• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kompania Reprezentacyjna Sił Zbrojnych Bialenii
Tutaj się należy zastanowić na strukturą reprezentacyjną... wartownicza to odrębna kwestia.

1/ Pododdziały tylko piesze czy sobie fundujemy szwadron kawalerii (szwadron, a nie coś co jest nazywane szwadronem, a w rzeczywistości jest niedorobionym plutonem... jak to u nas w realu)?

2/ Robimy baterię dział salutacyjnych?

3/ Będziemy mieli orkiestrę?

Na pewno w takim batalionie jest potrzebna kompania logistyczna, bo inaczej będzie jak w niedorobionym realu... krawatów zabraknie. Oczytwiście możemy iść też inną drogą - czyli na szczeblu tego pułku dać odpowiedni pododdział logistyczny. Ale odpowiednia logistyka być musi. Choćby do treansportu potrzebna jest jakaś kompania transportowa.
Jeżeli budżet armii na to pozwoli, to możemy zrobić wszystkie z tych trzech zagadnień. Najważniejszym pozostaje Kompania oraz Orkiestra, natomiast Szwadron to mój mały "konik" (w przenośni i dosłownie). Pełnoprawna Kompania Kawaleryjska, byłaby czymś cudownym, a nie to co widzimy w realu. 

Kompania Transportowa w Batalionie byłaby w sumie bardzo dobrym pomysłem, transport żołnierzy przy naszym aktualnym wykonaniu leży, tutaj musi to wyjść lepiej. Wink 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Liczymy tylko posterunki w Wolnogradzie?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Wszystkie oficjalne państwowe posterunki, zarówno Honorowe jak i te zwykłe.
Piotrze, jak sobie przeanalizujesz struktury SZ RB (są na stronie) to zauważysz, że u nas w RB logistyka jest traktowana bardzo poważnie.
Wiem, dlatego mam od kogo się uczyć. Smile 
Jeśli chodzi o główne miejsca w Rzeszy to nimi zajmuje się od strony reprezentacyjnej pułk Gwardii Rzeszy, który utworzyłem. Możecie się zatem ograniczyć do gmachów ogólnopaństwowych. Na pewno będzie to Pałac Prezydencki, a biorąc pod uwagę jego rozmiary to by należało brać pod uwagę ze dwa posterunki honorowe. Do tego siedziba ZN, siedziba Rady Republiki i jakiś pomnik, który stoi na Placu Zielonym.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Może to nie te czasy i już nie ma mody na Groby Nieznanych Żołnierzy, ale może warto ustanowić taki w nowej stolicy? Uroczystości pod GNŻ zapadają mi bardzo w pamięci, chociaż nie mamy jeszcze ceremoniału, to wydaje mi się, że takie miejsce będzie najbardziej odpowiednim dla najważniejszych uroczystości państwowych, wojskowych etc. No i oczywiście będzie na wartę. Smile 
Ale czy koniecznie musimy kopiować real? Planowałem wiosną zbudować Muzeum Powstania Marcowego, tam można by stworzyć jakieś miejsce pamięci i otworzyć je z okazji kolejnej rocznicy.
Ametyst Faradobus

Jestem podobnego zdania do Ametysta... sądzę, że możemy iść w kierunku własnych tradycji i obiektów, gdzie można wystawiać warty honorowe. Natomiast Piotr ma całkowicie rację, że należy takie miejsce stworzyć - tyle, że przez kopiowanie reala, ale na bazie naszej historii. Wiosna będzie dobrym terminem, bo marzec to podwójna okazja - rocznica Powstania Marcowego i odzyskania niepodległości. A do tego czasu na pewno opracujemy wszytskie kwestie mundurowe oraz ceremonialne. Wypracujemy tez odpowiednią metodę na przedstawienie tego graficznie.

Bo przecież po opracowaniu mundurów pradnych trzeba będzie zrobić odpowiednie sylwetki żołnierzy oraz tego obiektu, aby to potem zobrazować...

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości