• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witam raz jeszcze
Witam Was Wszystkich,

W tym momencie po nie ukrywam, że namowach Andrzeja Swarzewskiego, decyduję się powrócić do Republiki Bialeńskiej. Nie jest to powrót długotrwały, a tymczasowy przy czym nie jestem w stanie określić jak długi to będzie okres mojej obecności. 
Chcę pomóc w odbudowie Bialenii, kraju, mikronacji z która jestem emocjonalnie najbardziej związany. Przyznaję, że nie śledziłem nazbyt namiętnie tego, co działo się w ostatnim czasie, wiem tyle, że Bialenia weszła pod opiekę Księstwa Sarmacji, a niedawno temu wyszła spod jej kurateli. Nie chce tu oskarżać Sarmatów, obrażać kogoś lub na kogoś, gdyż przynajmniej w deklaracjach Księstwo pozwalało nam zachowywać daleko posuniętą autonomię i korzystać uprzejmie ze swojej infrastruktury, co też należy zaznaczyć i uznać za gest dobrej woli. 
Teraz jednak, przynajmniej z tego co mi wiadomo, cześć obywateli Bialeńskich decyduje się pójście własną drogą wobec prób przekształcenia Bialenii w jedną z kilku sarmackich prowincji. Ja chcę "od swojej strony" móc pomóc temu krajowi z którym było mi tyle przejść razem. Chciałbym zaangażować się na konkretnym odcinku odbudowy Bialenii, reaktywować, czy na nowo powołać Instytut Pracy w miejsce Urzędu Pracy. Ktoś może uznać, a czepialstwo, podmianka nazwy, ale to nie tylko o to idzie. Będzie to instytucja bardziej aktywna od poprzedniej i ma lepiej pomóc określać stan rozwoju naszej mikronacji. Tak więc wraz ze zmianą nazwy pójdzie reorganizacja tejże instytucji. Pragnę przy tym uspokoić wszystkich tych, którzy boją się betonizmu, który kiedyś tu panował. Nie będzie to instytucja skostniała, a w pełni elastyczna, co będzie wymagane od osoby stojącej na jej czele, czyli inspektora.
Witaj, bardzo się cieszę, że do nas wróciłeś! Mam nadzieję, że jednak zmienisz zdanie i zostaniesz z nami na stałe, aktywność na najwyższym poziomie nie jest konieczna do działania w Bialenii, jesteśmy już krajem znacznie spokojniejszym. Wink
Instytut Pracy to dobry pomysł, chętnie poznam Twoją wizję jego działalności. Działamy w niewielkim gronie, więc atrakcyjnych miejsc pracy pozostaje wiele.
Zachęcam do złożenia wniosku o obywatelstwo. Smile
No przede wszystkim istnieje potrzeba ujęcia funkcjonowania Instytutu Pracy w formie ustawy. Będzie on zajmował się ujmowaniem wszystkich spraw związanych z rynkiem pracy i prowadzeniem polityki aktywizacyjnej, badaniem rynku pracy. Nie ukrywam, że chciałbym stanąć na czele takiej instytucji jako jej inspektor. Do moich zadań należałoby prowadzenie rejestru zatrudnienia oraz bezrobocia, badanie aktywności w dziale "Instytut Pracy" będą publikowane ogłoszenia i zapewniam tutaj pełną elastyczność jak do tej pory to znaczy każdy będzie mógł dodać swoje ogłoszenie, ale ponad to na mnie spoczywać będzie aby to było jeszcze skuteczniejsze. 

Projekt Ustawy o Instytucie Pracy:

Art. 1. Instytut Pracy jest instytucją z zakresu pośrednictwa oraz aktywizacji zawodowej, badająca rynek pracy.

Art. 2. Osoba zgłaszająca nabór na dane stanowisko musi umieścić ogłoszenie w Instytucie Pracy.

Art. 3. Instytut Pracy prowadzi rejestr osób posiadających zajęcie, pozostających bez zajęcia oraz wszelkie inne spisy, rejestry dotyczące bialeńskiego rynku pracy.

Art. 4. Na czele  Instytutu Pracy stoi mianowany przez prezydenta, na trzymiesięczną kadencję inspektor z możliwością jego odwołania przed upływem kadencji.

Art. 5. Inspektor Instytutu Pracy posiada prawo do powoływania pracowników Instytutu Pracy, wykonuje swą funkcję bezpośrednio lub z upoważnienia, za pomocą osób zatrudnionych w Instytucie Pracy.

Art. 6. Inspektor Instytutu Pracy na początku swojej kadencji przedstawia plan działań w skład którego wchodzi polityka kadrowa, organizacja wewnątrz instytutu oraz polityka monitorowania i aktywizacji zawodowej.

To taka poglądowa wersja od której moglibyśmy rozpocząć dyskusję.
Witam!

Widzę, że "Stara Gwardia" się zbiera i chcemy działać, gdy nasz kraj w potrzebie. Ja też z czasem już nie tak jak dawniej, ale staram się go wygospodarować ile mogę.

Pozdrawiam
Witaj Janku w domu.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Ron ja też nie wiem jak długo będę. Zaznaczam to wielokrotnie, ale nie traktuję swojej obecności jako długotrwałej, gdyż ostatnio mam sporo realowych obowiązków. Chcę jednak pokazać "o co mi chodzi"  z tym całym Instytutem Pracy, choćby ktoś miał tego później zaniechać. Jeżeli jednak wyznaczy to nowe standardy na przyszłość to będę najbardziej w świecie kontent. To nie ma być żaden skostniały BIW, a teraz jest ku temu okazja i przede wszystkim łatwiej jest to robić w sytuacji, gdy pozbyliśmy się jak myślę betonizmu. Ja go charakteryzowałem jako konserwatyzm sensu status quo, czyli te wszystkie kwestie procesualne, procedury, procedurki, ale pogubiliśmy w tym wszystkim nas samych i to, że Bialenia ma dawać nam radość z funkcjonowania w niej i tworzenia dla niej, budowania jej przyszłości.
Cytat:Ron ja też nie wiem jak długo będę.

Ja miałem na myśli, że nie tyle długo... bo mam nadzieję i zamiar działać "na stałe" - tylko, że obecnie z realowych powodów czasu nie mogę tyle poświęcać co dawniej. Po prostu z konieczności intensywność moich działań będzie mniejsza. Choć na razie chcę poświęcić tyle czasu ile mogę by odbudować naszą infrastrukturę na stronie.
Mam też skromną nadzieję, że parlament nie działa równie opieszale, co kiedyś. To po jego procesualności, byłoby kolejną bolączką.
Witam, gdyby Pan Jan chciał przyjąć kogoś do pomocy przy Instytucie Pracy, to ja zgłaszam swoją gotowość.
W sumie jedną osobę mógłbym przyjąć do współpracy, gdyż sam nie gwarantuję długiej obecności, a przydałby się ewentualny następca. Na tę chwilę widać jednak, że idzie wszystko opieszale. W Parlamencie jeszcze nawet nie odbyła się dyskusja, a projekt uważam za dobry, kompletny, uzupełniony o artykuł siódmy przez prezydenta Swarzewskiego. Moja opinia jako obywatela jest taka, że choć krótki w swojej zawartości, to jednak sprawia, że nie ma krepowania decyzji, co jest jednym z ważniejszych postulatów. Jako ewentualny inspektor Instytutu Pracy chciałbym móc współpracować z uniwersytetem nad zagadnieniami rynku pracy, móc przedstawiać raporty, rekomendacje, których celem będzie rozwój Bialenii. Instytut Pracy może przez to stać się ważną instytucją pomagająca w kształtowaniu kierunków promocji, jak i sama ją realizująca.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości