24-11-2020 14:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2020 15:07 przez Ametyst Faradobus.)
Obywatelki i Obywatele,
nie ukrywam, że powołanie Poczty Bialenii to odpowiedź na inicjatywę władz Leocji w postaci utworzenia Światowego Związku Filatelistycznego. Znaczki mogą znakomicie integrować, a jednocześnie budować narodową tradycję i tożsamość, więc w mojej opinii dołączenie do tego obiecującego ruchu byłby jak najbardziej wskazany i aby miał on w Bialenii jakieś umocowanie powołałem do życia tę oto instytucję na prawach przedsiębiorstwa państwowego.
Do pracy w ramach Poczty zapraszam wszystkich zainteresowanych, nie tylko obywateli Republiki. Rzecz jasna nie powstała ona aby zarabiać albo dostarczać listy i paczki, bo to u nas jest darmowe i robi się automatycznie, tylko aby współbudować pewną narrację i tworzyć inicjatywy. Na dzień dzisiejszy widzę dwie równoległe ścieżki rozwoju przedsiębiorstwa:
1. Tworzenie znaczków. Tu proponuję dwa podstawowe sposoby ich emitowania:
- indywidualne projekty - pojedyncze znaczki tworzone przez wszystkich zainteresowanych według pewnego wzorca (konieczność podania ceny i nazwy państwa, ewentualnie loga poczty lub godła RB); zasadniczo widzę to tak, że każdy będzie mógł zgłosić własny projekt, a ja albo Ronon (albo ktoś inny) jako zarządca zatwierdzałby go, ewentualnie zlecał korektę i puszczał do emisji; druga droga to regularne (np comiesięczne) konkursy na najlepszy znaczek w celu aktywizacji chętnych i pobudzenia ducha rywalizacji - do dyskusji
- serie znaczków - w tym przypadku Poczta ogłaszałaby co jakiś czas konkurs na projekt konkretnej serii znaczków, np upamiętniających jakieś święto państwowe albo rocznicę (ale nie tylko, w grę wchodzą też serie tematyczne). Powiedzmy, że konkurs ogłaszany byłby raz w miesiącu - jeśli byłby to listopad to motywem przewodnim byłoby Święto Republiki, jeśli marzec to Powstanie, a w miesiące kiedy nie ma żadnego święta dajmy na to zwierzęta albo zabytki.
Jako prezydent jestem gotów hojnie wynagradzać wszystkich biorących udział w tych inicjatywach. Pomysł mam taki, aby każdy kto zaprojektuje znaczek, który zostanie dopuszczony do emisji otrzyma 2 folwarki i Medal Za Aktywność, a zwycięzca konkursu na serię znaczków - 10 folwarków oraz Medal Zasłużony Dla Nauki i Kultury.
2. Tworzenie fabularnej infrastruktury pocztowej - urzędów, kurierów, mundurów etc. Ja oczywiście postawiłbym na absurdy, spóźnienia i kuchnia siostry Genowefy do kupienia, ale możemy pójść w dowolną stronę. Myślę, że to fajny kawałek życia v-państwa, który można zagospodarować. W Rzeszy jestem gotów wprowadzić wymóg istnienia placówki pocztowej w każdym lennie (albo kilku w zależności od liczby folwarków).
Na początek proponuję zastanowić się nad jakimś logiem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)