(02-11-2021 17:34)Hewret z Gerwenu napisał(a): Jedno forum dla Nordaty było w 2018 r. z czasów prezydentury Wolferine'a (osobiście łączyłem chyba z 4 fora w jedno). Potem doszło do jakiegoś rozpadu, do "hewretowskiego puczu", następnie powrotu do państwowego forum i do przeprowadzki do Sarmacji. Ah, stare, "dobre" czasy
(02-11-2021 17:25)Helwetyk napisał(a): To jeszcze żyje istnieje? :O Tylko teoretycznie.
(02-11-2021 17:34)Hewret z Gerwenu napisał(a): Jedno forum dla Nordaty było w 2018 r. z czasów prezydentury Wolferine'a (osobiście łączyłem chyba z 4 fora w jedno). Potem doszło do jakiegoś rozpadu, do "hewretowskiego puczu", następnie powrotu do państwowego forum i do przeprowadzki do Sarmacji. Tamta sytuacja to bardzo odstraszający przykład, może właśnie pamięć o Forum Państw Nordaty zniechęca wielu do integracji...
(02-11-2021 17:34)Hewret z Gerwenu napisał(a): Ta misja w Bialenii to mission impossible. xD Siłowo próbowałem przekonać ludzi (vide teoria "Bialenia to śmietnik historii"), ale się nie dało i musiałem odpuścić (i odejść). Postanowiliśmy już na samym wstępie w 2012 r., że Sarmacja jest naszym zasadniczym rywalem. Dążymy do stworzenia alternatywy wobec sarmackiego miru. Temu służył BiaBroHas, temu służy integracja nordacka, temu służy sojusz z Dreamlandem. Bialenia totalnie nie pasuje na sarmackiego junior partnera.
Co nie zmienia faktu, że Sarmacja dla indywidualnych obywateli ma wiele zalet i jestem w stanie zrozumieć tych, którzy dają się skusić. Ja jednak wybieram budowę alternatywy.
(02-11-2021 17:02)Helwetyk napisał(a): Najbardziej naturalnym miejscem byłoby forum Księstwa S[biiiiip]… Uprasza się o nieużywanie słów wulgarnych na Forum...
(02-11-2021 17:16)Kaspar Waksman napisał(a): In fact, domena wraz z całym forum dla Nordaty jest, i sobie stoi, można je przerobić na wizję p. Dexa i zacząć działać w tych ramach, ot. chociażby tam prowadzić debaty na temat Wspólnoty. Kwestia taka, czy każdy z nas podpisze taki dokument. A dlaczego by nie... Sam to proponowałem, a więc jest moje poparcie, a tego co wiem to Andrzej i Ametyst również nie są przeciwni takiej inicjatywie.
Wymyśmy sobie jakąś nordacką "UE" i spróbujmy współpracy w ramach międzynarodowych na Nordacie. Nie wiem zacznijmy od jakiś wspólnych pomysłów na komunikację (może da się jakoś wtedy dograc ten pomysł z kolejami), może pobawmy się w badania v-kosmosu - bo to poza naszymi krajami to może się dogadamy. Możemy pobawić się w jąś narracyjną gospodarkę międzynarodową. I w ten sposób spórbujmy się "dotrzeć".
Integracja informatyczna Nordaty mogłaby nastąpić, ale dopiero za jakiś (dłuższy czas) i musi to być efekt praktycznych działań, a nie "traktatów" i pomysłow bez praktyki realizacyjnej. To musi być proces, musimy sami się do tego przekonać... wtedy tylko ma to szanse powodzenia.
Do integracji nordackiej jest bliżej, niż niewielu z nas może się wydawać, chociaż to tylko moja luźna teoria...
Zauważcie ubytek, a raczej drastyczny spadek obywateli w naszych państwach, a zarazem aktywności, zarówno u nas, jak i w innych państwach Nordaty. Zbliżamy się z każdym dniem, czy chcemy czy nie do nieuchronnej integracji i wspólnego poszukiwania pomysłów na to jak ściągnąć tutaj nowych ludzi, bo w końcu 58,5 mln Polaków na świecie i tylko około 200 osób zainteresowanych mikronacjami? Wydaje mi się, że dotychczasowe mikronacje nie są niczym ciekawym dla młodego pokolenia (pff sam jestem crazy '90 haha), bo brakuje w nich wiele realowych mechanik takich jak właśnie poruszana gospodarka.
Sama Sarmacja, nie ukrywam zainteresowała mnie kiedyś, gdy widziałem zarobki etc., ale tak jak Andrzej wspomniał, My z Nordaty jesteśmy inni, tworzymy własne alternatywne społeczeństwo różniące się od swoich kolegów/wrogów/itd. itd. w wcześniej wspomnianym państwie. Niejako zauważam, że robimy się dosłownie "realowym" porównaniem Zachodu i Wschodu, odwiecznego konfliktu między Stanami i Rosją, a każdy z nas obejmuje swoje stanowisko, czy jest za jednym, albo za drugim blokiem. (Nawiasem mówiąc wyobrażam sobie jak ktoś z "przyszłego" Polinu zacznie analizować o czym my tu dywagowaliśmy)
Wracając do meritum, nasz Wschód lub Zachód jak kto woli, zjednoczy się z czasem, aby utworzyć jedną skondensowaną siłę, która będzie w stanie konkurować ze swoim rywalem, w pojedynku, w którym będą przyciągani ludzie z reala.
Niestety, Piotrze, ale w tym przypadku nie możemy liczyć na automatyczny proces: "spadek liczby obywateli -> integracja między państwami". Spójrz w ISM ile jest wegetujących państw, które się nie integrują.
Weź chodź na szczyt do Muratyki, miałeś Brodrię reprezentować.
Nowo obrany Car miał ją reprezentować. Ja mogę reprezentować co najwyżej sam siebie.
02-11-2021 19:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2021 19:40 przez Ametyst Faradobus.)
Z integracją to jest tak, że wielu z nas mogłoby co jakiś czas udzielać się poza granicami w Bialenii. Ja sam to robię w ZSKHiW - nawet jako król - albo Leocji i niewykluczone, że mogę też zajrzeć co jakiś czas do Brodrii albo innego państwa Nordaty. Ot na przykład mam firmę, która prowadzi interesy w różnych krajach, a jako Ministrowi Spraw Zagranicznych podlegają mi ambasady. Zawsze to kilka potencjalnych postów miesięcznie, które mogą być przyczynkiem do fajnej dyskusji. Równie dobrze ktoś z zagranicy mogłoby zaglądać do nas i to jest dobra rzecz: nikt nie musi się przenosić, a zawsze to jakieś pobudzenie aktywności. Do dziś pamiętam współpracę ZSKHiW z Trizondalem, gdzie oni u nas - w osobie Marcela Hansa - budowali kolej, a my im rozkręcaliśmy turystykę. Po prostu wymienialiśmy się aktywnością działając na tych polach, które w naszych krajach są mocne. Ale aby to działało to musimy się po prostu poznawać i integrować niekoniecznie na fundamencie umów, traktatów i wspólnych instytucji, a na bazie ludzi i ich talentów.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Z tego co wiem, Car nie protestował przeciw Twojemu udziałowi. Ale jeśli zmienił zdanie, to zapraszam do delegacji bialeńskiej.
Do rozmów na temat Banku Nordackiego zapraszam też pana Wawrzyniaka. Jego zainteresowania ekonomiczne z pewnością się przydadzą.
Jak Herr Waksman zatwierdzi moją rejestrację i dostanę maila, to zjawię się jeszcze dziś.
Jeśli chcesz, Piotrze, reprezentować Brodrię, to możesz to śmiało robić. Udzielam Ci zgody na występowanie w moim imieniu.
Ja oczywiście pojawię się na szczycie. W ostatnim czasie miałem dużo rzeczy na głowie i nie mogłem na spokojnie przyjrzeć się obradom.
|