• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt zmiany ustawy o Siłach Zbrojnych
Wysoka Izbo, 

Wnoszę projekt ustawy o zmianie ustawy o Siłach Zbrojnych. Moja argumentacja jest następująca:

1. Obecna ustawa jest w sumie kalką tej z 2014 (została powtórzona w zeszłym roku, z powodu wątpliwości o jej ważności po okresie sarmackiej "okupacji").

2. Od tego czasu wytworzył się Korpus Kosmiczny, który ewoluował i w praktyce stał się odrębnym rodzajem wojsk, co warto usankcjonować prawnie.

3. Godło Sił Zbrojnych RB pochodzi z początku 2014 i było tworzone "na kolanie", bez kombinacji graficznych, bo wówczas było malowane też na samolotach i wymagało czytelności w słabej rozdzielczości - co i tak się kiepsko udało.  A w ogóle było wtedy tyle spraw na kupie, że wiele rzeczy robiliśmy na szybko i byle jak. Obecnie proponuje bardziej dopracowane:

[Obrazek: 3_02_09_20_10_44_37.png]

Co za tym idzie zmiany dotyczą flag używanych przez SZ RB - tam gdzie godło SZ RB jest użyte.

4. Całkowicie oddolnie wytworzył się system używanych w RB bander, a ponieważ został zaakceptowany przez osoby zajmujące się Marynarką Wojenną oraz osoby tworzące siły morskie różnych gwardii - to również warto to usankcjonować prawnie.

PROJEKT USTAWY 
o zmianie ustawy o Siłach Zbrojnych

Artykuł 1

Artykuł 3 ustawy otrzymuje brzmienie:

Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej składają się z:

a/ Wojsk Lądowych.
b/ Sił Powietrznych,
c/ Marynarki Wojennej,
d/ Korpusu Kosmicznego.

Artykuł 2

W ustępie 1 artykułu 4 dodaje się punkt d w następującym brzmieniu:

c/ dla Korpusu Kosmicznego - Dowództwo Korpusu Kosmicznego (DKK). Na czele DKK stoi Dowódca Korpusu Kosmicznego powoływany przez Dowódcę SZ RB. Dowódca KK musi posiadać stopień generalski.

Artykuł 3

Ustęp 1 artykułu 5 otrzymuje brzmienie:

Godłem Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej jest godło państwowe, w którym szarfa z napisem "Bialenia" została zastąpiona skrzyżowanymi mieczami

Artykuł 4

Ustęp 6 artykułu 5 otrzymuje brzmienie:

Flagą Korpusu Kosmicznego jest prostokątna flaga podzielona czarnym pasem na dwa trójkąty prostokątne - górny o barwie zielonej, dolny o barwie białej. Na górnym trójkącie umieszczone jest godło SZ RB, a na dolnym czteroramienna gwiazda w kolorze czarnym i białym.

Artykuł 5

Ustęp 7 artykułu 5 otrzymuje brzmienie:

Banderą Marynarki Wojennej jest prostokątna flaga z umieszczonym centralnie zielonym krzyżem z obwódką oraz flagą państwową umieszczoną w lewym, górnym rogu

Artykuł 6

Dodaje się w artykule 5 ustęp 8 w następującym brzmieniu brzmienie:

Znakiem rozpoznawczym statków powietrznych Sił Zbrojnych jest zielono-biały odwrócony pięciokąt, który w przypadkach znaków o zmniejszonej widzialności może być używany również w kombinacjach czerni, odcieni szarości i bieli - z zachowaniem kształtu i proporcji

Artykuł 7

Wstęp ustępu 2 artykułu 12 otrzymuje brzmienie:

W Wojskach Lądowych, Siłach Powietrznych i Korpusie Kosmicznym Republiki Bialeńskiej wprowadza się następujące stopnie wojskowe:

Artykuł 8

Dotychczasowy załącznik nr 1 zastępuje się następującym:

[Obrazek: 3_02_09_20_10_32_11.png]
Artykuł 9

Ustawa wchodzi w życie 48 od opublikowania w Dzienniku Ustaw.

3 dni debaty.
Bardzo dobra zmiana.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Nie mam zastrzeżeń co do projektu. Sugerowałbym tylko, dla puryzmu, dopisać do przepisów, które określają symbole, że "wzór Godła/Flagi/Bandery etc. określa załącznik nr XYZ".

Ja to tak sobie myślę, że może lepiej by było, aby prawo do ustanawiania symboli Sił Zbrojnych miał po prostu dowódca/prezydent, aby nie trzeba było następnym razem bawić się w zmianę ustawy?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Karol Medycejski napisał(a):Sugerowałbym tylko, dla puryzmu, dopisać do przepisów, które określają symbole, że "wzór Godła/Flagi/Bandery etc. określa załącznik nr XYZ"

Ale przecież to jest zapisane w ustawie. Ten projekt to tylko wykaz zmian, nie ma tutaj tego czego nie zmieniamy.

Ametyst Faradobus napisał(a):Ja to tak sobie myślę, że może lepiej by było, aby prawo do ustanawiania symboli Sił Zbrojnych miał po prostu dowódca/prezydent, aby nie trzeba było następnym razem bawić się w zmianę ustawy?
Nie przesadzajmy... to w sumie druga chyba zmiana tej ustawy od 2014. Liczę bo ta z marca 2019 jest powtórzeniem tej z 2014, a przegłosowaliśmy ją tylko dlatego, że były wątpliwości czy ta z 2014 obowiązuje, bo nie było jej w spisie aktów prawnych uznanych i wpisanym na forum (tfu) Sarmacji, przez tych zdrajców bourbonowców.

Czasem niech ZN ma zatrudnienie... bo Obywatele zapomną, ze są teraz wszyscy władzą ustawodawczą Wink

Ustawa obejmuje tylko główne kwestie symboliczne... wszelkie inne, pomniejsze i w sumie bywające zmiennymi są już w gestii Dowódcy SZ RB i do tego wystarczają stosowne rozkazy.
Za okupacji sarmackiej Bialenia miała w ogóle własną armię?
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Za okupacji sarmackiej Bialenia miała w ogóle własną armię?
Ta okupacja nie zdążyła się rozwinąć na tyle by ją zlikwidować... "akcja" Andrzeja, Bajtusia, Thomasa i moja była na tyle szybka, że tak naprawdę Bialenia nie zdążyła popaść w niewolę. Storpedowaliśmy zrobienie z Bialenii ichniej prowincji, w sumie w ostatniej chwili, ale do likwidacji organów władzy i armii nie zdążyło dojść, bo nie doszło do przekwalifikowania Bialenii w sarmacką prowincję.

A jeśli pytasz o armię to w tej sytuacji była V-kolumną... gdy wróciłem do mikroświata na wieść, że Bialenia popadła w sarmacką niewolę to zdrajca Bourbon zrobił mnie na powrót Dowódcą SZ RB, bo przecież nie zdradziłem swoich prawdziwych celów - nikt z nas tego nie zrobił, bo inaczej mogło się nie udać. Musieliśmy najpierw przejąć władze z Bialenii całkowicie zgodnie z prawem i trzeba było to zrobić na tyle sprytnie, by się zdrajcy i ich sarmaccy panowie nie zorientowali zbyt szybko w "co gramy".
Te wydarzenia zasługują na jakieś sympozjum i opracowanie naukowe.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Te wydarzenia zasługują na jakieś sympozjum i opracowanie naukowe.
Można... wszak chwilę po tym jak wypowiedzieliśmy Sarmacji posłuszeństwo (czyli wypowiedzieliśmy traktat o "opiece") tamtejsze forum Bialenii zostało (w nocy) "zniknięte"... czyli w zasadzie wiele spraw opiera się na ludzkiej pamięci.

Ale dość o tym, bo zaraz nas Przewodniczący wywali z Sali Zgromadzenia na zbity pysk... za pogaduchy nie na temat i jeszcze nam diety obetnie... a nie, tego nie może, nie pobieramy diet.. Wink

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości