05-10-2020 18:42
To tak bardziej na przyszłość.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
|
Boerland
|
|
05-10-2020 18:42
To tak bardziej na przyszłość.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
05-10-2020 19:01
Janek Sapieha napisał(a):Proponuje także stworzenie poddziałów: Życie Boerlandu, Kommando, Wielka Rada, Miasta.Dział Boerlandu zrobiony - mam nadzieję Janie, że załatwiłeś wszelkie formalności z Lwem Wolnogradu...
05-10-2020 19:44
Polecam przejrzeć Prawo miejskie. Jest w dzienniku praw Rzeszy.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
Przyznam, że Dziennik Praw Rzeszy jest mało czytelny, kilkadziesiąt postów jeden pod drugim... chyba trzeba będzie Janka poprowadzić i podpowiedzieć co ma po kolei zrobić. Jak chcesz to mogę ten dział ukryć do czasu, aż to pozałatwia?
Może pomogę: Ustawa Sejmu Rzeszy Bialeńskiej
[...]z dnia 14 stycznia 2020 roku Prawo miejskie art. 4. 1. Wolne miasta Rzeszy Bialeńskiej są autonomicznymi wspólnotami złożonymi z jednej, względnie kilku miejscowości, rządzonymi przede wszystkim według prawa lokalnego oraz postanowień niniejszej Ustawy. Wolne miasta mogą przyjąć dla siebie dowolną formę ustrojową. Działalność władz wolnego miasta podlega kontroli Lwa Wolnogradu oraz, w przypadku wolnych miast położonych na Anatolii, Miecznika Portu Arthurberg. 2. Status wolnego miasta Rzeszy Bialeńskiej przyznawany jest na wniosek osoby, zwanej dalej Założycielem, względnie grupy osób, miejscowości położonej na terenie Rzeszy Bialeńskiej, która w danej chwili nie wchodzi w skład żadnego lenna lub innego wolnego miasta. W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się lokację wolnego miasta na surowym korzeniu. 3. W celu erygowania wolnego miasta Założyciel przedstawia Lwu Wolnogradu wniosek zawierający w szczególności: nazwę wolnego miasta, projekt aktu prawnego określającego podstawowe zasady jego ustroju, krótki opis wizji przyszłego organizmu, herb lub inny symbol, a także mapę z zaznaczonym proponowanym zasięgiem terytorialnym wolnego miasta. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku Lew Wolnogradu eryguje wolne miasto, o czym zobowiązany jest poinformować Sejm Rzeszy Bialeńskiej w trakcie jego najbliższej sesji. 4. Założyciel wolnego miasta zobowiązuje się we wniosku do określenia jego formy ustrojowo-prawnej w postaci statutu. 5. Plenipotenci wolnych miast Rzeszy Bialeńskiej mają prawo do aktywnego udziału w pracach Sejmu Rzeszy Bialeńskiej. 6. Jedna osoba może być jednocześnie zameldowanym mieszkańcem tylko jednego wolnego miasta. Władze wolnego miasta zobowiązane są do przekazania każdemu zameldowanemu mieszkańcowi lokalu mieszkaniowego na czas pozostawania mieszkańcem danego wolnego miasta. [...]
05-10-2020 20:28
Mały żarcik... propozycja herbu Boerlandu.
06-10-2020 16:06
Wszystkich nas cechuje znakomite poczucie humoru
06-10-2020 18:39
No ale barwy Transwallu... powinieneś docenić.
07-10-2020 10:20
Wspaniały bantustan.
Z tym dziennikiem faktycznie można coś zrobić. Może jednak zamiast wrzucać wszystko do osobnego wątku (wtedy i tak trzeba będzie przeglądać całość) zrobię listę wszystkich aktów z odnośnikami. prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
08-10-2020 18:31
Żarty, żartami - ale Janie musisz mieć herb, by prawnie zarejestrować Boerland w Rzeszy Bialeńskiej (czyli aby zaistniał). Tak więc proszę o wytyczne... zrobi się co trzeba.
10-10-2020 14:02
Nadal czekam na jakiekolwiek kroki. Powstał dział, w którym nic się nie dzieje, ja nie otrzymałem ani wniosku, ani projektu jakiegoś aktu, który by erygował miasto-region i regulował jego funkcjonowanie. Nie wiem, czy projekt ostatecznie rusza czy też nie?
Pozostaje też pytanie, czy Janek nadal zamierza zajmować się Apfelbaumstadt, które też raczej wieje pustką. Ja nie chcę tu się czepiać, wręcz oferuję własną pomoc i jakieś tam zaangażowanie. Chodzi o to, aby się zbytnio nie rozdrabniać.
![]() |