• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Ratyfikacja Paktu Militarnego z Nowym Państwem Suderlandzkim
Wysokie Zgromadzenie,

kilka dni temu Republika Bialeńska zawarła pakt militarny z Nowym Państwem Suderlandzkim, którego podpisanie miało miejsce w czasie poufnej wizyty Konsula Ferdynanda Długosza w Wolnogradzie. W związku z tym zwracam się z wnioskiem o dokonanie ratyfikacji traktatu.

Jako minister właściwy do spraw zagranicznych prowadziłem z ramienia rządu Republiki jedynie końcową część negocjacji. Mimo to mogę zapewnić, że kontakt z partnerem suderlandzkim był bez zarzutu, co dobrze rokuje na przyszłość, a nie jest w dzisiejszych czasach standardem na polu dyplomacji. Co do walorów wojskowych proponuję, aby omówił je kulega marszałek Dex, który z naszej strony pełnił rolę głównego negocjatora.

Przedstawiam Wysokiemu Zgromadzeniu egzemplarz traktatu sygnowany podpisami oraz opatrzony pieczęcią Prezydentki Republiki:

[Obrazek: 85_11_09_20_12_33_24.png]
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Debata potrwa 3 dni.
Brałem udział w ustalaniu jego treści i rozmawiałem z Suderlandem... nie mam uwag.
W razie pytań chętnie na nie z Rononem odpowiemy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Każdorazowo wyspiarski kraj potrzebuje wejść w sojusz z innym państwem, choćby z tej przyczyny, żeby zapobiec inwazji. Mowa tu też o przykładzie polskich lotników, którzy uchronili Imperium Brytyjskie przed całkowitą anihilacją.
Real: Z tym uchronieniem to mocna przesada, faktem jest, że ponad setka lotników w dużej mierze posiadających doświadczenie bojowe RAF-owi się przydała, ale nie ma co przeceniać roli raptem 2 dywizjonów bombowych i 2 myśliwskich, które zresztą do walki weszły już w trakcie działań - wobec masy dywizjonów brytyjskich.

A co traktatu z Suderlandem to ma on głównie narracyjne znaczenie... akurat z nimi narrację militarną da się prowadzić. Zresztą współpraca militarna z Państwem Suderlandzkim jest faktem. Gdy przez pewien czas zawiesili istnieje swojego kraju to właśnie Bialenia pilnowała ich wyspy, aby jako OBPP nie została zajęta. Co prawda nie mieliśmy traktatu, a więc robiło to nasze PMC (czyli Ronon Shield), bo wysyłanie w takiej sytuacji Sił Zbrojnych byłoby politycznie niekorzystne.

Jeżeli chodzi o zysk militarny, to w sumie bardziej zyskuje Suderland, bo nasze Siły Zbrojne są liczniejsze, lepiej rozwinięte i o wiele nowocześniejsze. Myśmy etap na jakim jest armia suderlandzka przerabiali gdzieś w 2014. Jednak choćby możliwość posiadania bazy wojskowej na tak odległej wyspie jest nie do przecenienia, bo znacznie zwiększa możliwości naszego lotnictwa i marynarki. Do wielu miejsc nie da się dolecieć i jeszcze wrócić bez rozbudowanej operacji tankowań w powietrzu, niczym te organizowane przez Brytyjczyków w czasie wojny o Falklandy.

Jednak jeżeli mamy sojusznika na tak odległym lądzie to złożoność takich operacji zmniejsza się o połowę, a nawet więcej - nie trzeba tam dolecieć i tankować. Wysłane stamtąd tankowce mogą nasze maszyny zatankować w dużej odległości od tamtejszej bazy.
Dzięki poznaniu Pańskiej opinii, moja własna ocena sytuacji jest na poziomie zadowalającym. Mam nadzieję, że dalsza współpraca z Nowym Państwem Suderlandzkim będzie również taka sama.
W tym temacie można poczytać o niedawnej współpracy bialeńsko-suderlandzkiej na gruncie militarnym:

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1761
A ja mam mieszane uczucia ws Paktu Wojskowego. Współpraca dyplomatyczna itd to ok, ale żeby zaraz wojskowa?
Cóż Suderland może nam zaoferować?
Kurcze to jak realistyczna Japonia i jej marionetka, Mandżukuo.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Thomas von Lisendorff napisał(a):Cóż Suderland może nam zaoferować?
1/ Narrację militarną... a narracja w mikroświecie to bardzo dużo. A praktyka dowodzili, że z nimi się da ją tworzyć.

2/ Możliwość otwarcia bazy wojskowej w miejscu strategicznym... obejrzyj mapę mikroświata. Mamy sojusz z NUPIA, ale gdzie zatankujesz po drodze by tam dotrzeć? W razie jakichkolwiek działań na północnej półkuli to doskonałe miejsce.  Mamy sojusz z Dreamlandem... mamy bazę w Palatynacie Leocji, to zerknij na mapę i zobacz czego nam brakuje... wnioski same się nasuwają. Na południowym-wschodzie mamy nasze Wyspy Przyjaźni, ale na półkuli północnej i na zachodzie musimy bazować na sojuszach w miejscach strategicznych.

Porównanie Twoje z reala jest chybione... To raczej jak wsparcie wojskowe USA w zamian za bazy w strategicznych rejonach świata. Mamy silną armię i dobrze rozwinięty przemysł zbrojeniowy, ale położenie geograficzne jakie mamy... sojusznicy w odległych miejscach zdecydowanie są nam na rękę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości