OK... pomyślę i pkombinuję, to tak trochę na razie "wyprzedające" jest bo najpierw trzeba ogarnąć najwazniejsze kwestie państwa itd. Na armię przyjdzie czas i coś tam wykombinuję. Sam sobie muszę koncepcję dopasować. Mam czas... są inne, ważniejsze sprawy. Z czasem... wszytsko się zrobi.
|
Schemat strony i jej wygląd
|
|
09-11-2021 09:04
Na chwilę obecną zamierzam dzisiaj po robocie wrzucić wszystkie nasze odznaczenia, robi się to stosunkowo szybko i będzie można na tej podstawie zobaczyć ile na jednej stronie w naszej "Encyklopedii Bialeńskiej" można wstawić aby to było czytelne, a przy jakiej ilości trzeba będzie to rozbijać na podstrony. No i to rozplanować... Będzie to baza do wstawiania na stronę większych rzeczy, które mają podział na wiele elementów. Najlepiej to zrobić w praktyce.
09-11-2021 09:09
A to będzie ułożone alfabetycznie, czy na przykład według hierarchii?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]() (09-11-2021 09:09)Ametyst Faradobus napisał(a): A to będzie ułożone alfabetycznie, czy na przykład według hierarchii?A tego to przyznam jeszcze nie wiem... w tej sprawie muszę się Helwetyka podpytać, bo nie zlokalizowałem na razie porządkowania kolejności. Ja się tego dopiero uczę... jest niby na tej zasadzie jak nasza strona główna, ale ma znacznie więcej różnistych rzeczy.
09-11-2021 12:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2021 17:03 przez Ametyst Faradobus.)
Mam chwilę, więc siądę do opisów orderów.
Order Budowniczych Republiki jest najwyższym cywilnym i jednym z najstarszych wyróżnień państwowych. Przyznaje się go stosunkowo szczodrze i często z okazji niemal wszystkich świąt państwowych osobom zasłużonych na różnych polach życia kraju. Order posiada klasyczną, pięcioklasową strukturę - jego osobliwość polega na tym, że występują tu dwie klasy Krzyża Wielkiego (obydwie noszone na wstędze).
Klasy Orderu Budowniczych Republiki (począwszy od najwyższej):
- Krzyż Wielki z Wieńcem Laurowym
- Krzyż Wielki
- Krzyż Komandorski
- Krzyż Oficerski
- Krzyż Kawalerski
Order Powstania Marcowego, trzeci w hierarchii orderów i odznaczeń cywilnych, związany jest ze zrywem niepodległościowym z 2012 roku, który legł u powstań współczesnej państwowości bialeńskiej. Przyznawany jest jego uczestnikom z okazji rocznicy wydarzeń, która przypada na dzień 21 marca. Z uwagi na ograniczoną liczbę potencjalnych kawalerów współcześnie nadawany jest dosyć rzadko. W drodze wyjątku przyznaje się go również osobom propagującym idee, o które walczyli Powstańcy. Posiada następujące klasy (począwszy od najwyższej)
- Krzyż Wielki - Krzyż Złoty - Krzyż Srebrny - Krzyż Brązowy. Order Odrodzenia Bialenii to jeden z najmłodszych i czwarty w hierarchii order cywilny. Powstał w celu wyróżnienia osób, które w 2019 roku przyczyili się do odzyskania przez Bialenię pełnej suwerenności, a także ludziom zaangażowanym w umacnianie państwowości w latach kolejnych. Co do zasady przyznawany jest w rocznicę odzyskania niepodległości, czyli 22 marca, ale z uwagi na zwyczaj organizowania wspólnych obchodów Święta Powstania Marcowego oraz Święta Odrodzenia Bialenii jego wręczenie często następuje nieco wcześniej. Pod względem struktury i wyglądu przypomina Order Powstania Marcowego i podobnie jak on dzieli się na następujące klasy (począwszy od najwyższej):
- Krzyż Wielki
- Krzyż Złoty - Krzyż Srebrny - Krzyż Brązowy. prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
09-11-2021 13:00
No i fajnie... wieczorek poprawię te co zrobiłem i czekam na kolejne opisy, bo nie ukrywam, że poszedłem "po najmniejszej linii oporu" czy nieco przeredagowałem wpisy z ustawy.
09-11-2021 13:31
Cytat:O Dżamahiriji siłą rzeczy znacznie krócej. Możecie coś dopisać, a ja tymczasem jeszcze dzisiaj skoryguję opis Wysp. prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]() (09-11-2021 13:31)Ametyst Faradobus napisał(a): ...a ja tymczasem jeszcze dzisiaj skoryguję opis Wysp.W zasadzie to już wczoraj na szybko skorygowałem te powtórzenia, które dojrzałem na pierwszy rzut oka. Ale coś zauważysz to daj znać. Skup się może na odznaczeniach - bo to będzie robione w pierwszej kolejności. Jak nadmieniłem, jest to w miarę szybkie do wrzucenia, a muszę wypróbować pewne rozwiązania, które potem użyję przy innych opisach i elementach. Z opisem regionów to nie ma problemu, bo są trzy - a więc nie będzie tam żadnych podstron itd. Podobnie z instytucjami państwowymi... tam gdzie jest już więcej elementów to muszę popróbować jakie rozwiązanie będzie najlepsze i najczytelniejsze, co wymaga po prostu rozplanowania i prób, dość żmudne - ale trzeba to zrobić. A najlepiej na odznaczeniach bo to elementy robione w kilka minut na jedno.
09-11-2021 15:52
No to dzisiaj coś dorzucę.
![]()
09-11-2021 17:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2021 17:09 przez Ametyst Faradobus.)
Order Tytułu Bohatera jest specjalnym, najwyższym wyróżnieniem państwowym o dosyć dużym prestiżu. Jego kawalerowie dzielą się na kilka grup. Pierwsze z nich zostały ustanowione w okresie Dżamahiriji Narodów i obejmują Bohaterów Narodu Teutońskiego, Bohaterów Narodu Sarmackiego oraz Bohaterów Dżamahiriji. Ponadto w Republice Bialeńskiej przyznawany jest corocznie, w dniu listopadowego Święta Republiki lub z okazji Nowego roku, tytuł Bohatera Bialenii. Otrzymuje go osoba, która w opinii urzędującego Prezydenta położyła największe zasługi w roku mijającym. Osoby odznaczone Orderem Tytułu Bohatera otrzymują charakterystyczny symbol - niewielką, złotą gwiazdę na wstążce, której barwa wskazuje na konkretny rodzaj wyróżnienia.
Drugim pod względem ważności orderem cywilnym jest Order Patrona Republiki. Został on ustanowiony w celu upamiętnienia osoby Pułkownika Muammara Kaddafiego, którego duch i idee od początku inspirują twórców i obywateli Bialenii. Przyznaje się go przede wszystkim 1 września - w rocznicę rewolucji libijskiej, która w Republice Bialeńskiej obchodzona jest jako Święto Ludu i Patrona. Do niedawna był on też stosunkowo często nadawany przywódcom i obywatelom państw obcych.
Obecnie Order Patrona Republiki dzieli się na następujące klasy (począwszy od najwyższej):
- Zielona Wstęga
- Komandoria
- Odznaka.
Order Niepodległości to wojskowy odpowiednik Orderu Budowniczych Republiki - najwyższy order przyznawany za zasługi dla obronności. Ma on strukturę pięcioklasową. Charakterystyczną cechą jego insygniów jest noszenie dwóch najwyższych klas (Krzyża Wielkiego i Krzyża Wielkiego z Mieczami) na szyi, w formie komandorii - jest to spowodowane względami praktycznymi, gdyż wysoko postawieni wojskowi noszą order do munduru w trakcie parad i innych uroczystości. Zdarza się, że nawet najwyższe stopnie otrzymują cywilne, przede wszystkim ludzie zaangażowani w troskę o bezpieczeństwo informatyczne państwa.
Order Niepodległości dzieli się na następujące klasy (począwszy od najwyższej):
- Krzyż Wielki z Mieczami
- Krzyż Wielki
- Krzyż Złoty
- Krzyż Srebrny
- Krzyż Brązowy.
Bialeński Krzyż Zasługi jest powszechnie nadawanym odznaczeniem cywilnym - najwyższym spośród tych, które nie posiadają rangi orderu. Dzieli się na trzy stopnie (Brązowy, Srebrny i Złoty) przy czym najwyższy może zostać nadany wielokrotnie - kolejne nadania oznacza się wówczas specjalnymi okuciami na wstążce. Krzyż nadawany jest przede wszystkim obywatelom bialeńskim za szeroko rozumianą aktywność wykraczającą poza zwykły obowiązek.
Bialeński Krzyż Walecznych jest w pewnym sensie wojskowym odpowiednikiem Bialeńskiego Krzyża Zasługi - posiada rangę najwyższego odznaczenia wojskowego, które nie ma statusu orderu. W rzeczywistości jest jednym z najrzadziej nadawanych i najbardziej prestiżowych wyróżnień państwowych. Może je otrzymać żołnierz, który wyróżnił się aktem szczególnego męstwa i brał aktywny udział w obronie kraju. Okazja do tego typu czynów jest, jak wiadomo, rzadkością w mikronacjach, co dodatkowo zwiększa prestiż Krzyża. Jest to odznaczenie jednostopniowe, ale może zostać nadane wielokrotnie. Kolejne nadania oznacza się okuciami na wstążce.
Order Bialeńskiej Gwiazdy Przyjaźni jest jednym z najmłodszych, piątym pod względem rangi orderem cywilnym. Ustanowiono go z myślą o partnerach zagranicznych - obcokrajowcach, którzy są aktywni w Republice Bialeńskiej albo biorą czynny udział w pogłębianiu dobrych stosunków Bialenii z innymi mikronacjami. Order dzieli się na trzy klasy. Wielka Gwiazda przyznawana jest przede wszystkim głowom państw, Złotą Gwiazdą odznacza się wysokich urzędników (szefów rządów, ministrów), a Srebrna Gwiazda przeznaczona jest dla ambasadorów, dyplomatów i zwykłych obywateli państw obcych. Reguły te nie są jednak sztywne. Zdarzają się też przypadki nadawania Orderu Bialeńskiej Gwiazdy Przyjaźni najbardziej zasłużonym dyplomatom - obywatelom Republiki.
![]() |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)