• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wniosek o przywrócenie obywatelstwa
Szanowna Pani Prezydent, 

Wnioskuję o natychmiastowe przywrócenie i potwierdzenie mojego obywatelstwa oraz zwrot wszystkich badań leśnych, tytułów i odznaczeń państwowych. 

Z poważaniem, 

Aleksandra Izabella Dostojewska-Swarzewska
Nadania lenne nigdy nie zostały odebrane... w uaktualnionym przeze mnie ostatnio spisie figuruje 85 folwarków. Co prawda obecnie obowiązuje ustawa o podupadaniu folwarków, ale zgodziliśmy się, że jej skutki będą dopiero od 1 lipca, a skoro napisałaś posty to Ciebie skutki te nie obejmują. Odznaczenia też nie zostały odebrane, choć może chwilę potrwać ustalenie ich aktualnego stanu (na urlopowym wyjeździe jestem, wracam w niedzielę wieczorem to w przyszłym tygodniu postaram się to ustalić).
Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Poczekam. Smile
Trzeba też dopisać się do rejestru lenn: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1118
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
"Trzeba" jest niezbyt szczęśliwym określeniem... bo trzeba to zrobić tylko w przypadku chęci posiadania majątku lennego (który przyznaje Prezydent). Posiadanie lenna nie jest jednak obowiązkowe.
Inna sprawa, że w przypadku nowych lenników mogę ich dopisać nawet jeśli się nie zgłoszą.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Nie popędzam, ale według ustawy o obywatelstwie ten wniosek powinien być rozpatrzony niezwłocznie.
Joahim-von-R napisał(a):Nie popędzam, ale według ustawy o obywatelstwie ten wniosek powinien być rozpatrzony niezwłocznie.
A nie uważasz, że takie uwagi w stosunku do Głowy Państwa są trochę nie na miejscu?

"Niezwłocznie" w języku prawnym oznacza "bez zbędnej zwłoki"... To tyle czasu, ile organ potrzebuje na rozpatrzenie sprawy. Prezydent nie musi podejmować takich "od ręki", ma czas na rozważenie decyzji - szczególnie, że ma prawo do odmowy nadania obywatelstwa.

Ponadto wniosek jest niekompletny... czyli w zasadzie powinien być odrzucony ze względów formalnych (inna sprawa, że ustawa jest do poprawki - ale dopóki poprawiona nie zostanie, to obowiązuje w zakresie tego co aktualne).
A ok.
Szczerze mówiąc to czekałam na przysięgę przed rozpatrzeniem wniosku.
Ale skoro muszę powiedzieć to....

Oto moja odpowiedź na wniosek:
>Wnioskuję o natychmiastowe przywrócenie i potwierdzenie mojego obywatelstwa

Aby móc rozpatrzyć ten wniosek porosiłabym o złożenie przysięgi, dam na to 48 godzin, jeśli nie to wniosek się odrzuci ale wielka tragedia nie będzie bo złożyć zawsze można nowy.

>zwrot wszystkich badań leśnych,

Kwestie badań to proszę udać się do Rektora Uniwersytetu. Wink
A poważniej, to nadań z tego co informował minister Ronon żadnych nie odbierano, tak więc ku chwale ojczyzny wniosek ten spełniono jeszcze przed złożeniem.

>tytułów i odznaczeń państwowych.

Nie wiem jak sprawa z tym stoi ale jeśli posiada Imperatowa listę tytułów i odznaczeń, będę mogła się ustosunkować.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości