego, co rozumiem, Miś najpierw wrzucił projekt proklamacji samorozwiązania, potem wykłócał się z ludźmi, jak to oni mało dla państwa zrobili i że samozaoranie się jest patriotyzmem, cisnął po wszystkich wulgaryzmami, a na koniec stwierdził, że on to w zasadzie żartował i to była tylko prowokacja do dyskusji. Świetny plan Misiu, nie ma co.
|