Szanowne Państwo,
od razu po ponownej wprowadzce do Pałacu Prezydenckiego chciałbym kontynuować te dyskusje, które zostały zapoczątkowane w trakcie elekcji. Chodzi o to, aby nie wypaść z rytmu i nie stracić pomysłów, które już powstały. Jako pierwszą pragnę poruszyć niezwykle ważną, wręcz kluczową kwestię promocji naszego kraju w celu powiększenia grona obywateli. W tym celu zwołuję tę oto komisję, która mam nadzieję będzie równie skuteczna co Komisja Wolnogradzka.
1. Konieczny jest lifting i aktualizacja strony internetowej. Tę kwestię poruszałem już jakiś czas temu. Warto jednak zastanowić się jak to zrobić tak, aby strona stała się czymś faktycznie pomocnym, nośnikiem podstawowych i przejrzystych informacji na temat Bialenii i tego, co można tu robić.
Podobnie sprawa ma się z forum. Możliwe, że wymaga ono kolejnych zmian w celu zwiększenia jego przejrzystości. A może wystarczy po prostu odpowiednio poinstruować nowych użytkowników, którzy siłą rzeczy się w tym gubią?
Wątki te możemy ciągnąć tutaj albo w osobnych wątkach, które już istnieją.
2. Portale społecznościowe: nasz pej na fejsie zamarł, trochę dlatego że dzisiaj prowadzenie czegoś takiego to cała sztuka związana z debilnymi kapitalistycznymi algorytmami i innymi skomplykowanymi kwestiami. Może jednak warto go mimo wszystko reanimować? Potrzeba będzie jednej albo dwóch osób, które zajmą się tym na poważnie. Na pewno trzeba będzie stworzyć nieco atrakcyjnego kontentu i sprawić, aby ten fanpejdż faktycznie przyciągał.
Ja poruszyłem też kwestię stworzenia konta na Instagramie. Pojawiły się głosy, że może być to ślepa uliczka, że nie tam szukać należy naszego targetu. Być może jest to prawda, ale czy szkodzi nam spróbować?
3. Powrót do promocji na grupkach i forach. Kiedyś się to sprawdzało, więc może warto do tego wrócić? Ewentualna zmiana polegałaby na tym, że dzisiaj życie społeczne w większym stopniu koncentruje się na grupkach fejsbukowych i tak naprawdę do każdej z nich należałoby podejść nieco inaczej, ale efekty mogą być obiecujące.
Osobną kwestią pozostaje nasza grupka bialeńska, która podobnie jak fanpejdż jest nieco przygaszona, ale mogłaby się stać pewnego rodzaju wstępem dla ludzi zainteresowanych mikronacjami - miejscem, gdzie byliby wciągani do zabawy w cieplarnianych warunkach portalu społecznościowego, do których są niestety przyzwyczajeni.
Z wszystkim tym wiąże się też kolejne pytanie: jakiego odbiorcy szukamy? Do kogo chcemy dotrzeć? Bo nie ukrywajmy: na pewno nie będzie to odbiorca masowy, którego chyba nawet byśmy nie chcieli. Być może bęzie to odbiorca bardzo od nasz różny, wychowany w nieco innych warunkach i przyzwyczajony do czegoś innego niż my.
Póki co nie będę rzucał większej ilości haseł, bo się pogubimy. Do dyskusji zapraszam wszystkich zainteresowanych: obywateli, mieszkańców i gości zagranicznych. Każdy głos jest cenny.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Moim zdaniem powinniśmy szukać każdego, kto byłby zainteresowany działaniem w Bialenii. Jako mikronacja oferujemy dużo możliwości działania, ale brakuje nam dobrze zorganizowanego systemu "dystrybucji" tych możliwości. Nowy użytkownik zazwyczaj jest nieśmiały, przytłoczony informacjami i raczej mało chętny do podejmowania własnych inicjatyw.
Uważam, że początek działalności osoby w mikronacjach jest momentem krytycznym, który wpływa na decyzję tej osoby o tym, czy w mikronacjach pozostać, czy też nie. Bardziej ogarnięta osoba prawdopodobnie znajdzie gdzieś swoje miejsce i w mikronacjach zostanie, ale są też tacy, którzy ze względu na brak jasnych wskazówek co robić, przepadną dla nas bezpowrotnie.
Dlatego też uważam, że powinniśmy stworzyć system jasnych wskazówek dla początkujących - co robić, jak, gdzie i po co (z odpowiednimi odnośnikami). Być może ciekawym pomysłem będzie stworzenie programu patronatu, w ramach którego początkująca osoba (albo generalnie nowa w Bialenii) dostanie swojego patrona, który w tych pierwszych dniach działalności w Bialenii wskaże jej potencjalne obszary działalności, w które ta osoba będzie mogła się zaangażować.
Co zaś się tyczy portali społecznościowych, to tak jak już pisałem, mogę zaoferować swoją pomoc w zakresie prowadzenia strony na FB. Uważam również, że reaktywację strony Bialenii na Facebook'u warto byłoby połączyć z rozpoczęciem promocji Bialenii i mikronacji na facebook'owych grupach tematycznych. Tylko w ten sposób uda nam się zdobyć polubienia i obserwacje bez wydawania na to pieniędzy.
Bardzo słuszna uwaga co do tych początków. Między innymi z tego względu uważam, że strona internetowa może być czymś na kształt przewodnika po Bialenii dla tych, którzy są nowi i zdezorientowani. Poza tym przyda się coś w rodzaju FAQ (w ZSKHiW wyszło nam to całkiem dobrze i było osadzone w realiach narracyjnych przejścia granicznego) oraz "pakiet powitalny" z odnośnikami i krótkim przewodnikiem, który byłby "wręczany" nowym przybyszom.
W każdym razie bardzo dobra myśl.
Cytat:Dlatego też uważam, że powinniśmy stworzyć system jasnych wskazówek dla początkujących - co robić, jak, gdzie i po co (z odpowiednimi odnośnikami). Być może ciekawym pomysłem będzie stworzenie programu patronatu, w ramach którego początkująca osoba (albo generalnie nowa w Bialenii) dostanie swojego patrona, który w tych pierwszych dniach działalności w Bialenii wskaże jej potencjalne obszary działalności, w które ta osoba będzie mogła się zaangażować.
To też jest całkiem ciekawe. Ja oczywiście deklaruję pomoc każdemu nowemu przybyszowi, ale być może warto to jakoś uwypuklić (aby uniknąć słowa "sformalizować") tak, aby było to jasne i aby nowi nie bali się z tej pomocy korzystać. No ale tu też przydadzą się gotowe zestawy informacji, odpowiedzi na podstawowe pytania etc.
Cytat: Co zaś się tyczy portali społecznościowych, to tak jak już pisałem, mogę zaoferować swoją pomoc w zakresie prowadzenia strony na FB. Uważam również, że reaktywację strony Bialenii na Facebook'u warto byłoby połączyć z rozpoczęciem promocji Bialenii i mikronacji na facebook'owych grupach tematycznych. Tylko w ten sposób uda nam się zdobyć polubienia i obserwacje bez wydawania na to pieniędzy.
Czyli kluczową rzeczą jest skoordynowanie tego wszystkiego ze sobą tak, aby jeden segment (np grupka) nie zamarł podczas gdy drugi (fanpejdż) będzie działał w najlepsze. Krótko mówiąc potrzebny jest plan działania, który postarajmy się w najbliższym czasie zmajstrować.
Dzięki za ten głos i wciąż zachęcam innych, aby dołożyli coś od siebie.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Tak sobie myślę, że zanim jeszcze zaczniemy bawić się w promocję na fejsie i tak dalej warto by przygotować pewnego rodzaju "pakiet powitalny" dla nowych mieszkańców. Chodzi o ogólny opis zabawy, który pozwoli mu rozeznać się w tym, co może robić wraz z zestawem odsyłaczy do najważniejszych miejsc. Taki trochę samouczek z propozycją pierwszych kroków.
Ten "pakiet" można by wysyłać nowym przybyszom poprzez pw albo w wątku powitalnym.
Ametyst Faradobus
Proponuję zatem powoli przechodzić do rzeczy. Wspomniałem już o swego rodzaju liście powitalnym, który proponuję stworzyć i przekazywać wszystkim nowym mieszkańcom - albo w wątku powitalnym albo poprzez wiadomość prywatną. Powinien on zawierać zachętę do działania i podstawowe informacje, które pozwolą się nowicjuszowi odnaleźć na naszym forum. Nie może być też za długi, bo długich rzeczy nikomu nie chce się na tym etapie czytać.
Zastanówmy się co konkretnie należy w takim liście zawrzeć. Mi przychodzą do głowy następujące informacje:
- krótki opis całej zabawy czyli za co taki człowiek może się na początku zabrać
- kwestia obywatelstwa - jak je zdobyć plus zapewnienie, że w sumie potrzebne jest tylko do głosowania
- krótka charakterystyka regionów i jak w nich zamieszkać
- podkreślenie, że u nas mała jest rola pieniędzy i nie należy się nimi za bardzo przejmować
- krótkie info na temat uniwersytetu, wojska i paru innych ciekawych instytucji
Może będziecie mieli jeszcze jakieś pomysły. Zapraszam do dzielenia się nimi.
Ametyst Faradobus
Myślałem w ostatnich dniach o tym kiedy by ruszyć z tą akcją promocyjną na poważnie. Problem jest taki, że ja tak naprawdę dopiero w drugiej połowie kwietnia będę miał czas na większe projekty. Wtedy mogę zaangażować się na przykład w rozwój fanpejdża i grupki. Wolałbym jednak nie robić tego sam, bo to bez sensu, więc już teraz możemy się zacząć naradzać.
Ametyst Faradobus
Ja mogę pomóc w prowadzeniu fanpejdża i grupki.
Wspaniale. Masz jakieś konkretne pomysły na ten moment?
Ametyst Faradobus
Tak przespałem się dzisiaj z tematem, bo trochę mi głupio że przycichł i w drugiej połowie miesiąca postaram się wziąć za promocję na poważnie. W każdym razie wpadłem na pomysł, że oprócz klasycznego FAQ warto by przygotować "przewodnik po forum i stronie" - to znaczy krótki opis, w którym nowy użytkownik znajdzie informacje na temat poszczególnych działów forum ze szczególnym uwzględnieniem ważnych, ale niekonicznie widocznych miejsc. Wydaje mi się, że to pomoże nowym odnaleźć się w tej skomplykowanej przestrzeni, której uproszczanie idzie nam dosyć średnio.
Ametyst Faradobus
|