• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoce naukowe w naukach humanistycznych
Drodzy Kuledzy,

w dniu dzisiejszym pragnę przedstawić Wam kilka znakomitych pomocy naukowych przydatnych w uprawianiu nauk humanistycznych, a przede wszystkim historii. Może nie mają one wiele wspólnego ściśle z mikronacjami i badaniem mikroświata, ale uniwersytet to miejsce zdobywania różnego rodzaju wiedzy, więc sądzę że będzie to dla Was z pożytkiem.

Wyższość cywilizacji wschodniosłowiańskiej nad zgniłą cywilizacją zachodu w przypadku nauki polega na większej, a wręcz powszechnej dostępności wielu źródeł i opracowań: podczas gdy na realowym Zachodzie za książki, zwłaszcza te najnowsze i fachowe, trzeba drogo, Drodzy Kuledzy, płacić to w byłym Związku Radzieckim bardzo rozwinięty jest system kolektywizacji i uspołeczniania dzieł. Częstokroć biorą w nim udział sami autorzy. Wynika to z, że tak powiem, innego podejścia do kwestii praw autorskich. W efekcie stosunkowo łatwe staje się uzyskanie dostępu nie tylko do publikacji radzieckich i postradzieckich, ale także wielu innych.

Po pierwsze pragnę przedstawić Wam genialne narzędzie jakim jest tak zwana Ruska Baza, oficjalnie zwana Library Genesis (anglosaskie Biblioteka Rodzaju). Znajdziecie tam wiele naukowego dobra w formatach pdf i djvu: wystarczy wpisać i pobrać. Bardzo polecam wszystkim ludziom na Ziemi i na Polinie.

Przedstawicielom nauk historycznych szczególnie polecam stronkę o znamiennym tytule History Fiction. Trzeba znać radziecki język, ale dla wykształconego człowieka to nie problem - w gruncie rzeczy chodzi tylko o przeczytanie nazw krajów. Należy kliknąć w kraj i otrzymuje się listę wielu publikacji, najczęściej w porządku tematyczno-epokowym, związanych z tematyką jego dziejów. Moja uwaga jest taka, że nazwiska wielu autorów na przykład polskich czy niemieckich są zapisywane cyrylicą lub jak kto woli grażdanką.

Z zasobów radzieckich można także obficie korzystać posiadając konto na Vk (Wkontaktie) - wpisując tytuł książki jest duże prawdopodobieństwo, że ktoś ją tam wrzucił i będziecie mogli ją pobrać. Również polecam. Z pomniejszych zasobów pragnę też polecić coś z polskiego rynku: biblioteki cyfrowe (bardzo dobra jest na przykład Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa) oraz baza Academica (przy czym tam z wielu publikacji można korzystać tylko w terminalach w bibliotekach, ale gdyby ktoś miał potrzebę w czasie pandemii to dajcie mi znać, załatwię). Wreszcie wspaniały projekt czyli Academia.edu, gdzie sami autorzy umieszczają własne krótsze teksty: artykuły, fragmenty książek etc., ale to już zapewne znacie.

Mam nadzieję, że ten mój krótki referat na coś się komuś przyda. Sądzę, że takie praktyczne umiejętności to coś co warto szerzyć w takich miejscach jak to. W razie pytań służę pomocą. Będę się też starał co jakiś czas opisywać nowe narzędzia.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ja, choć nie jestem pracownikiem Uniwersytetu, to dodam od siebie parę linków dla osób, które uważają, że to jednak kultura łacińska ma prymat w europejskim kręgu kulturowym (zresztą tak jest, nie wiem o czym tu dyskutować).

Dla zainteresowanych badaniem historii starożytnego Rzymu, a konkretnie historii państwa i prawa, zwłaszcza epoki dominatu i późnego pryncypatu, polecam tę bazę tekstów źródłowych: https://droitromain.univ-grenoble-alpes.fr/

Teksty są w większości po łacinie. Nie ma aż tak wielu tłumaczeń (choć ich baza też nie jest mała), więc trzeba ogarniać język łaciński przynajmniej na poziomie podstawowym, by móc wspomagać się potem słownikiem (jak ktoś jest na bakier z łacińską gramatyką, to z kolei polecam po prostu wpisać odmienione słowo w angielskiej wersji Wikisłownika - naprawdę jest to wówczas użyteczne narzędzie). Zresztą tłumaczenia, zwłaszcza na język angielski, często przekłamują pierwotne znaczenie. Tym bardziej, że wiele łacińskich słów użytych w tamtej epoce zmieniło swoje znaczenie przez kolejne wieki i nie wszyscy tłumacze zdają się o tym wiedzieć. Oczywiście należy pamiętać, że większość, o ile nie wszystkie te teksty zawierają interpolacje - brzydki bizantyński zwyczaj zastępowania jednych fragmentów drugimi, by udawać, że powiedział to kiedyś jakiś wielki jurysta (a w rzeczywistości był to wymysł jakiegoś justyniańskiego urzędnika). Interpolacje można zidentyfikować, o ile ma się zaawansowaną wiedzę w zakresie prawa rzymskiego. Natomiast odkrywanie usuniętego znaczenia to już w najlepszym razie zgadywanie, które opiera się na poszlakach kontekstowych i jakichś szczątkowych innych źródłach, więc zawsze będzie się to odznaczać jedynie jakimś stopniem prawdopodobieństwa.

Drugi interesujący link to coś dla fanów archeologii i numizmatyki antycznej. Mowa o OCRE: http://numismatics.org/ocre/ Jest to chyba najlepszy internetowy zbiór rzymskich numizmatów. W dodatku dostępny w wielu zrozumiałych dla światłego człowieka językach (niestety jest też radziecki). Strona powstała przy współpracy wielu podmiotów, ale przede wszystkim dzięki American Numismatic Society.

Na razie tyle. Resztę muszę wygrzebać ze swoich archiwów.

> zwłaszcza epoki dominatu

Ta epoka zaczęła się w Bialenii w marcu 2019, kiedy to Akrypa ustanowiła nade mną dominat.
> Ta epoka zaczęła się w Bialenii w marcu 2019, kiedy to Akrypa ustanowiła nade mną dominat.

Triumwiratu też już Państwo próbowali?
>Ta epoka zaczęła się w Bialenii w marcu 2019, kiedy to Akrypa ustanowiła nade mną dominat.
[Obrazek: CjpTiFj8F2kRwe2G6iCT]
DOMINACJA.

>Triumwiratu też już Państwo próbowali?

Zbyt pijana władzą nad Aliją jestem by pamiętać takie rzeczy.

>Pomoce naukowe w humanistyce.

Ja ze swej strony polecę Centrum Badań i Studiów Marksistowskich a w szczególności Hegloteke. Bardzo dobry zbiór tekstów najlepszej Tsundere filozofii.
W podobnej tematyce wiele świetnych tekstów posiada Polskie Towarzystwo Hegla i Marksa.
Mój majestat posiadł na tyle duży księgozbiór papierowy, że i tak rzadko korzystam z tych wymysłów szatana jak pdf czy inne ebooki, docsy.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości