10-06-2020 19:31
Świetny pomysł - stwórzmy tam kołchoz, majątek Swarzewskiego się znacjonalizuje i wyśle się wichrzyciela do wycinki lasu.
|
Wielkie Kniaźstwo Jaruzelimy
|
|
10-06-2020 19:31
Świetny pomysł - stwórzmy tam kołchoz, majątek Swarzewskiego się znacjonalizuje i wyśle się wichrzyciela do wycinki lasu.
10-06-2020 19:59
Najlepsze lasy są na Polesiu i tam powinno się rozpocząć wycinkę.
22-07-2020 14:23
![]() Wbrew plotkom budowa siedziby właściciela Jaruzelimy trwa w najlepsze: spędziłem tu zresztą ostatni miesiąc, aby osobiście nadzorować postępy prac. Aktualnie opuszczam ją na kilka dni, aby uregulować sprawy w Wolnogradzie. Tym niemniej koniec budowy jest już coraz bliższy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
20-08-2020 22:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2020 22:08 przez Ametyst Faradobus.)
Przez ostatnie kilka dni mnie nie było, bowiem przebywałem z gospodarską wizytą na Polesiu, gdzie jak wiadomo wszędzie las, albo jakieś łąki, jak Ci się gdzieś tam samochód rozjebie, to wieśniaki Cię prędzej poćwiartują niż pomogą. Nie miałem więc za bardzo dostępu do jerternetu, ale za to dokonałem gruntownego obchodu moich dóbr w celu udzielenia wskazówek na miejscu i rozwiązania problemów za trudnych dla agronomów i techników:
![]() Ja, Ametyst Faradobus, w trakcie obchodu.
Podczas wizytacji moja asystentka (chyba nie myśleliście, że potrafię zrobić dobre zdjęcie) wykonała liczne obriazy, z których część Wam teraz zaprezentuję jako dowód, że nie próżnowałem i że Jaruzelima pod moim przewodnictwem osiąga szczyt swojego rozwoju. Zapraszam do oglądania.
![]() Wieś Stara Ruś - ekskluzywna rezydencja mieszkaniowa przeznaczona dla wysokiej klasy fachowców
![]() Nowo budowany Dom Tez w Knurowie służący okazyjnie jako meczet
![]() Eksperymentalna hodowla chwastów w folwarku "Dzicz"
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
02-09-2020 13:27
Z woli Prezydentki z okazji 1 września moje dobra powiększyły się o 20 folwarków, z których 13 utworzę w Jaruzelimie. Tym sposobem wotczina została wyniesiona do rangi kniaźstwa, a więc już coś z prawdziwego zdarzenia. Niebawem przedstawię plan rozwoju lenna na najbliższy czas, a po ufundowaniu nowych folwarków odbędzie się uroczystość mojej intronizacji na kniazia tych ziem połączona z dożynkami.
![]()
05-09-2020 15:38
Po naradach ze specjalistami postanowiłem, że na terenie Jaruzelimy powstaną następujące nowe folwarki:
1. Dwa tartaki,
2. Zakład napraw samochodowych,
3. Dwa leśnictwa wraz z wydzielonymi chronionymi obszarami leśnymi,
4. Przetwórnia zdrowych soków naturalnych,
5. Elektrownia wiatrowa,
6. Dwa gospodarstwa agroturystyczne,
7. Specjalny folwark obsługujący rezydencję,
8. Folwark budowlany,
9. Stolarnia,
10. Stacja benzynowa.
Strategia ma na celu osiągnięcie przez lenno względnej samowystarczalności, a także otwarcie się na ruch turystyczny, czemu służyć będzie otwarcie gospodarstw wypoczynkowych, a także utworzenie leśnictw.
![]()
11-10-2020 13:31
![]() Również w Jaruzelimie postanowiłem poeksperymentować z tworzeniem komunikacji wewnątrzlennej. W tym przypadku sprawa wygląda nieco łatwiej, bo i teren jest mniejszy, zaś miejscowość Jaruzelima nie jest miejscowością na tyle dużą, aby potrzebowała własnych linii komunikacyjnych. Jaruzelimska Komunikacja Awtobusowa obejmie kilka tras. Marszrutki działać będą na tych samych zasadach, co w Faradobaju - poza stałymi przystankami będą zatrzymywać się wedle bieżących potrzeb.
Cytat: Cytat: Cytat: Cytat:Linia 4 prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]()
05-11-2020 12:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2020 12:59 przez Ametyst Faradobus.)
Przed nadchodzącą zimą brygady Rolniczego Zjednoczenia Faradobusów mają pełne ręce roboty: w całym lennie rozpoczynają się zbiory kapusty (i sałaty) i kto żyw rusza w pole jak na wojnę. Zagrzewający do pracy chór śpiewa znaną pieśń z ojczyzny kniazia "Niechaj jaśnieje Jedyna Legalna Partia w promieniach Słońca Aralii". Robotnicy nie zwracają jednak uwagi ani na chór ani na muzykę i komunikaty motywująco-rozgrzewające puszczane z megafonów (Towarzysze! Zbierajcie kapustę, walczcie o dobre plony, o zdrowie i pomyślność Bialenii. Niech zapłoną Wasze serca!).
![]() Kapusta jest głównym składnikiem ametystczi, innowacyjnej, ostrej potrawy skonstruowanej osobiście przez Prezydenta Profesora Faradobusa na wzór zongijski. Zbiory zostaną niebawem zwiezione do osad i rozdysponowane wśród mieszkańców lenna - każda rodzina otrzyma swój przydział.
![]()
15-12-2020 11:05
![]() O kurdebele, muszę zająć się tym całym transportem publicznym, bo w Faradobaju hula już na dobre. Tymczasem przygotowałem nowy symbol lenna w postaci dwóch tarcz z herbami: Świetlistym Jeleniem Faradobusów i Ślepowronem Jaruzelskim. Stopniowo będą one umieszczane w różnych miejscach na terenie kniaźstwa.
![]()
09-04-2021 08:27
Od wczoraj przez Jaruzelimę mknie z zawrotną szybkością 30 kilometrów na godzinę Poleski Tramwaj - kolejka stanowiąca miejscową odnogę Kolei Rzeszy. Stolica kniaźstwa jest jedną z najważniejszych stacji. Nieopodal miejscowości znajduje się zajezdnia pomocnicza, a z jaruzelimskiej stacji startują niektóre składy zmierzające na północ. Usprawni to kwestię dojazdu pracowników zewnętrznych do tutejszych folwarków, a także uczyni życie miejscowych bardziej komfortowym.
![]() ![]() Przed dworcem od razu zaroiło się od wieśbusów, marszrutek i innych środków transportu, niekiedy należących do poszczególnych folwarków. Aby usprawnić kwestię przemieszczania się w obrębie lenna rozważam budowę niewielkiej kolejki wąskotorowej, która połączy wszystkie cztery miejscowości na jego terenie. Szczegóły podam już wkrótce.
![]() prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]() |