• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna Otwarcie XI sesji i debata na temat trybu pracy Sejmu
[Obrazek: 16bOy1y.png]
Uroczystość otwarcia XI sesji Sejmu Rzeszy Bialeńskiej
Debata tematyczna poświęcona trybowi pracy izby

[Obrazek: Obraz.png]

Po dłuższej przerwie Katedra Wolnogradzka - Wielka Bazylika Rzeszy Bialeńskiej i tradycyjne miejsce spotkań Sejmu zapełniła się lennikami i przedstawicielami wolnych miast Kolosalnego Związku, jak i gośćmi postronnymi i słuchaczami. Z uwagi na wysokie temperatury w wielu miejscach ustawiono wiatraki i wentylatory, które za jakiś czas mają zostać na stałe umieszczone na suficie. Około południa Lew Wolnogradu dokonał oficjalnego otwarcia jedenastej sesji izby. W swoim przemówieniu mając łzy w oczach nawiązał między innymi do rozpoczynających się właśnie żniw.

(...) żeby zebraliście plon... jak najwięcej! Żeby plon ten, który Wy zasieliście rączkami swojima... maszynami mechanicznymi... teraz maszynami mechanicznymi skosicie, zbierzecie ten plon. Ten Patronowy plon... plon Patronowy ten! Przynieś nam Patronowy plon, Bracie Liderze w Zaświatach! Dałeś nam życie! Dałeś nam miłość, radość, niepodległość... Dziękuję Ci, Matko Patronowa! Dziękuję Ci Prabudzimirze! Dziękuję Ci Patronie! Te łzy moje radosne, że... plon... nam się uda! W tym roku! Że będziemy mieli tyle plonu, że wszystkie magazyny w młynach będą zawalone! Pod dostatkiem!

Wysoki Sejmie,

wybaczcie mi to uniesienie powodowane radością z powodu zbliżania się nadchodzących żyw Rzeszy i pozwólcie, że przejdę w tym momencie do właściwego tematu dyskusji inaugurującej tę sesję. Obecne czasy są przykładem na to, że nie zawsze istniej wśród lenników, plenipotentów, mieszkańców i władz naszej Rzeszy żywotna potrzeba zebrania się na sesji sejmowej. Z drugiej strony prawo, zarówno lokalne jak i republikańskie, nakłada na nas obowiązek spotykania się tu przynajmniej raz w miesiącu - obowiązek, który w czasach ostatnich, co w przypadku lata chyba staje się fikcją. W mojej opinii istnieje potrzeba dostosowania zobowiązań nakładanych przez prawo do demokratycznych realiów. To prawo powinno dostosowywać się do rzeczywistości, a nie na odwrót. Należy znaleźć rozwiązanie kompromisowe.

Moja propozycja jest następująca: należy doprowadzić do sytuacji, gdzie nawet jeśli od zakończenia ostatnich obrad minie miesiąc to Lew Wolnogradu będzie miał możliwość usprawiedliwionego niezwoływania kolejnej sesji. Warunek będzie prosty - ogłoszenie tego faktu i brak sprzeciwu ze strony żadnego spośród członków izby. Wówczas sesja zostaje zwołana dopiero wówczas, gdy lennik lub plenipotent miejski zgłosi taką wolę. Zniknie w ten sposób konieczność urządzania fikcyjnych obrad jedynie w celu odbębnienia obowiązku.

Być może ktoś z Was będzie miał inną propozycję, inny pomysł lub po prostu merytorycznie skrytykuje to, o czym mówiłem. Tym bardziej zachęcam wówczas do dyskusji. W przeciwnym razie postaram się przygotować wykaz potrzebnych zmian prawnych.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Przedstawiona przez Lwa propozycja wydaje mi się całkiem trafiona... popieram takie podejście do kwestii zwoływania Sejmu Rzeszy, szczególnie że rozwiązuje problemy właśnie w okresie letnim, urlopowo-wakacyjnym, kiedy nasza obecność jest ze zrozumiałych powodów mniejsza niż w okresach jesienno-zimowych.

Przy okazji chciałbym zgłosić propozyucję tematu dyskusji podczas obecnej sesji Sejmu Rzeszy - rozwiązanie problemu komunikacji pomiędzy Wyspa Bialeńską, a Anatlolią czyli budowę tunelu drogowo-kolejowego, o którym w sumie mówimy już od lat i warto wreszcie sprawę pozytywnie zakończyć, szczeólnie że w związku z faktem, że o tym rozprawiamy chyba od 2016 to możnaby nawet uznać, że prace były prowadzone, a obecnie finalizujemy to i otwieramy tunel. Trzba tylko przedyskutować i uzgodnic jego rozwiązanie... w sumie propozycje mam, ale moze będą lepsze. Po uzgodnieniu, sfinalizuje to w postaci odpowiednich grafik i planów tunelu.

Przy okazji można też poruszyć sprawę drugiego tunelu... łączącego Anatolię z kontynentem Nordaty. Niby to kwestia międzypaństwowa, ale tylko w kwestii uzgodnień międzynrodowych, bo sam tunel będzie przecież po naszej stronie na obszarze Rzeszy i nie ma co ukrywać, to właśnie przedsiębiorstwa Rzeszy będą się tym zajmowały.
Propozycja dyskusji wokół kwestii komunikacyjnych wydaje się warta uwagi. Jeśli chcesz to mogę już teraz otworzyć równoległą debatę tematyczną.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Myślę, że możemy kwestie komunikacyjne poruszać niezależnie i równolegle do zmian w prawie Rzeszy.
Po dogłębnej analizie doszedłem do następujących wniosków:

1) W pierwszej kolejności konieczna będzie zmiana krajowej ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji, a konkretnie art. 2. ustęp 4. Proponuję, aby brzmiał on:

4. Sesje Sejmu Rzeszy Bialeńskiej zwoływane są co miesiąc, albo w sposób ekstraordynaryjny na wniosek, co najmniej dwóch posiadaczy folwarków. W wyjątkowych przypadkach Lew Wolnogradu ma prawo stwierdzić brak konieczności zwoływania sesji.

Rzecz jasna zmiana będzie musiała być dokonana na forum ZN.

2) Po dokonaniu zmian w ustawie konieczne będzie skorygowanie regulaminu sejmowego. W tym przypadku będę proponował poszerzenie artykułu 2 o opis procedury związanej z niezwoływaniem sesji.
Ametyst Faradobus

Cóż, jeżeli nie ma głosów sprzeciwu to jeszcze przed moim wyjazdem postaram się złożyć projekt nowelizacji w Zgromadzeniu Narodowym. Dopiero później będziemy mogli przystąpić do załatwienia tego na poziomie Rzeszy - zapewne już po moim powrocie z wojaży.
Ametyst Faradobus

No i nie opracowałem. Postaram się nadrobić zaniedbanie do końca tygodnia.
Ametyst Faradobus

Wysoki Sejmie,

stosowne zmiany w Ustawie o Rzeszy i Dżamahiriji zostały wprowadzone w życie. W tym momencie rodzi się pytanie zasadnicze: czy powinniśmy wprowadzić stosowną zmianę do Regulaminu Sejmowego? Ja sugeruję zmianę artykułu 1 ustęp 1:

Cytat:Art. 2.
1. Sejm obraduje w trybie sesyjnym mieszanym. Sesje zwoływane są w ten sposób, że przerwa w obradach nie może trwać dłużej niż dwa miesiące.

na

1. Sejm obraduje w trybie sesyjnym mieszanym. Sesje zwoływane są w ten sposób, że przerwa w obradach nie może trwać dłużej niż dwa miesiące z zastrzeżeniem sytuacji określonej w art. 2 ust. 3. Ustawy z dnia 17 września 2021 roku o zmianie Ustawy Parlamentu Republiki Bialeńskiej o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii o nazwie Rzesza Bialeńska oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej z dnia 11 maja 2019 r.

Dodatkowo chciałbym wprowadzić coś na kształt kalendarza sejmowego, w którym na bieżąco będę informował o sesjach i ewentualnym braku konieczności ich zwoływania - oczywiście z możliwością tego przedyskutowania.
Ametyst Faradobus

Przedstawiam zatem projekt nowelizacji.

[Obrazek: 16bOy1y.png]
U S T A W A
Sejmu Rzeszy Bialeńskiej

z dnia .. .. 2021 roku

w sprawie nowelizacji Ustawy - Regulaminu prac Sejmu Rzeszy Bialeńskiej

Artykuł 1.
Z chwilą wejścia w życie niniejszej Ustawy artykuł 2. ustęp 1. Ustawy - Regulaminu prac Sejmu Rzeszy Bialeńskiej z dnia 14 marca 2020 roku zyskuje następujące brzmienie:

1. Sejm obraduje w trybie sesyjnym mieszanym. Sesje zwoływane są w ten sposób, że przerwa w obradach nie może trwać dłużej niż dwa miesiące z zastrzeżeniem sytuacji określonej w art. 2 ust. 3. Ustawy z dnia 17 września 2021 roku o zmianie Ustawy Parlamentu Republiki Bialeńskiej o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii o nazwie Rzesza Bialeńska oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej z dnia 11 maja 2019 r.

Artykuł 2.
Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji.

Jednocześnie zarządzam 48-godzinną debatę.
Ametyst Faradobus

Nie mam uwag. Lew wie najlepiej, jakie prawo jest potrzebne dżungli Rzeszy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości