• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boerland
Janek Sapieha napisał(a):Świetnie rozumiesz, że Sapiesze nie przystoi brać smoka, pomimo utożsamiania go jako symbolu szczęścia w różnych kulturach. Ponad pół tysiąca napisanych postów też raczej zobowiązuje do trzymania się reguł. Co powiesz na zremiksowanie historycznego herbu z kapeluszem. Zagrajmy rock&roll.
Może tak trochę jaśniej... bo nie uśmiecha mi się spędzać kolejnej godziny za kompem na odczytywanie czyiś myśli.

Konkretnie: z jakich elementów ma się składać herb i flaga oraz jaka ma być ich kolorystyka? Jaki ma być układ barw na fladze itd. Jasno i czytelnie...

PS. Ale herb się raczej nie zmarnuje... w zasadzie będzie pasował do Malcolm lub Marlboro (chyba bardziej), wszak to miasta u podnóża gór.
Dobrze jest wiedzieć, że nie chowasz urazy za tamtą "zmarnowaną" godzinkę. Wracając jednak do tematu herbu, na obrazku znajduje się godło, które wymaga liftingu. Transwalskie barwy, kapelusz i co uznasz za konieczne. Proszę jedynie o pozostawienie znajdującego się w centrum Lisowskiego emblematu.

[Obrazek: Herb_Sapieh%C3%B3w.PNG]

[Obrazek: 3_11_10_20_9_52_02.png]
Janek Sapieha napisał(a):Wracając jednak do tematu herbu, na obrazku znajduje się godło, które wymaga liftingu. Transwalskie barwy, kapelusz i co uznasz za konieczne. Proszę jedynie o pozostawienie znajdującego się w centrum Lisowskiego emblematu.
W zasadzie jeżeli motywem przewodnim ma być ten znak z wstawionego herbu - to niewiele już można dodać. Proponuję więc prosta formę czyli:
- barwy Transwalu, ale bez koloru białego, bo biały będzie reprezentowany przez emblemat,
- emblemat jest w centrum herbu, powyżej ten pożądany przez Ciebie kapelusz,
- z konieczności trzeba wybrać prostą grafikę kapelusza, bo coś bardziej wyszukanego będzie się źle komponowało w prostym znakiem z herbu.

Wstawiłem trzy wersje kapelusza - do wyboru...

[Obrazek: 3_12_10_20_7_39_46.png]

[Obrazek: 3_12_10_20_7_40_03.png]

[Obrazek: 3_12_10_20_7_40_42.png]

Jeżeli chodzi o flagę to jak rozumiesz chcesz w barwach i układzie Transwalu?

Pierwsza to po prostu flaga Transwalu...

[Obrazek: 3_12_10_20_7_42_51.png]

... ale moim zdaniem kopiowanie "żywcem" z realu jest "takie sobie" - proponuję więc odwrócenie kolorów na fladze:

[Obrazek: 3_12_10_20_7_41_15.png]
Ładnie zgrane kolory.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Cytat:No to po prostu opisz mi mniej więcej jak wyobrażasz sobie zarządzanie mikroregionem.

Gdy zapytałeś o ustrój pomyślałem o państwie mobilnym, w którym armią przewodzą komendanci, ustawy wydaję Wielka Rada a niezależne sądy czuwają nad wymiarem sprawiedliwości. Egzystencja wysoko w górach rządzi się swoimi prawami. Wybory odbywają się rzadziej zawsze o tych samych porach roku. Zwoływane są przez Wielką Radę. Prawa wyborcze przysługują komendantom. Chciałbym porozmawiać o tej funkcji różnie rozumianej zależnie od zbieżności wielu czynników. Wspólnym mianownikiem jest wspólnota, której są liderami. Skąd ją wziąć? Krótko mówiąc produkując sławe. Polegało by to na zdobywaniu popularności przez udział w pokonywaniu trasy voortrekkerów. Planowaniem kampanii zajęliby się jej uczestnicy. Przy założeniu, że Boer jest w ruchu, o zaszczyt będzie się trzeba nachodzić.
To znaczy, że waga głosu ma być zależna od jakichś punktów, które zdobywałoby się poprzez mobilność? Pytanie, czy da się to ubrać w język prawa.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Cytat:Wstawiłem trzy wersje kapelusza - do wyboru...

Nie mam wątpliwości, że najchętniej pozwalałbym sobie na krótkie drzemki, siedząc na przyzbie w tym oto kapeluszu.

[Obrazek: 3_12_10_20_7_40_03.png]
Cytat: proponuję więc odwrócenie kolorów na fladze

Dziękuję. To było zawodowstwo najwyższej próby. W tej postaci świecić będzie w Anatolii uosobienie Boerlandu.

[Obrazek: 3_12_10_20_7_41_15.png]
Czyli tą kwestię mamy zakończoną...

Flaga i herb w większej rozdzielczości w naszej galerii.
No to ja dalej czekam na jakieś konkrety w kwestii ustroju. Anarchia anarchią, ale na papierze musi coś być.
Ametyst Faradobus

Życie całej wspólnoty toczy się w taborze, który jest mobilnym ośrodkiem władzy polityczno-wojskowej. Warunkiem ażeby ustalić cokolwiek jest wcześniejsze zaplanowanie i odbycie treku. Zasadą będą samodyscyplina oraz aktywny współudział. Wyruszając w wybranym terminie na wędrówkę po górach liczmy się z możliwością wypracowania mechanizmów na których opierać się będzie cały porządek. Decyzje o przyjęciu bądź odrzuceniu konstytucji podejmowane będą podczas głosowania samych komendantów zwykłą większością głosów, nie wcześniej niż co dwa lata. Wprowadzanie zmian bądź poprawek w ustawie zasadniczej możliwe będzie przez jednomyślność. W praktyce trzeba się będzie zarówno nachodzić i nagadać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości