• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biogramy obywateli
Postanowiłem też stworzyć wątek do omawiania spraw związanych z naszymi biogramami. Wydaje mi się, że to pozwoli zachować pewien porządek, bo już się przyłapałem na wyszukiwaniu informacji w wątku głównym.

Mam na początek drobną uwagę co do mojego biogramu: zauważyłem, że w gali orderowej dałeś mi, Rononie, Medale "Zasłużony dla Rozwoju Regionów" i "Zasłużony dla Nauki i Kultury" wersje z dwoma okuciami. Ja jestem podwójnym kawalerem obydwu tych złotych medali, a podwójne nadanie oznacza się jednym okuciem (1 nadanie - sama wstążka bez okucia, 2 nadanie - jedno okucie, 3 nadanie - 2 okucia). Rzecz jasna jest to pierdoła, ale możesz poprawić w wolnej chwili.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Może opiszemy biogramy najważniejsze, a nieaktywnych od dłuższego czasu Bialeńczyków, np. Macieja Kamińskiego i Jana Kaniewskiego. Pamięć o nich nie powinna nigdy zgasnąć.
(10-11-2021 13:46)Ametyst Faradobus napisał(a): Mam na początek drobną uwagę co do mojego biogramu: zauważyłem, że w gali orderowej dałeś mi, Rononie, Medale "Zasłużony dla Rozwoju Regionów" i "Zasłużony dla Nauki i Kultury" wersje z dwoma okuciami. Ja jestem podwójnym kawalerem obydwu tych złotych medali, a podwójne nadanie oznacza się jednym okuciem (1 nadanie - sama wstążka bez okucia, 2 nadanie - jedno okucie, 3 nadanie - 2 okucia). Rzecz jasna jest to pierdoła, ale możesz poprawić w wolnej chwili.
Poprawię... za dużo tej dłubaniny, w robocie 8-9 godzin godzin na kompem i potem w domu stronka. Momentami już na oczy nie widzę jak się gapię w ekran, to po****liłem.

Ale nie dzisiaj - dzisiaj wracam do domu otwieram whiskacza i piję, nawet do kompa nie podchodzę. Jutro to zrobię... zresztą zamierzam poświęcić kilka godzin na stronę, bo w powszednie dni, po robocie to już za dużo czasu nie mam.

(10-11-2021 14:52)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Może opiszemy biogramy najważniejsze, a nieaktywnych od dłuższego czasu Bialeńczyków, np. Macieja Kamińskiego i Jana Kaniewskiego. Pamięć o nich nie powinna nigdy zgasnąć.
Słusznie... sam o tym myślałem, przygotujesz te biogramy? To dobry pomysł, bo z aktualnymi obywatelami się wstrzymać postanowiłem troszeczkę. 15 listopada święto to rozdasz odznaczenia. Po co mam robić gale i za chwilę poprawiać. Oczywiście będzie je trzeba aktualizować po każdym święcie, ale to będzie już robota bieżąca. Teraz jest wszystko na kupie to do święta odpuszczę te kwestie.

Generalnie mam hasło: W Nowy Rok, z Nową Stroną... Tongue  - co oznacza, że zostało mi 1,5 miesiąca. A to kupa roboty - jeszcze nie wiem czy wiecie, ale trzeba ją będzie przetłumaczyć, a Helwetyk już mi nakreślił na czym to polega... to jest w odpowiednim miejscu wpisywanie (nie na samej stronie, ale w FTP) po kolei odpowiedników wszystkich użytych tam słów.
Z biogramami Bialeńczyków nieaktywnych nie musimy się spieszyć. Uważam, że to jest dobre zadanie dla Wydziału Nauk Humanistycznych UB - zebranie danych na temat ich życia i działalności i dopiero na tej podstawie napisanie biogramów na wzór PSB. Mogę nawet utworzyć tam specjalną pracownię.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(10-11-2021 15:44)Ronon Dex napisał(a): A to kupa roboty - jeszcze nie wiem czy wiecie, ale trzeba ją będzie przetłumaczyć, a Helwetyk już mi nakreślił na czym to polega... to jest w odpowiednim miejscu wpisywanie (nie na samej stronie, ale w FTP) po kolei odpowiedników wszystkich użytych tam słów.
Aż tak źle to nie jest: w programie przekładamy hurtowo, wgrywamy wygenerowany plik na FTP, jeżeli jest OK to OK, jeżeli nie, wracamy do programu, zmieniamy pojedyncze frazy, wgrywamy na FTP… Uroda niepełnej kompatybilności angielskiego i polskiego. Zdecydowana większość fraz powinna jednak się przełożyć bezboleśnie. Słowo powinna podkreślamy wężykiem.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
(10-11-2021 17:10)Ametyst Faradobus napisał(a): Z biogramami Bialeńczyków nieaktywnych nie musimy się spieszyć.
No własnie jest chwila, bo aktywnych odpuszczam do święta 15.11. Po co robić gale odznaczeniowe, które z parę dni będę przerabiał...

(10-11-2021 18:21)Helwetyk napisał(a): Zdecydowana większość fraz powinna jednak się przełożyć bezboleśnie.
To super... możesz mi przesłać kod HTML na zrobienie "przycisku" z grafiką? Wiem, że w tym systemie to możliwe, bo w mojej firmie parę sklepów sprzed lat działało na WordPressie, ale to już przeszłość i nie wejdę administracyjnie byu ten kod skopiować... wiem, wiem, niby w sieci wszystko mozna znaleźć (leń jestem), ale jakbyś mi podesłał byłoby szybciej.
Trochę materiałów jest tutaj: https://micropedia.fandom.com/wiki/Kateg...C5%84czycy
Ametyst Faradobus

(10-11-2021 20:42)Ametyst Faradobus napisał(a): Trochę materiałów jest tutaj...
Aktualne sprzed kilku lat...  Big Grin
No to akurat, przecież oni i tak nie działają od kilku lat.
Ametyst Faradobus

(10-11-2021 21:40)Ametyst Faradobus napisał(a): No to akurat, przecież oni i tak nie działają od kilku lat.
No tak, ale zerknąłem na siebie... info sprzez 6 lat co najmniej. Ale nic to... pewne osoby są w naszej pamięci, a więc damy radę stworzyć ich biogramy. W zasadzie nie mamy ich wielu - mój v-przyjaciej M. Kamiński, i mój (szanowany) wróg Kaniewski. Poza nimi to kto? Konstanty Jerzy Michalski... jego podróż na Mikrę mogę opisać, mam to w materiałach. Ilu jeszcze warto wspomnieć? To moim zdaniem to trzy osoby warte porządnego biogramu, bo zasłużone dla RB. Raczej nie będziemy opisywać każdego kto się tutaj przewinął, bo nie sposób i niekoniecznie warto - a ponadto ten "rodział pamięci" powinien być o tych, którzy tutaj włożyli swój wkład. Ja bym raczej dodał do tego jakiś przyjaciół Bialenii np. tego gościa od La Palma czy gości z NUPIA (pamiętajmy, że była to pierwsza mikronacja, która nas uznała... w czasach gdy ta cała Srajmacja i ich poplecznicy uważali, ze nas nie ma) itd.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości