• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lista państw uznawanych - wątek roboczy
Właściwie to na posiedzeniu Rządu Prezydentka zdecydowała, że sprawy rotryjskie przechodzą pod egidę MSZ, więc mój głos formalnie nie ma tu znaczenia. Niemniej, kryteria wydają się spełnione, więc i tak nie miałbym nic przeciwko.

Właśnie się zorientowałem, że ten podział kompetencji był kwestią zwyczajową. Ale jak chcesz to jedź ze mną. Już tam Pani Prezydentka Shariati czeka z rządem na lotnisku.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ciekawe. A ja za chęć ocieplenia stosunków dyplomatycznych z Rotrią zostałem zbesztany. A tu nagle proszę.
Cieszę się bardzo. Zawsze byłem zwolennikiem współpracy z Rotrią. Mam również nadzieję że Rotria przyśle nowego Prymasa Bialenii.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Thomasie, bo wszystko ma swoje ramy formalne i takie inne też. Zresztą, na razie do żadnego ocieplenia jeszcze nie doszło, bo też i żadnych stosunków dyplomatycznych jeszcze nie ma.

Wiem wiem Karolu. Żartuję przecież.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Po prostu Rotria pierwsza wykonała gest dobrej woli, co my przyjmujemy z satysfakcją i zadowoleniem. Zobaczymy co przyniesie przyszłość. Rejestrować swój Kościół mogą tu kiedy tylko chcą.

A reprymendę otrzymałeś za drobne przekroczenie kompetencji. Nie była to żadna zbrodnia, ale po prostu pewne akcje członków Gabinetu i ich urzęników muszą być uzgadnianie z Prezydentką. Ja też nie pojadę do Rotrii i nie będę tam reprezentował Republiki bez jej błogosławieństwa, bo to ona kreuje politykę zagraniczną kraju.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ufam, że uda nam się na nowo nawiązać zdrowe relacje, które będą zgodne dla obu stron.
Thomas von Lisendorff napisał(a):Ciekawe. A ja za chęć ocieplenia stosunków dyplomatycznych z Rotrią zostałem zbesztany. A tu nagle proszę.

Cieszę się bardzo. Zawsze byłem zwolennikiem współpracy z Rotrią. Mam również nadzieję że Rotria przyśle nowego Prymasa Bialenii.
Thomasie rozróżnijmy dwie kwestie... Uznanie, a współpraca - to są zupełnie różne sprawy. Uznajemy też Sarmację, choć o współpracy nie ma mowy. Podobnie jest z Rotrią.

Rotria swego czasu cofnęła uznanie dla RB to i my je wycofaliśmy... pomimo, że spełniają nasze ustawowe kryteria. Gdy oni ponownie zaczęli uznawać Bialenię to i my możemy ich uznać, skoro nasze ustawowe kryteria spełniają. To nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek współpracą czy szerzeniem tutaj ichnich zabobonów z poparciem władz państwowych.

Choć oczywiście prawo RB pozwala na zakładanie stowarzyszeń, również o charakterze religijnym. Tak więc każdemu wolno sobie założyć dowolny "związek wyznaniowy". Jednak nie przysługują z tego tytułu żadne przywileje.
Tak czy inaczej Rotrię dopisałem do listy państw uznawanych - skoro spełnia ustawowe kryteria i uznaje Republikę Bialeńską to w zasadzie ustawa obliguje nas do wpisania tego kraju na listę.
Dwie informacje.
1. Voxland zmienił forum. Obecny adres to: http://voxland.org.uk/forum/index.php
2. Suderland upadł. Karl powiedział, że poza nim nikt nie miał ochoty do działania, więc skończyli działalność. A on odszedł z mikronacji (to tak na marginesie)

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości