• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biogramy obywateli
Z Michalskim utrzymuję kontakt w realu, więc jak coś to mogę pytać. Jeszcze Radgost Radziwill czyli Ali Ibn Talib.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(10-11-2021 22:41)Ametyst Faradobus napisał(a): Jeszcze Radgost Radziwill czyli Ali Ibn Talib.
Może najpioerw skupmy się na zasłużonych i tych których z nami już od dłuższego czasu nie ma, może z czaem rozbudujemy te biogramy o innych byłych obywateli RB.

(10-11-2021 13:46)Ametyst Faradobus napisał(a): Mam na początek drobną uwagę co do mojego biogramu: zauważyłem, że w gali orderowej dałeś mi, Rononie, Medale "Zasłużony dla Rozwoju Regionów" i "Zasłużony dla Nauki i Kultury" wersje z dwoma okuciami. Ja jestem podwójnym kawalerem obydwu tych złotych medali, a podwójne nadanie oznacza się jednym okuciem (1 nadanie - sama wstążka bez okucia, 2 nadanie - jedno okucie, 3 nadanie - 2 okucia). Rzecz jasna jest to pierdoła, ale możesz poprawić w wolnej chwili.
Poprawione, przy okazji dodałem w gotowych już biogramach zapomniany wcześniej medal 7-lecia oraz odznaczenia (nie odznaki, ale tylko odznaczenia) Rzeszy.

Jak napisałem - reszta po święcie, bo pewnie będą nadania - to na 4 dni nie ma sensu robić obecnych.
Ja pewnie też niedługo rozdam jakieś odznaczenia Rzeszy. A tak w ogóle to dałeś mi dwie dodatkowe gwiazdy Bohatera xD

Przy okazji: mam już zrobić opisy odznaczeń samorządowych?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(11-11-2021 10:54)Ametyst Faradobus napisał(a): A tak w ogóle to dałeś mi dwie dodatkowe gwiazdy Bohatera xD
Hahaha... tak to jest jak się produkuje matryce przez kopiowanie i podmienianie. Robiłem to z "andrzejowej", bo obaj macie identyczne ordery na szarfach. Już poprawione.

(11-11-2021 10:54)Ametyst Faradobus napisał(a): Przy okazji: mam już zrobić opisy odznaczeń samorządowych?
Tak, odznaczenia się szybko umieszcza to jak zrobisz opisy to zaraz powrzucam.
Order Rzeszy jest najwyższym odznaczeniem samorządowym ustanowionym przez Sejm na podstawie uprawnień otrzymanych na mocy Ustawy o orderach i odznaczeniach państwowych. Jego kawalerowie - osoby najbardziej zasłużone dla Kolosalnego Związku - w założeniu tworzą wspólnotę pod przewodnictwem Lwa Wolnogradu - Wielkiego Mistrza i szafarza Orderu. Miecznikowi Portu Arthurberg, jako drugiemu w hierarchii dostojnikowi Rzeszy, przysługuje z kolei tytuł Kanclerza Orderu. Wyróżnienie nadawane jest w pięciu stopniach (poczynając od najwyższego):

- Krzyż Wielki,
- Komandoria z Gwiazdą,
- Komandoria,
- Krzyż Oficerski,
- Krzyż Kawalerski.

Krzyż Stalowy został ustanowiony z myślą o osobach zaangażowanych w rozwój lokalnych formacji zbrojnych - gwardii lennych oraz różnych jednostek Gwardii Rzeszy Bialeńskiej. Najczęściej nadaje się go lennikom wystawiającym kontyngenty. Przyznawany jest także żołnierzom regularnych Sił Zbrojnych, a także funkcjonariuszom Policji Krajowej i innych służb. Odznaczenie nadawane jest w trzech klasach (poczynając od najwyższej):

- Krzyż Rycerski,
- Krzyż Stalowy pierwszej klasy,
- Krzyż Stalowy drugiej klasy.
Ametyst Faradobus

Odznaczenia ogarnięte... co najwyżej z czasem w tych dżamahirijiskich można poprawić opisy, bo są lakoniczne w uchwały, ale na razie nie mam na to czasu.
Order Sokoła Dżamahiriji jest najwyższym odznaczeniem północnej wspólnoty samorządowej. W przeciwieństwie do pozostałych wyróżnień DB nadaje go bezpośrednio Ludowy Komitet. Dodatkowo, aby go otrzymać należy być kawalerem Orderu Zielonej Książki, Orderu Zielonego Sztandaru Pracy albo Orderu Zielonej Gwiazdy. Order wyróżnia także charakterystyczna odznaka w postaci gwiazdy noszonej na szyi, na zielonej wstążce.

Order Zielonej Książki wziął swoją nazwę od najsłynniejszego dzieła Patrona Republiki - Pułkownika Muammara Kaddafiego, którego wizerunek znajduje się na odznace. Nadawany jest za wkład w rozwój kultury i tożsamości lokalnej Dżamahiriji, a także za realizację idei zielonego socjalizmu. Order przyznaje Burmistrz Bengazi. Jest noszony na piersi, nie posiada wstążki.

Order Zielonego Sztandaru Pracy to nagroda dla ludzi, którzy przyczynili się do rozwoju gospodarczego Dżamahiriji albo po prostu są przodownikami pracy. Jest nadawany przez Burmistrza Bengazi i noszony na piersi. Odznaka nie posiada wstążki. Wyobrażono na niej robotnika, kołchoźnicę i tytułowy Sztandar wraz z dewizą: Lud - Praca - Ojczyzna - Socjalizm - Nauka.

Order Zielonej Gwiazdy to najwyższe odznaczenie dedykowane członkom Ludowej Gwardii Dżamahiriji. Przyznawane jest przez Burmistrza Bengazi osobom zasłużonych na rzecz zapewnienie bezpieczeństwa, odznaczonym wcześniej Orderem Obrońców Dżamahiriji pierwszej klasy. Odznaka ma formę zielonej, emaliowanej gwiazdy i jest noszona na piersi - bez użycia wstążki.

Order Obrońców Dżamahirji to drugie odznaczenie przeznaczone dla członków Ludowej Gwardii Dżamahiriji i innych osób, które wnoszą wkład w rozwój obronności i stoją na straży bezpieczeństwa ludu. Dzieli się na dwie klasy, których insygnia różnią się barwą (złota, srebrna) i są noszone na piersi - bez użycia wstążki. Order ten poza Burmistrzem Bengazi może nadawać dowódca Gwardii.
Ametyst Faradobus

Mi się wydaje, że Bialeńczyków do opisania jest więcej niż trzech... Oczywiście nie wszyscy od razu, nie ma sensu narzucać sobie wielkiego tempa, bo szybko się wszystkiego odechce.
Poza Kaniewskim, Kamińskim (powinniśmy dać na mszę, żeby kiedyś wrócił), Michalskim i Talibem, na biogram zasługują na pewno osoby z najwyższymi tytułami szlacheckimi. Można nawet opisać po kolei, aż dojdziemy do kniaziów. Niżej chyba nie ma sensu, poza wyjątkami.
Teoretycznie jako główny historyk kraju powinienem to wziąć na siebie, ale dajcie mi czas pomyśleć.
Ametyst Faradobus

(11-11-2021 20:24)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Mi się wydaje, że Bialeńczyków do opisania jest więcej niż trzech...
Moim zamysłem jest to by na stronie w dziale "Ludzie" byli wszyscy aktualni obywatele Republiki - po prostu sobie nieco przystopowałem, bo niedługo święto i nadasz odznaczenia (zresztą ja też, Lew też nada...) - to sobie nie będę robił dwa razy roboty z tymi galami odznaczeniowymi (bezsens zrobić dzisiaj i z parę dni poprawiać). Pracy jest cała masa, to sobie chwilowo odpuściłem te biogramy. Nasze zorbiłem na próbę, żeby zobaczyć co i jak można zrobić.

Natomiast biogramy nieobecnych to zupełnie inan kwestia - tutaj przecież nie będziemy opisywać wszytskich byłych obywateli, stąd jestem za tymi zasłużonymi czyli Kamiński, Kaniewski i Michalski.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości