• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lista państw uznawanych - wątek roboczy
Może zróbmy pierwszy krok.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Oni zrobili pierwszy strzelając na nas focha. Ja się płaszczyć przed nimi nie zamierzam.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Jeżeli wszyscy będziemy się stawiać Honorem to pozamykamy się w tych naszych państwach. Po co byłaby polityka zagraniczna? Zaryzykujmy. Zmieńmy to.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Tak czy inaczej w obecnym rządzie nie ja odpowiadam za relacje z nimi tylko Prezydentka i Minister ds. Trollingu. Ja się nie wtrącam.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Rozumiem.
Karol co sądzisz?
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Jako że decyzją Prezydentki odpowiadam za stosunki z Rotrią, to odpowiem (i to szczerze, bo nie mamy, tj. Rząd, nic do ukrycia - nasza mowa jest tak, tak; nie nie). Niedawno była wola ponownego nawiązania stosunków. W tym celu gościł u nas Sekretarz Stanu PKR. Niemniej, w wyniku wewnętrznych machinacji pewnej koterii został odwołany i temat upadł. Zresztą, wola nawiązania stosunków z Republiką był jednym z powodów jego odwołania. Nowy Sekretarz potem niby zaprosił delegację bialeńską do PKR, ale po pierwsze, po takim wybiegu raczej nam nie śpieszno, a po drugie, nam aż tak strasznie nie zależy na tej restauracji relacji żebyśmy za wszelką cenę, po takim przedszkolnym przedstawieniu, lecieli tam z wywieszonym jęzorem.

Poza tym, to PKR pierwotnie zerwało z nami stosunki i to oni wyrzucili naszych profesorów (szkoda, że nie przez okno w ogóle). Uważasz Thomasie, że po czymś takim mamy się prosić o łaskę Hirka lub Piusa Marii (którzy, zdaje się, sterują Rotrią z tylnego siedzenia)? Dopóki mam coś do powiedzenia w tej sprawie, to powiem tak: jak chcą, to niech przyjdą i poproszą, nam to zwisa i powiewa, czy będą nas uznawać. I wydaje mi się, że podobnie uważa cały Rząd.

[MOD.: widzę, że Ametyst w międzyczasie już mnie zapowiedział xD],

A gdybym udał się do Rotrii w celach dyplomatycznych?
Może Oni w Bialenii czują się niepewni, a na swojej ziemii może łatwiej będzie można porozmawiać.
Widzę dużą niechęć do tego pomysłu, ale niemozrmy się zamykać na dyplomację.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Thomasie, ale zabieganie o coś za wszelką cenę i wszelkimi metodami to nie jest dyplomacja, a podległość i zgoda na to, żeby tobą pomiatali. Dyplomacja musi być podporządkowana racji stanu, a Republika nie ma interesu w tym, żeby ktoś w Rotrii ogłosił, że uznają Bielenię za państwo. Patrząc na ogólną aktywność, to nie my jesteśmy w sytuacji, która podpowiadałaby desperackie ruchy.

Rozumiem.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Także jak co poniektórzy Rotryjczycy zrozumieją swój błąd i to, jak wygląda rzeczywistość i zechcą się pojednać, to my oczywiście ich nie odtrącimy jako miłujący bliźniego kraj. Będziemy czekać z całym Rządem na lotnisku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości