• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schemat strony i jej wygląd
Jak zapowiedziałem, utworzyłem dział administracyjny przeznaczony do naszych prac informatycznych. Jest widziany tylko przez administratorów, a więc możemy tutaj prowadzić prace - zanim opublikujemy stronę. Sądzę, że będzie to dużo wygoniejsze niż korzystanie z Messengera - bo tam jest to ulotne, a tutaj możemy wrzucac przykłądy, przedyskutować pomysły i dość do tego co i jak robimy.

Stronka oczywiście jest tutaj: https://gov.bialenia.org.pl/

Kwestia odpowiedniego obrazka-podkładu czy nawet kilku (bo strona ma funkcję zmiany obrazu) jest na razie otwarta. Generalanie jestem zdania, że powinny być to obrazki jakiś "plenerów" mających nawiązywać i mające się kojarzyć z obrazem kraju. Oczywiście najlepiej takich gdzie ogólnie jest przewaga zieleni. To jest kwestia na spokojnie do zrobienia - albo się to wygeneruje np. w symulatorze lotów, albo sie coś wyszuka. Zobaczymy - na razie jest wstawione coś dla przykładu.

Wydaje mi się, że w pierwszej kolejności musimy się zastanowic nad tym co i jak na stronie umieścimy. Sam zakupiony szablon jest opracowany do prowadzenia stronki miasta, a więc wydaje mi się, że będzie pasował do prowadzenia wirtualnego kraju. Trzeba by zacząć od przetłumaczenia tego zielownego banera z przekierowaniami do poszczególnych podstron oraz zastanowanienia sie jakie głowne podstrony zrobimy.

Podoba mi się zakładka wiadomości, bo będziemy mogli tam sobie umieszczać "news-y" z naszego kraju. Ciekawa jest tez zakłądka "Ludzie" bo to rozwiąze nam problem przedstawienia naszych obywateli - opiszemy sobie kto kim jest, co robi itd. 

Jakie jeszcze macie pomysły? Zbierzmy to do kupy i będzie można przystąpić do pracy... choć wiem, że Hewretyk juz pracuje. Ale to on jest naszym "guru ionformatycznym", to zapewne nauczy nas co i jak.
Zakładkę z wersjami językowymi można chyba wywalić, bo nie kierujemy się do odbiorcy obcojęzycznego. Co do wiadomości: uważam, że powinno się to wykorzystać do rozwoju prasy (chociażby rządowej) i tu pytanie: czy dajemy każdemu obywatelowi możliwość publikowania tam własnych newsów? Do tego dochodzą oczywiście komunikaty kancelarii i resorów.

Przy okazji jeszcze jedna rzecz: biuletyn ustaw. Proponuję zostawić go na forum, a na stronie dać zakładkę, która po kliknięciu będzie przekierowywała bezpośrednio na forum.

A co do grafik z widoczkami - dałoby się zrobić tak, że np po kliknięciu w zakładkę Dżamahiriji zmieniałaby się kolorystyka na taką bardziej "arabską" z odpowiednim pejzażem? To samo w przypadku Rzeszy albo Wysp Przyjaźni.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ja bym założył, że publikację newsów ktoś z administracji musi akceptować.

Da się tak zrobić, żeby pojawiały się najnowsze posty w forum?

Bardzo podoba mi się plakat propagandowy. Big Grin
(07-11-2021 11:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Da się tak zrobić, żeby pojawiały się najnowsze posty w forum?

Chyba Ronon i Helwetyk właśnie nad tym pracują.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(07-11-2021 11:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja bym założył, że publikację newsów ktoś z administracji musi akceptować.
Aby cokolwiek opublikować to trzeba mieć dostęp do strony... tak jak i do obecnej. Tutajk problem jest rozwiązywalny w prosty sposób... publikator wysyła tekst i obrazek, a ktoś z nas to wrzuca. Zwykle pewnie to będę ja. Jednak jest na tyle dostepny, że minimum raz dziennie jestem w stanie opublikować przesłany tekst.

(07-11-2021 11:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Da się tak zrobić, żeby pojawiały się najnowsze posty w forum?
Tego nie wiem, ale może gdzieś sie uda umieścić takie "okienko".

Natomiast kwestia "newsów" to chyba jednak coś innego - tutaj po prostu będziemy publikować co się aktualnie dziaje w Bialenii, będzie się opisywac jakieś inicjatywy, ciekwasze działania itd.

(07-11-2021 11:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Bardzo podoba mi się plakat propagandowy.
Mnie tak niekoniecznie, ale na obecnym etapie grafika to tylko przykłady...
Jak mówię: ja bym chętnie wznowił jakąś gazetkę i raz na jakiś czas publikował pod jej tytułem kilka krótkich newsów.
Ametyst Faradobus

(07-11-2021 11:51)Ametyst Faradobus napisał(a): Jak mówię: ja bym chętnie wznowił jakąś gazetkę i raz na jakiś czas publikował pod jej tytułem kilka krótkich newsów.
No super... ale może zacznijmy od podstaw czyli od układu strony, ustalmy co chcemy na niej umieścić i jak.
(07-11-2021 11:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Da się tak zrobić, żeby pojawiały się najnowsze posty w forum?
Tak, wczoraj napisałem, a dzisiaj wpiąłem: https://gov.bialenia.org.pl/. [EDYTOWANE]

(07-11-2021 11:48)Ronon Dex napisał(a): Mnie tak niekoniecznie, ale na obecnym etapie grafika to tylko przykłady...
Sad
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
Powinniśmy też stworzyć miejsce dla Suderlandu, jakąś podstronę, najlepiej z postami z ich działu na forum.
(07-11-2021 12:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Powinniśmy też stworzyć miejsce dla Suderlandu, jakąś podstronę, najlepiej z postami z ich działu na forum.
Technicznie, można, ale — szczerze pisząc — nie widzę sensu pisania takiej integracji. Nikt nie wchodzi na podstrony.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości