Dlaczego tak niewiele minenacji (których mogło być całkiem sporo) przekształciło się w mikronacje?
Szanowny Panie Profesorze,
To, czy minenacja przekształci się w mikronacje zależy od woli danego państwa. Istotą minenacji jest to, aby działać w Minecrafcie, zaś sednem życia mikronacyjnego jest forum, lista dyskusyjna, czy inny komunikator internetowy. Oba rodzaje państw wirtualnych zawierają cechy specyficzne, dzięki którym możemy z łatwością rozpoznać, czy kraj jest mikronacją czy minenacją. Jak wcześniej wspomniałem, cały sens minenacji polega na tym, aby działała w grze "Minecraft", gdy minenacja porzuca serwer, to przestaje być minenacją i znika lub przekształca się w mikronację, może się również zdarzyć - podobnie z resztą, jak w mikroświecie -, że minenacja jest odstawiana i wraca się do niej po jakimś czasie.
Procesowi trasformacji z minenacji do mikronacji może pośredniczyć jeszcze jeden stan tj. discordnacja (tymczasowe skupienie obywateli byłej minenacji, w celu wejścia w typową rzeczywistość mikronacyjną).
Dlaczego mało minenacji stało się mikronacjami? Część minenacji albo umarła śmiercią naturalną albo są one kontynuowane (nie wykluczone, że na siłę i z niewielkim zainteresowaniem) albo zamienia się w mikronację, jak to miało miejsce w przypadku Ludowej Republiki Magnifikatu.
Czy widzi Kulega dalsze perspektywy tego typu badań?
Wasza Magnificencjo,
W poprzedniej wiadomości przytoczyłem, jakie losy mogą spotkać minenację tj.
a) zakończyć działalność,
b) kontynuować działalność,
c) przekształcić się w mikronację,
c) przerwa w działalności.
Mając na uwadze wszystkie powyższe punkty odpowiadam na Pańskie pytanie pozytywnie. W przypadku, gdy minenacje kończą działalność lub się przekształcają pozostaje pod kątem nauki aspekt historyczny, zaś gdy w grę wchodzi czasowa przerwa w działaniu lub dalsza kontynuacja, możemy dalej badać minenacje ze współczesnej perspektywy np. nauki polityczne, mikrozofia, socjologia, ekonomia.
W swojej pracy magisterskiej uwzględniłem oba warianty - historyczny (Ludowa Republika Magnifikatu bądąc wcześniej minenacją przekształciła się w mikronację) oraz współczesny (Republika Ludowej Hortumii wciąż pozostaje minenacją).
Mnie jako humanistę interesuje ewentualna "lokacja" minenacji w ramach naszej sfery narracyjnej. Jak tłumaczyć zatem ich istnienie i możliwość utrzymywania kontaktów? Czy może należałoby odwołać się do V-Kosmosu (minenauci jako ludzie spoza Polinu)? A może próbować lokować minenacje także na Polinie?
Nasz mikroświat (Pollin) posiada określoną mapę z państwami go tworzącymi. W przypadku minenacji nie można mówić o jednej, ogólnej mapy dla wszystkich minenacji (nawet, jeśli owe minenacje byłyby polskie), gdyż jak wcześniej mówiłem państwa tego są i były rozsiane chociażby po publicznych i prywatnych serwerach. W związku z tym, jest stworzenie mapy z lokacjami minenacji ale tylko z uwzględnieniem tych, które znajdują się na danym serwerze.
Opisana w pytaniu relacja nie dotyczy tylko mikronacji względem minenacji, ale również minenacji względem mikronacji.
Napisałem, że my mamy własną mapę jako Pollin, oraz mogą powstawać mapy minenacji znajdujących się na określonym serwerze, ale to są dwie różne rzeczywistości, dwa różne wymiary. Można to tłumaczyć teorią V-Kosmosu, albo w ogóle tego nie tłumaczyć albo każdorazowo pisać, że to inny rodzaj państwa wirtualnego niż ten, który wnika z kontekstu (np. Republika Bialeńska nawiązała stosunki dyplomatyczne z minenacją Republika X).
Lokacja minenacji na Pollinie też jest rozwiązaniem, ale wtedy minenacja odstawałaby od mikronacji. Jeżeli chcemy umieścić minenację na mapie naszego mikroświata wówczas dana minenacja powinna stworzyć forum, choćby najprostsze. Bez forum, lub innego środka komunikacji minenacja pozostaje w izolacji i będzie zaśmiecać nasz mikroświat, a jeżeli utworzyła by forum, lub inne miejsce komunikacji, wówczas stałaby się podmiotem, który ma zdolność do działania i współdziałania na pollińskiej arenie międzynarodowej.
Gdy Ludowa Republika Magnifikatu przechodziła okres transformacji w mikronację to jeszcze będąc minenacją zostały określone dla niej granice na Nordacie. Granice te przypominały prostokąt, gdyż kształt LRM z okresu mienacyjnego przypominał właśnie tą figurę geometryczną.
Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu z Muratyckiego Instytutu Map przedstawiająca kształt bliski prostokątowi.