• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapa Anatolii [Wątek roboczy]
No to mi się nie do końca zgadza...

Nazwałeś w kwietniu 2020 nazwą Marlboro miasto, które już w listopadzie 2019 oznaczyłem jako Sateda i tam jest przecież stocznia oraz 6 Baza Marynarki Wojennej, tam gdzie stacjonuje nasza flota desantowa.

To Marlboro Andrzej opisał w kwadracie M12 czyli gdzie indziej: "Marlboro - kwadrat M12, stolica anatolijskiego Dixielandu".

To Abdulstaden też jest w innym miejscu: "Abdulstaden - nad jeziorem Aykma" czyli w grę wchodzą kwadraty J19, J20, I19, I20 - bo tam jest jezioro Aykma.

Natomiast to co oznaczyłeś jako Abdulstaden to ma inną nazwę... nawet padła gdy ustalane były nowe bazy Marynarki Wojennej (tam jest 1 BMW przeniesiona z Dżamahiriji) - muszę to odszukać, na pewno nazwa padła... ano znalazłem, padła i to od Ciebie: "chociaż coraz bardziej przemawia do mnie Chylonia". I tak się stanie - 1 BMW będzie w mieście Chylonia.

Jedno jest pewne... w najbliższy weekend siadam i robię z tym definitywnie porządek, dość tego bałaganu. Big Grin
Ueh, szkoda. Pasowałoby mi Abdulstaden jako najbliższe większe miasto w pobliżu Faradobaju, zwłaszcza że ja już je opisałem. Zaznacz mi proszę jego właściwą lokalizację, a ja może stworzę jeszcze jakieś mniejsze miasto Rzeszy w arabskim klimacie, aby arabski Faradobaj mógł utrzymywać z nim kontaktakty.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
W weekend siądę nad tą mapą i trzeba to zakończyć... bo się nie połapiemy, co jest gdzie.
Zgodnie z obietnicą wziąłem się wczoraj wieczorem za mapę Anatolii... na razie odpuściłem sobie kwestie dróg i kolei, bo będzie to (z przyczyn oczywisctych) dopasowane do ustaleń dotyczących miast.

[Obrazek: 3_26_09_20_10_38_48.png]

Link bezpośredni.

Niestety w pewnym momencie "ugrzęzłem"... bo okazało się, że pewnych spraw nigdy nie ustaliliśmy i tak trwało przez parę lat.

Jednak na początek kwestia miast:

1/ Miasto Dej umiejscowiłem inaczej niż to podpowiadał Ametyst, ponieważ z wcześniejszych uzgodnień wynikało, że leży "południowo-zachodnia Anatolia, bliżej nieokreślona lokalizacja, więc wstaw gdziekolwiek", natomiast Ametyst umiejscowił to w północno-wschodniej Anatolii i to w miejscu gdzie na starych mapach leży miejscowość "Canterlot" (zdaje się pozostałość po jakimś lennie).

2/ Zgodnie z wcześniejszymi rozmowami Marlboro i Abdulstaden umiejscowiłem zgodnie z tym co swego czasu podał Andrzej:
- Marlboro - kwadrat M12, stolica anatolijskiego Dixielandu.
- Abdulstaden - nad jeziorem Aykma.

3/ W miejscu gdzie swego czasu Alija miała lenno było zaznaczone miasto, Alija z prowadzenia lenna zrezygnowała i lenno zlikwidowano, ale to miasto pozostało (nawet jeśli lennik rezygnuje to nie burzymy tego co jest, a likwidujemy tylko granice lenna) - nie było w archiwum precyzyjnego opisu jak to się nazywa (były wspomniane miejscowości nieoznaczone na mapie i małe), no to nazwałem je "Santa Valentina", na pamiątkę po lennie.

4/ Problem ze stolicą lenna Anatolia Brodryjska rozwiązałem w tej sposób, że nazwa została wpisana jako "Pietrograd", a w nawiasie pozostał "Carogród" - występuje sprzeczność danych, ale skoro w opisie lenna u Iwana jest "Pietrograd" to uznałem to za aktualną nazwę.

Pozostałe miejscowości zostały oznaczone i pisane tak jak na starych mapach..; jak coś nie tak, to dajcie znać.

Kwestia opisania wód:

Okazało się, że swego czasu nie ponazywaliśmy wszystkich rzek, a raczej nie nazwaliśmy większości. Trzeba to uzupełnić, szczególnie, że niektóre to duże i ważne rzeki np. ta, która przepływa przez Port Arthurberg, podobnie trzeba zrobić z zatokami - warto je ponazywać.

Pewna korekta wystąpiła przy "Rzece Nanderówce"... pierwotnie nazwano tak rzekę płynącą do "Jeziora Aykma", ale w opisie Anatolii Brodryjskiej jest, ze przepływa przez lenno i wpływa do zatoki (trzeba ją koniecznie nazwać... może od tej rzeki? Zatoka Nandera?). W związku z tym odnogę nazwałem "Rzeka Nanderówka", a to co płynie do Jeziora Aykma" nazwałem "Rzeka Aykma".

Oczekuję Waszych propozycji nazewniczych w kwestii rzek i zatok.

Gwardia Rzeszy:

1/ Zgodnie z ustaleniami umieściłem główną bazę morską Gwardii Rzeszy obok miasta Jedisan.

2/ Teraz Pytanie do Lwa - trzeba ostatecznie ustalić gdzie leży Baza GRz Anatolia... w opisie w dziale Gwardii jest błąd w opisie współrzędnych, a obu wartościach brakuje po jednej cyfrze, a więc wstawił ją tak jak się domyślałem jaki błąd popełniono i na podstawie opisu. Proszę o weryfikację czy domyśliłem się prawidłowo.

No i generalnie czekam na inne uwagi, bo trzeba wreszcie kwestie geograficzne na Anatolii zakończyć i zakończyć ten bałagan i dociekanie co gdzie jest...
Dobra robota. Bazę umiejscowiłeś prawidłowo, ja postaram się niedługo poprawić opis. Ciągle kusi mnie, aby w pobliżu mojego lenna leżało jakieś miasteczko w klimatach arabskich... Może niech Chylonia będzie w ten deseń wielokulturowa? Ja ze swojej strony postaram się poopisywać sukcesywnie kolejne miejsca.

Będę też myślał nad nazwami hydrograficznymi... Może niech w Satedzie ma swoje ujście rzeka o tej samej nazwie? Inne luźne propozycje to Ankara, Bełtawa, Mon, Derwicha. Belenus może dzielić się w górnym biegu na Mały Belenus i Belenus. Zatoki proponuję nazywać od miejscowości oraz lenn.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Czyli tak:

1/ przez Satedę przepływa rzeka o tej samej nazwie - OK.
2/ Rzeka płynąca przez Port Arthurberg to może być Ankara.
3/ Jej odnoga to będzie Bełtawa.
4/ Rzeka płynąca na północ to może niech będzie Mon.
5/ Jej dopływ to Derwicha.

Zatoki:

- Tam gdzie wpływa Nanderówka to co? "Zatoka Brodryjska"? 
- Tam gdzie jest Ponyville to może "Zatoka Kuców"?
- A co z tą koło lenna Andrzeja i Joahima? Niby najbliżej Venomania... ale "Zatoka Venomańska" brzmi słabo, Andrzej miał tam Gwardię Pretoriańską, to może "Zatoka Pretorian"? Mogła by to być też ewentualnie "Zatoka Japan"... choć Japan nie ma dostępu do morza.
Zatoka Trzech Lenników? Zatoka Elektorska (w końcu Andrzej jest pierwszym bialeńskim elektorem)?
Ametyst Faradobus

Zatoka Elektorska mi się podoba.
Mi też w sumie najbardziej podchodzi.
Ametyst Faradobus

W ogóle na tej mapce jest literówka w moim nazwisku jak coś, ale jakaś drobna.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości