• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Promocja w socsieciach
Sorry, że się nie pospieszyłem, ale musiałem złamać zakaz pedauowania.

Towarzysze,

zgodnie z zapowiedzią chciałbym poruszyć temat promocji naszej mikronacji w mediach społecznościowych, a w szczególności na fejsbuku i instagramie. Kwestia ta była już kiedyś poruszana, ale mam nadzieję że teraz to sobie na nowo i na spokojnie ustalimy.

Jak już wówczas wspominałem z fejsbukiem jest ten problem, że prowadzenie i promocja fanpejdża jest w tym momencie trudniejsze niż kiedyś. Pamiętam, że jeszcze koło 2014 roku mogłem samemu, na bazie tylko postów bez problemu zebrać dajmy na to dwa tysiące fanów. Dzisiaj trzeba albo inwestować w promocję (co nie jest taką znowu rewelacją, bo np ja traktuję takie rzeczy jako reklamę i nie czytam) albo wbić się w algorytmy, a tych z kolei trzeba się nauczyć. Oczywiście jest to wykonalne, ale trzeba będzie po pierwsze opracować strategię, po drugie podzielić się praca i pilnować regularności. Ja nie jestem w stanie zagwarantować gigantycznego nakładu pracy, ale pomóc mogę no niemniej w roli koordynatora najchętniej widziałbym kogoś innego. Obecnie problem polega też na tym, że adminem peja jest Maciej Kamiński, ale wydaje mi się że jak do niego napiszę to przekaże mi albo komuś innemu tę funkcję.

Poza fanpejdżem za niewykorzystany potencjał uważam naszą grupę, a to dlatego, że ludzie nieco od nas młodsi są przyzwyczajeni przede wszystkim do tej formy wymiany myśli. Sądzę, że grupka może być czymś na kształt samouczka, w którym będzie można stopniowo i bez zobowiązań wciągnąć się w życie Bialenii. Zakładam, że w efekcie przynajmniej niektórzy członkowie zdecydują się przynajmniej do nas zajrzeć, bo nie będą się już gubili w strukturze. Tu też konieczna będzie sprawna administracja, która by dbała aby taka grupka po prostu żyła (a nie tak jak obecnie).

Swego czasu rzuciłem też pomysł stworzenia konta na Instagramie, ale z zastrzeżeniem, że nie wiem czy to na sto procent jest dobra droga. Osobiście mam pewne doświadczenie w prowadzeniu konta, że tak to ujmę "firmowo-kreatywnego" (profil galerii sztuki) i powiedzmy, że jestem w stanie zorientować się w kulisach tego typu działalności.

Podstawowy wniosek jest taki, że sukces w tej dziedzinie wymaga stałej aktywności, a z tą bywa problem - ja ani od siebie ani od nikogo innego nie mogę wymagać, że codziennie znajdzie czas na wrzucenie czegoś nowego, bo jesteśmy tu pro bono i dla rozrywki. Niemniej odpowiednio zgrany kolektyw może jak najbardziej skutecznie podzielić się obowiązkami.

Pojawiły się też pomysły sięgnięcia po inne media, więc zachęcam do ich przedstawienia raz jeszcze tutaj.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Swego czasu rzuciłem też pomysł stworzenia konta na Instagramie, ale z zastrzeżeniem, że nie wiem czy to na sto procent jest dobra droga.
Przyznam, że nie znam się na tym specjalnie... ale, Instagram to chyba takie obrazkowe coś? Z FB też nie mam za dużych doświadczeń, konto założyłem swego czasu (chyba jakoś w 2012) bo potrzebowałem zrobić tam stronę strzelnicy, którą wówczas "kierownikowałem" - czyli coś tam mógłbym wspomóc, ale bez szału, bo na samego FB nie zaglądam zbyt często.

Mogę natomiast wspomóc (w obu przypadkach) jeśli chodziłoby o wytwarzanie jakiś obrazków do wrzucania.
Właśnie z instagramem jest ten problem, że choć można tam sporo zdziałać to ludzie generalnie szukają na nim po prostu ładnych obrazków i ewentualnie ciekawych treści. Ja przynajmniej nie obserwuję tam stron bardziej "firmowych" z ogłoszeniami i infografikami. Oczywiście moglibyśmy stworzyć jakieś klimatyczne konto w klimatach Bialenii (np jakieś ładne zdjęcia wraz z opisami wprowadzającymi w realia) tylko czy to pyknie? Ja nie wykluczam, ale też nie jestem jakoś bardzo przekonanym.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Napisałem do Macieja w sprawie fanpejdża, czekam na odpowiedź.
Ametyst Faradobus

Odpowiedzi się nie doczekałem, ale może pociągniemy sprawę dalej? Ja będę miał już nieco luźniej przez resztę wakacji, więc powinienem wrócić do normalnej aktywności.
Ametyst Faradobus

Dziwne, że nie odpisał. Szkoda byłoby zaczynać fanpejdż od początku, skoro mamy tam 129 lajków.

Na Instagramie możemy wrzucać ilustrowane cytaty Kaddafiego i innych ojców oraz doktorów rewolucji. To samo można wrzucać na Tumblra.
My możemy zbierać cytaty, Ronon będzie obrabiał od strony technicznej i wtedy my będziemy to publikować.

Jak już działać na wszystkich frontach, to można na Wattpadzie publikować najciekawsze posty narracyjne. Może komuś się spodoba i wkręci się w nasze klimaty.

P.S. Masz jakiś pomysł, kto mógłby nam stare forum postawić? Tam była masa fajnych rzeczy, które moglibyśmy użyć w reklamie.
No tak tylko, że z fejsem dalej jest ten problem, że Maciej mi nie odpowiada. Póki co oczywiście wystarczy tam moja funkcja redaktora, ale docelowo przydałby się reżyser. Z Instagramem to też jest bardzo dobry pomysł, ale przydałyby się jakieś eleganckie grafiki w zbliżonej do siebie kolorystyce.

Co do forum to Ronon miał tu rozmawiać z Bajtusiem, nie wiem na czym ostatecznie stanęło.
Ametyst Faradobus

Ronon zna chyba adres Macieja, więc w ostateczności można mu wysłać tradycyjny list z prośbą o przekazanie fanpejdża.

Istnieje masa różnych plakatów i znaczków pocztowych z Dżamahiriji w zbliżonym stylu. Na pewno je znasz. Można taką estetykę wykorzystać.

Co do kwestii informatycznych, czuję się bezsilny. Brakuje jakiegoś informatyka z dużą ilością czasu wolnego, takiego jak niegdyś Hewret.
Ametyst Faradobus napisał(a):Co do forum to Ronon miał tu rozmawiać z Bajtusiem, nie wiem na czym ostatecznie stanęło.
Mieliśmy zacząć na początku lipca, ale trochę u mnie real stanął na przeszkodzie. Postaram się to w tym tygodniu rozruszać... jak Bajtuś będzie miał czas.

Ametyst Faradobus napisał(a):Ronon zna chyba adres Macieja, więc w ostateczności można mu wysłać tradycyjny list z prośbą o przekazanie fanpejdża.
Obawiam się, że nie znam... ale postaram się z Maciejem jakoś skontaktować. Może będę miał więcej szczęścia. Niestety Maciej jak widzę zrobił sobie maila tylko na okoliczność okazyjnej wizyty na naszym forum wmarcu 2019, ale moze tego maila też odbierze i teraz? Można spróbować...
Kojarzyło mi się, że miałeś dostać od Macieja jakieś płyty, ale już nie pamiętam, jak się sprawa skończyła.

No nic, jak nie uda się skontaktować z Maciejem, to trzeba będzie uruchomić plan B. Można skontaktować się z administracją Facebooka, wyjaśnić sprawę i poprosić o przekazanie. A jak się nie zgodzą, to najwyżej założymy nowy, trudno.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości