• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Organizacja Poczty - narada
Obywatelki i Obywatele,

nie ukrywam, że powołanie Poczty Bialenii to odpowiedź na inicjatywę władz Leocji w postaci utworzenia Światowego Związku Filatelistycznego. Znaczki mogą znakomicie integrować, a jednocześnie budować narodową tradycję i tożsamość, więc w mojej opinii dołączenie do tego obiecującego ruchu byłby jak najbardziej wskazany i aby miał on w Bialenii jakieś umocowanie powołałem do życia tę oto instytucję na prawach przedsiębiorstwa państwowego.

Do pracy w ramach Poczty zapraszam wszystkich zainteresowanych, nie tylko obywateli Republiki. Rzecz jasna nie powstała ona aby zarabiać albo dostarczać listy i paczki, bo to u nas jest darmowe i robi się automatycznie, tylko aby współbudować pewną narrację i tworzyć inicjatywy. Na dzień dzisiejszy widzę dwie równoległe ścieżki rozwoju przedsiębiorstwa:

1. Tworzenie znaczków. Tu proponuję dwa podstawowe sposoby ich emitowania:

- indywidualne projekty - pojedyncze znaczki tworzone przez wszystkich zainteresowanych według pewnego wzorca (konieczność podania ceny i nazwy państwa, ewentualnie loga poczty lub godła RB); zasadniczo widzę to tak, że każdy będzie mógł zgłosić własny projekt, a ja albo Ronon (albo ktoś inny) jako zarządca zatwierdzałby go, ewentualnie zlecał korektę i puszczał do emisji; druga droga to regularne (np comiesięczne) konkursy na najlepszy znaczek w celu aktywizacji chętnych i pobudzenia ducha rywalizacji - do dyskusji
- serie znaczków - w tym przypadku Poczta ogłaszałaby co jakiś czas konkurs na projekt konkretnej serii znaczków, np upamiętniających jakieś święto państwowe albo rocznicę (ale nie tylko, w grę wchodzą też serie tematyczne). Powiedzmy, że konkurs ogłaszany byłby raz w miesiącu - jeśli byłby to listopad to motywem przewodnim byłoby Święto Republiki, jeśli marzec to Powstanie, a w miesiące kiedy nie ma żadnego święta dajmy na to zwierzęta albo zabytki.

Jako prezydent jestem gotów hojnie wynagradzać wszystkich biorących udział w tych inicjatywach. Pomysł mam taki, aby każdy kto zaprojektuje znaczek, który zostanie dopuszczony do emisji otrzyma 2 folwarki i Medal Za Aktywność, a zwycięzca konkursu na serię znaczków - 10 folwarków oraz Medal Zasłużony Dla Nauki i Kultury.

2. Tworzenie fabularnej infrastruktury pocztowej - urzędów, kurierów, mundurów etc. Ja oczywiście postawiłbym na absurdy, spóźnienia i kuchnia siostry Genowefy do kupienia, ale możemy pójść w dowolną stronę. Myślę, że to fajny kawałek życia v-państwa, który można zagospodarować. W Rzeszy jestem gotów wprowadzić wymóg istnienia placówki pocztowej w każdym lennie (albo kilku w zależności od liczby folwarków).

Na początek proponuję zastanowić się nad jakimś logiem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Na początek proponuję zastanowić się nad jakimś logiem.
Jakby nie miało by to być "oklepane" (w stylu koperta, trąbka etc), to może jakaś przeróbka loga poczty Bangladeszu?
O, można. Na przykład na zielono plus dodać listy, które mu wylatują z tego worka.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):O, można. Na przykład na zielono plus dodać listy, które mu wylatują z tego worka.
Dobry pomysł... w tym polu na dole napis... no właśnie "Poczta Bialenii" czy jednak "Poczta Bieleńska"?
Zarejestrowałem to jako Pocztę Bialenii. Pocztę Polską możemy parodiować, ale nie musimy jej kalkować.
Ametyst Faradobus

Ja bym nie wzorował się na istniejących już logach, a stworzył własne, oryginalne, np. przedstawiające sylwetkę Kadaffiego na koniu, który w swej wyciągniętej dłoni trzyma list (albo coś w ten deseń zbliżone do bialeńskiej tematyki).

Swoją drogą, czy w ramach lenna mogę stworzyć swoją własną pocztę z własną symboliką, itd.?
Pomysł Iwana wydaje się być trafiony z tematyką.
Można rownież dodać symbolikę np. W Rzeszy Bialeńskiej itp.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
> Swoją drogą, czy w ramach lenna mogę stworzyć swoją własną pocztę z własną symboliką, itd.?

Co nie jest zabronione jest dozwolone. W ogóle to poczty lenne mogą wchodzić w skład Poczty Bialenii (w ogóle jeśli będzie więcej głosów to można zmienić nazwę np na Związek Pocztowy Republiki Bialeńskiej), ale wydaje mi się że istotą takiej działalności jest dostarczanie przesyłek do odległych miejsc. Ewentualnie lennicy i miasta mogą po prostu prowadzić lokalne placówki.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Związek Pocztowy Republiki Bialeńskiej
I za tym głosuje "obyma ręcyma"... podoba mi się taki pomysł.

Iwan Pietrow napisał(a):przedstawiające sylwetkę Kadaffiego na koniu, który w swej wyciągniętej dłoni trzyma list (albo coś w ten deseń zbliżone do bialeńskiej tematyki).
Był taki libijski znaczek pocztowy... Kadafi trzymający w uniesionej ręce książkę, którą dałoby się zastąpić kopertą.
No to jeśli nie będzie głosów przeciw to jutro klepnę zmianę nazwy, a tymczasem dalej możemy zastanawiać się nad strukturą Związku.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości