09-10-2021 11:05
Od niedawna krąży mi w głowie idea uporządkowania różnych aspektów kultury Nordackiej. Niniejszym przedstawiam temat oraz liczę na dyskusję i rozwinięcie tematu, a temat jest bardzo ciekawy!
Nordatę zamieszkuje wiele narodów, które naśladują niektóre kultury prawdziwego świata. Istnieją narody które nie posiadają własnego państwa z powodu jego upadku (np. Kugarzy czy Abachazowie). Wiele narodów w mikroświecie posiada swoje własne języki, co jest bardzo ciekawe, bo w prawdziwym świecie każdy naród ma własny język którym się posługuje.
Wyliczyłem większość języków Nordaty które zostały utworzone w większym lub mniejszym stopniu (jeśli jakiś pominąłem, proszę dać znać) a także dodałem kilka języków które nigdy wcześniej nie były tworzone, ale do uporządkowania języków warto je dodać. Język to jedna z najważniejszych części narodu, ponieważ bez języka naród nie miałby większej tożsamości. Przedstawiam bardzo luźny pomysł na uporządkowanie języków nordaty.
----Języki nordackie
---Grupa języków południowych
--Język muratycki
--Język azymucki
--Podgrupa języków winkulijskich
-Język czarnokrajestański
-Język brugijski
-Język santański
---Grupa języków północno-wschodnich
--Język brodryjski
--Język uhraiński
--Język republikański
--Język parlandzki
--Język abachaski
---Grupa języków środkowych
--Język indiański
--Język kugarski
--Język Nan Di
---Grupa języków północno-zachodnich
--Język batawski
--Język amatorski
--Język magnifikacki
---Grupa języków volkiańskich
--Język volkiański
--Język frydlandzki
--Język learveński
--Język doctriński
---Grupa języków klindońskich
--Język klindoński
--Język nordish
---Języki niepowiązane z żadną z grup (do ustalenia)
--Język koribijski
--Język ostlandzki
--Język voxlandzki
--Języki bialeńskie (?)
Jak widzicie państwo, może nawet nie wiedzieliście, ale mamy bardzo dużą ilość sztucznych języków. Uporządkowanie języków byłoby bardzo dobre dla tożsamości Nordaty i poczucia przynależności do grupy. Z uporządkowania są także korzyści dla narracji. Wiadomo też jakie narody są ze sobą spokrewnione.
Chciałbym by została utworzona organizacja zrzeszająca językoznawców, kulturoznawców i naukowców całej Nordaty, by sprawniej uporządkowywać różne części kultury nordackiej, także demografię czyli populację Nordaty, cieszę się że powstaje mapa geograficzna Nordaty, to także jakaś forma uporządkowywania
. Stworzylibyśmy system edukacji w mikronacjach, mamy przecież całkiem wiele placówek naukowych na terenie Nordaty. Może inne państwa spoza Nordaty przyłączą się do projektu.
Zapraszam jeszcze raz do dyskusji
Nordatę zamieszkuje wiele narodów, które naśladują niektóre kultury prawdziwego świata. Istnieją narody które nie posiadają własnego państwa z powodu jego upadku (np. Kugarzy czy Abachazowie). Wiele narodów w mikroświecie posiada swoje własne języki, co jest bardzo ciekawe, bo w prawdziwym świecie każdy naród ma własny język którym się posługuje.
Wyliczyłem większość języków Nordaty które zostały utworzone w większym lub mniejszym stopniu (jeśli jakiś pominąłem, proszę dać znać) a także dodałem kilka języków które nigdy wcześniej nie były tworzone, ale do uporządkowania języków warto je dodać. Język to jedna z najważniejszych części narodu, ponieważ bez języka naród nie miałby większej tożsamości. Przedstawiam bardzo luźny pomysł na uporządkowanie języków nordaty.
----Języki nordackie
---Grupa języków południowych
--Język muratycki
--Język azymucki
--Podgrupa języków winkulijskich
-Język czarnokrajestański
-Język brugijski
-Język santański
---Grupa języków północno-wschodnich
--Język brodryjski
--Język uhraiński
--Język republikański
--Język parlandzki
--Język abachaski
---Grupa języków środkowych
--Język indiański
--Język kugarski
--Język Nan Di
---Grupa języków północno-zachodnich
--Język batawski
--Język amatorski
--Język magnifikacki
---Grupa języków volkiańskich
--Język volkiański
--Język frydlandzki
--Język learveński
--Język doctriński
---Grupa języków klindońskich
--Język klindoński
--Język nordish
---Języki niepowiązane z żadną z grup (do ustalenia)
--Język koribijski
--Język ostlandzki
--Język voxlandzki
--Języki bialeńskie (?)
Jak widzicie państwo, może nawet nie wiedzieliście, ale mamy bardzo dużą ilość sztucznych języków. Uporządkowanie języków byłoby bardzo dobre dla tożsamości Nordaty i poczucia przynależności do grupy. Z uporządkowania są także korzyści dla narracji. Wiadomo też jakie narody są ze sobą spokrewnione.
Chciałbym by została utworzona organizacja zrzeszająca językoznawców, kulturoznawców i naukowców całej Nordaty, by sprawniej uporządkowywać różne części kultury nordackiej, także demografię czyli populację Nordaty, cieszę się że powstaje mapa geograficzna Nordaty, to także jakaś forma uporządkowywania
. Stworzylibyśmy system edukacji w mikronacjach, mamy przecież całkiem wiele placówek naukowych na terenie Nordaty. Może inne państwa spoza Nordaty przyłączą się do projektu.Zapraszam jeszcze raz do dyskusji

![[Obrazek: SR-WESTLAND.png]](https://media.discordapp.net/attachments/703611423665946666/783590564875599892/SR-WESTLAND.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)