• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy
Docelowo tak, póki co mogą być jako konsulaty.
Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Jak już pisałem, ja wyobrażam sobie centrum jako długą aleję wzdłuż której stałyby najważniejsze budynki, w tym ambasady.

Tutaj mam dwie koncepcje - długa aleja z budynkami rzadowymi, ambasadami itp, która:

1/ tworzy na końcu literę "T" krzyżując się z drugą aleją, przy której sa place z najważniejszymi budynkami (Pałac Prezydencji, siedziba ZN i gmach RR);

2/ kończy się takim wielkim rondem (w centralnym placem, na którym stoi jakiś monument), od którego odchodzą szerkie ulice prowadzące do placów z wyminionymi powyżej obiektami.

Przyznam, że koncepcja nr 2 wydaje mi się ciekawsza...
Bo jak ostatecznie będzie z podziałem? Chyba początkowo w nowej stolicy miało rezydować stale Zgromadzenie, a Prezydent z Gabinetem oraz Rada nadal w Wolnogradzie, choć oczywiście na czas sesji mogliby przenosić się na Anatolię. Ambasady co do zasady rezydują przy głowach państw i rządach, a nie przy parlamentach.

W ogóle jeśli chodzi o nazewnictwo to ja bym postulował pewną dozę kreatywności, aby nie kopiować nomenklatury wolnogradzkiej. Przykładowo - zamiast kolejnego Pałacu Prezydenckiego zbudujmy Pałac Republiki jako wspólny dom wyjazdowy Prezydenta i Rady. Zgromadzenie może z kolei mieć Pałac Narodowy. Można też wykorzystać bukaresztański Dom Ludowy albo Zielony Dom, który swego czasu Patron chciał wybudować w Trypolisie, ale mu powiedzieli co po angielsku znaczy greenhouse. I nie mówię tego jako zawistny strażnik starej stolicy - po prostu takie elementy od początku nadadzą tej nowej wyraźnego, indywidualnego rysu, aby nie stała się bezbarwnym, suchym projektem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Natomiast mi się wydaje panowie, że źle zrozumieliście plany na budowę nowej stolicy przez Andrzeja. On chce, aby do Volkshalle prowadziła jedna prosta długa aleja, od której będą wyrastały kolejne drogi w miasto. Smile 
[Obrazek: FlYScNM.png]
No przecież chyba potem doszliśmy do wniosku, że nie robimy "drugiej stolicy", ale budujemy nową stolicę. Wolnograd pozostanie stolicą Rzeszy.
A mi z kolei bardziej podoba się pierwsza propozycja:
Cytat:1/ tworzy na końcu literę "T" krzyżując się z drugą aleją, przy której sa place z najważniejszymi budynkami (Pałac Prezydencji, siedziba ZN i gmach RR);
Przy czym ja proponowałbym dwie aleje przecinające się i biegnące za placem dalej, takie dwie osie miasta.

Cytat:jak ostatecznie będzie z podziałem? Chyba początkowo w nowej stolicy miało rezydować stale Zgromadzenie, a Prezydent z Gabinetem oraz Rada nadal w Wolnogradzie, choć oczywiście na czas sesji mogliby przenosić się na Anatolię. Ambasady co do zasady rezydują przy głowach państw i rządach, a nie przy parlamentach.
Prezydent może mieć dwie siedziby. Ja jestem za tym, aby w obu stolicach znajdowały się komplety budynków rządowych. 

Natomiast inne nazwy to bardzo dobry pomysł.

Może ja potem rozrysuję w jakimś zwykłym Paintcie, jak to mniej więcej widzę, bo póki co jakieś problemy komunikacyjne mamy. Big Grin
Pamiętajcie, że niektóre ministerstwa niekoniecznie muszą rezydować przy Prezydencie. Na przykład w PRL-u bodajże Ministerstwo Górnictwa miało siedzibę na Śląsku.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Może ja potem rozrysuję w jakimś zwykłym Paintcie, jak to mniej więcej widzę, bo póki co jakieś problemy komunikacyjne mamy.

Nie tyle co mamy problemy komunikacyjne, co składamy różne propozycje swoich wizji - aby poddać je dalszej dyskusji i dokonać jakiegoś wyboru.

Moim zdaniem dwie krzyżujące się aleje w sposób prosty, to nie jest coś w architekturze miasta, co byłoby ciekawe. Stąd proponuję nieco bardziej złożone rozwiązanie - np. duży plac, który znajduje się przy końcu tej alei. Od którego odchodzą ulice do mniejszych placów z najważniejszymi obiektami. Wiadomo, że takie obiekty powinny mieć spory teren przylegający, stąd takie rozwiązanie uznaje za korzystne. Oczywiście oprócz tego będą też ulice prowadzące do innych części miasta.
Ronon fajnie skorzystał, tak mi się wydaje, z realnego planu starej części Nowej Huty z Placem Centralnym (imienia Ronalda Regana xDDDDD). Wydaje mi się, że realizacja tego założenia w większej skali może być całkiem fajna. Jedynie nie budujmy, tak jak miało to miejsce w przypadku Huty, na czarnoziemach, bo grunty uprawne pójdą na marne, a kostka chodnikowa zacznie się gibać.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Ronon fajnie skorzystał, tak mi się wydaje, z realnego planu starej części Nowej Huty z Placem Centralnym
No akurat inspiracją tego placu z okrężną ulicą było Großer Stern/Tiergarten w Berlinie. Ale dość luźną - jako sama koncepcja placu w takim kształcie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości