• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy
Rononie, dobry pomysł.

Ametyście, najlepiej ekumeniczny, a jak jakaś wspólnota chrześcijańska będzie prężnie działać, to im przyznamy. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że póki co mówimy o ścisłym centrum, ale właśnie ono wymaga najbardziej szczegółowego omówienia. Nie będziemy przecież szczegółowo planować wszystkich osiedli.
Ja ostatnio w Hirschbergu zrobiłem spis wszystkich znanych obiektów na terenie miasta z podziałem na 3 główne części składowe. Planuję też to samo w Wolnogradzie - wydaje mi się, że jest to dobry kompromis między ukazaniem najważniejszych nieruchomości a koniecznością pokazania skali miasta.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Nie będziemy przecież szczegółowo planować wszystkich osiedli.
Z czasem pewnie i to da się zrobić...

Na razie trzeba zrobić jakiś początek... no to spróbujmy. Centralny plac, na którym można umieścić jakiś pomnik np. "Budowniczych Bialenii" - z niego wychodzą ulice prowadzące do ważnych obiektów. Te piktogramy to na razie byle co dla przykładu... a sam obrazek to tylko wycinek, cały plan może mieć nawet 4000 x 4000 pxs (tyle na razie przewidziałem na prace).

[Obrazek: 3_24_10_21_5_57_39.png]
I tu powracamy do pytania, które zadałem kilka postów temu:
Cytat:Musimy zastanowić się, jak rozmieścimy te budynki. Wokół placu? Wzdłuż głównej ulicy (koniecznie bardzo szerokiej, aby umożliwić zarówno ruch samochodowy, jak i pieszy "deptak")? A może jesteście zwolennikami dekoncentracji?
Mi podoba się pomysł utworzenia wielkiej alei wzdłuż której umieścimy najważniejsze budynki. Albo dwóch alei, przecinających się pod kątem prostym. A na przecięciu Plac Kaniewskiego. Pomniejsze place nosiłyby imiona wszystkich Bohaterów Bialenii.
> A jakiego wyznania katedra?

Tow. Swarzewski najwidoczniej wzoruje się na Prisztinie, która też buduje wielką, nikomu niepotrzebną katedrę w kraju zamieszkiwanym przez ok. 2 sztuki katolików tylko dlatego, żeby było źwiadowo i ełropejsko.

Ale skoro potrzebujemy w nowym mieście nie jednej, a aż dwóch budowli sakralnych, to może wybudujmy coś bardziej natywnego dla Bialenii? Jakąś świątynię Ahury Mazdy albo coś.
Gdyby tow. Ciupak zapoznał się z naszą historią przedinternetową lub internetową, to wiedziałby, że chrześcijaństwo nie jest Bialenii obce.
Co tu mówić o historii przed internetowej... Małośmy mieli tutaj kleryków z Rotrii? (Piotr spojrzał i ciężko przełknął ślinę), chrześcijaństwo goście w Bialenii już bardzo długo. 
[Obrazek: FlYScNM.png]
A ja sądzę, że akurat obiekty sakralne są najmniej tutaj potrzebne (biorąc pod uwagę, że związki wyznaniowe niespecjalnie u nas działają)... oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by je potem gdzieś wybudować, ale chyba najpierw należałoby się zabrać za ustalenie/uzgodnienie spraw ważnych (na różniste "duperele" przyjdzie czas):

1/ Jaki ma być układ ścisłego centrum stolicy?
2/ Gdzie mają być rozmieszczone i jak mają wyglądać najważniejsze budynki państwowe (Pałac Prezydencki, Gmach Zgromadzenia Narodowego, Siedziba Rady Republiki, "Pentagon" itd.)

Następnie proponuję by dokonać wyboru miejsca oraz opracować kształt "dzielnicy dyplomatycznej" - gdzie umieścimy ambasady oraz jednocześnie zastanowić się nad umieszczenie portu lotniczego (musi być dobrze skomunikowany) oraz głównego dworca kolejowego.
Jak już pisałem, ja wyobrażam sobie centrum jako długą aleję wzdłuż której stałyby najważniejsze budynki, w tym ambasady.
Czyli przenosimy też ambasady?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: