• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje ws. nowego Gabinetu
Szanowni Obywatele,

Obywatele powierzyli mi misję sformowania Gabinetu. Zanim podejmę ostateczną decyzję, chciałbym zapytać Was o zdanie oraz poprosić o zgłaszanie własnych propozycji.

Funkcję Wiceprezydenta zaproponowałem Iwanowi Pietrowowi, moja propozycja została przyjęta. Nie przewiduję dłuższych nieobecności w ciągu najbliższych czterech miesięcy, ale krótsze mogą się zdarzyć. Oprócz tego chciałbym, by Wiceprezydent wspomógł mnie w kwestiach urzędowych, gdyby w pewnych okresach mojej kadencji miał nastąpić nawał takowych. 

Ministrem Spraw Zagranicznych chciałbym uczynić Ametysta Faradobusa. Były konduktor jest człowiekiem wielu talentów i wielu znajomości. Powinniśmy wykorzystać je w interesie Republiki. 

Na stanowisko Ministra Infrastruktury zamierzam powołać Ronona Dexa. Głównym zadaniem nowego ministerstwa będzie rozpoczęcie budowy zapowiedzianej w moim programie wyborczym stolicy. 

W Gabinecie jest miejsce również dla innych, jeśli tylko mieliby pomysł na własne ministerstwo. Możliwości jest wiele, od korekty ustrojowej, przez finanse i kulturę, aż po sport. 

Nowy Gabinet zamierzam powołać w niedzielę wieczorem (wtedy też wygłoszę krótkie expose), do tego też momentu można przedstawiać zastrzeżenia i pomysły.
Nie zgłaszam sprzeciwu. Podtrzymuję też swoją ofertę pomocy w sprawach kancelaryjnych takich jak przygotowywanie dokumentów oraz prowadzenie stworzonego przeze mnie, nawiasem mówiąc wtedy też byłem MSZ, wykazu odznaczeń.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Również nie zgłaszam sprzeciwu.
Przy okazji możemy też omówić kwestię ambasad. Nordatę biorę póki co na siebie, chyba, że Joahim chce jakąś ambasadę objąć.
Strategiczna jest dla nas też Unia Niepodległych Państw - kto tam się uda? Akrypa akcentuje swoje teutońskie korzenie, więc może ona się zdecyduje?
Ważnym krajem jawi się obecnie RON, warto zacieśnić więzy. Zwłaszcza, że w kraju tym są też partnerzy do debat naukowych, a takich ostatnio ze świecą szukać.
Póki co, jeśli widzę właściwy post, zajęta jest tylko ambasada w Leocji. Chciałbym oczywiście, by Ronon dalej nas tam reprezentował.
Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Chciałbym oczywiście, by Ronon dalej nas tam reprezentował.
Jak najbardziej pozostaje "na ambasadzie" w Leocji, ale RON-u nie uciągnę (Bialenia, Brodria... sporo planów, za dużo tego) i tak byłem tam nieaktywny.
Jeśli nikt do RON się nie zgłosi, to poprosimy Ametysta, by jako MSZ miał szczególne baczenie na ten kraj.
Mogę być ambasadorem w ZSKHiW xD
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

W ogóle mam taką refleksję, że zgodnie z naszą konstytucją ministerstwa i kancelarie mogą albo powinny być czymś na kształt kolegiów. Krótko mówiąc każdy zainteresowany powinien mieć możliwość uczestnictwa w pracach resortu, w którym czuje się kompetentny. Wydaje mi się, że my jako członkowie establiszmentu powinniśmy narracyjnie traktować to trochę jak w realu patrzy się na rady nadzorcze. Krótko mówiąc ja chętnie obejmę tekę spraw zagranicznych, ale jak wspomniałem - chętnie zajmę się także sprawami typowo kancelaryjnymi. Dodatkowo deklaruję też chęć zajęcia się, najlepiej wspólnie z kimś, koordynacją Poczty Bialenii.

Moja propozycja jest następująca: niech każdy resort poza kierownikiem (ministrem, czasem wiceprezydentem) posiada listę swoich "członków". Można nazwać ich sekretarzami stanu albo radcami. Każdy obywatel będzie mógł, za zgodą ministra lub prezydenta, wpisać się na listę resortu, który go interesuje, doradzać, uczestniczyć w dyskusjach i wykonywać niektóre zadania. Dodatkowo w przypadku ministerstwa spraw zagranicznych będę chciał zastosować taki system, że jego "członkami" będą z urzędu wszyscy aktualni ambasadorowie.
Ametyst Faradobus

Dobry pomysł. Uwzględnię tę propozycję w rozporządzeniu o organizacji Gabinetu.

Póki co, poza osobami wymienionymi w pierwszym poście, nie zgłosiło się więcej chętnych, ale poczekamy jeszcze do jutra. W każdym razie, nawet jeżeli ogłoszę taki Gabinet, nie oznacza to, że potem nie będzie możliwości kooptacji lub reorganizacji.
Również popieram pomysł Ametysta... ministerstwa nie będą "zamknięte", może to je trochę ożywi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości