• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poleski Tramwaj - Ekspres
Moim zdaniem najlepiej, żeby to była jakaś mała spalinowa lokomotywa z realnych demoludow. Wagony tez raczej mniejsze. Trzeba też pamiętać o tym, że linia będzie wąskotorowa.

Karol Medycejski napisał(a):Moim zdaniem najlepiej, żeby to była jakaś mała spalinowa lokomotywa z realnych demoludów. Wagony tez raczej mniejsze.
Z tym nie ma najmniejszego problemu... RT zaoferuje stosowny tabor.

Karol Medycejski napisał(a):Trzeba też pamiętać o tym, że linia będzie wąskotorowa.
A tutaj zaczyna się problem bo RT ma w ofercie w zasadzie tylko tabor do normalnego rozstawu szyn czy 1435 mm. Jak rozumiem chciałbyś coś na tor o rozstawie 1000 mm? Tutaj zaczyna się problem, bo o ile przy dostosowaniu do torów "szerokich" czyli np. 1520 mm to tylko zmiana wózków (przy 1448 mm wystarczą inne obręcze kół) - to już przy torze 1000 mm takie kombinacja odpada... różnica w skrajni jest zbyt duża.

Zastanów się na normalnym torem o rozstawie 1435 mm - mam jeszcze taki sens, że taka linia obwodowa nie będzie izolowana i będzie mogła mieć połączenie z resztą kraju. A tabor można oczywiście wykombinować do tego odpowiednio niewielki.
Ewentualnie wąskotorową możemy postawić gdzieś indziej.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Ewentualnie wąskotorową możemy postawić gdzieś indziej.
Ja się w ogóle zastanawiam nad sensem wąskotorowej... bo jakie ma zalety kolej wąskotorowa? Jedyna zaleta to taka, że można robić ciaśniejsze zakręty czyli w sumie ma to sens na bardzo ograniczonych przestrzeniach. Np. jako kolej przemysłową czy ewentualnie w miejscach gdzie by to się chciało puścić w infrastrukturze miejskiej o ciasnej zabudowie czyli podobnie jak linie tramwajowe w miastach.

Tyle, że z planu to widzę, że ta linia ma łączyć miasta (miejscowości), a niekoniecznie musi przebiegać przez ich centra. Zresztą to nie są metropolie...

Sama długość to ponad 300 km (tak wynika z mapki i planowanego przebiegu) czyli coś co powinno raczej być typową koleją podmiejską. Czyli moim zdaniem tor normalny, ale tabor dostosowany do warunków czyli przewozu na odległości stosunkowo niewielkie. Brak elektryfikacji czyli lokomotywa spalinowa, niewielka i po ok. 3-4 wagony lub po prostu spalinowe zestawy trakcyjne.
To znaczy ja tworząc koncept tej kolejki i inspirując się realowym Poleskim Tramwajem (czyli stukilometrową kolejką wąskotorową, która biegnie przez różne leśne dziury na północy Ukrainy) niekoniecznie kierowałem się względami praktycznymi - raczej przeważał wymiar klimatyczny. Niemniej ja się przy tym wąskim torze nie będę upierał, nie wiem jak Karol.

Co do przebiegu to większość tych miejscowości to są niewielkie wsie. W przypadku większych miejscowości (Królisko, Kościelisko) można by się w gruncie rzeczy zastanowić nad kilkoma stacjami - wówczas Tramwaj spełniałby jednocześnie funkcję komunikacji miejskiej.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):To znaczy ja tworząc koncept tej kolejki i inspirując się realowym Poleskim Tramwajem (czyli stukilometrową kolejką wąskotorową, która biegnie przez różne leśne dziury na północy Ukrainy) niekoniecznie kierowałem się względami praktycznymi - raczej przeważał wymiar klimatyczny. Niemniej ja się przy tym wąskim torze nie będę upierał, nie wiem jak Karol.

Wersja retro...

[Obrazek: PxfXskG.png]

... i bardziej współczesna...

[Obrazek: RpwIZz8.png]

... ale na tor normalny.
Dla mnie współczesna wersja lepsza, ale wersja retro też jest do wykorzystania w ramach przyszłej Kolei Rzeszy.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Dla mnie współczesna wersja lepsza, ale wersja retro też jest do wykorzystania w ramach przyszłej Kolei Rzeszy.
Retro... może sobie przecież jeździć np. w niedziele, robiąc trasę wycieczkową na około Polesia. A wersja współczesna do codziennej i praktycznej komunikacji.
Też można. Ewentualnie retro na wybranych odcinkach tej trasy, a docelowo zrobi się drugą.
Ametyst Faradobus

Budowa torów trwa w najlepsze, a w tym samym czasie zajęliśmy się sprawami kadrowymi. Zapraszam do zapoznania się z przesłuchaniami kandydatów na maszynistów, konduktorów i innych pracowników Tramwaju:

Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości