14-10-2021 21:37
Szanowni Dyskutanci,
Dziękuję wszystkim uczestnikom Colloquium Bialenicum pt. "Ucieczka z więzienia dyskursu" za ciekawe wypowiedzi oraz polemiki. Wyjawia się z nich obraz dwuznaczny - z jednej strony wszyscy jesteśmy świadomi pogłębiającego się kryzysu Pollinu i nie widzimy prostego wyjścia z tego sytuacji, a z drugiej wciąż jesteśmy pełni nowych pomysłów i planów na przemianę lub urozmaicenie Mikroświata. JKW Maciej II postawił ważne pytanie, na które obecnie nikt nie jest w stanie odpowiedzieć: czy po zmierzchu nadchodzi świt?
Referat "Zmierzch mikronacji" świetnie oddaje katastrofistyczne nastroje obecne w Mikroświecie od bardzo dawna. Wielu dyskutantów wyraziło wspólną nadzieję nadejścia Odoakra. Jesteśmy chyba wszyscy znudzeni jednostajnością obecnego Mikroświata, wciąż powtarzającymi się postaciami, odgrzewanymi raz po raz tematami. Tęsknimy za zmianą, za zapałem neofitów, za wyważaniem otwartych drzwi, za prostym, nieprzeintelektualizowanym podejściem do Mikroświata. Jedynym sposobem, by zbliżyć się do obiektu tęsknoty jest promocja naszej zabawy. Zadanie to jest trudne i wymaga w zasadzie osobnego colloquium, na które być może się zdecydujemy.
W odróżnieniu od entuzjastycznie przyjętego wystąpienia Macieja II, moje wystąpienie pt. "Czy współczesny dyskurs mikroświata jest jedynym możliwym?" nie spotkało się niemalże z odzewem ad rem. Starałem się wyrazić myśl, że obecny kształt Mikroświata jest wynikiem historycznego ukształtowania i mógłby wyglądać zupełnie inaczej. Nie tylko mógłby, ale dalej może, jeżeli będziemy mieli odwagę w inny sposób myśleć o Mikroświecie i eksperymentować. [url=http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=2595][/url]
Na marginesie dyskusji o dyskursie, Ola Chojnacka oraz Ronon Dex rozpoczęli wątek fantastyki w mikroświecie, który dzięki wystąpieniu Ronona Dexa przekształcił się w osobny panel pt. "Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens?". Pojawiło się wiele konkretnych pomysłów, zgłosiło się kilka osób chętnych do współtworzenia kosmicznej części Mikroświata. Jeżeli inicjatywa rzeczywiście wypali, będzie to najtrwalsze osiągnięcie naszych dyskusji.
Aleksander Novak rozpoczął dyskusję nt. antropologii kulturowej Nordaty. Zarówno ona, jak i wątek fantastyczny, zasługują na kontynuację. Niniejsze podsumowanie Colloquium w żadnym wypadku nie jest zamknięciem tych rozmów, które powinny być prowadzone w dalszym ciągu.
Nasze dyskusje wygenerowały 90 postów, w dużej mierze merytorycznych i interesujących, można więc śmiało powiedzieć, że Colloquium zakończyło się sukcesem. Jak na warunki Mikroświata w głębokim kryzysie, powiedziałby krytyk i zapewne miałby rację, ale nie oczekujmy też, że ewentualny mikroświat Hunów będzie pełen dyskusji intelektualnych. Mi osobiście przyjemność sprawiło zarówno zapoznawanie się z wypowiedziami rozmówców, jak i tworzenie mojego wystąpienia. Mam nadzieję, że nie jestem w tym odosobniony.
Raz jeszcze dziękuję za udział, zachęcam chętnych do kontynuacji dyskusji oraz zapowiadam, że za pewien czas (być może w grudniu lub styczniu) Uniwersytet Bialeński zorganizuje kolejne colloquium, na które już dziś zapraszam.

![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)