• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
13. Wybór Elekcja Lwa Wolnogradu
[Obrazek: 85_12_11_21_6_13_04.png]

Wysoki Sejmie,

nikt nawet nie zauważył, ale ósmego listopada minęła moja kadencja lewska. Jej końcówkę uważam za dobrą, choć do poprzednich miesięcy - gdy musiałem łączyć prezydenturę z pontyfikatem głowy Rzeszy - mam pewne zastrzeżenia i tu jestem gotów posypać głowę popiołem. Tym niemniej, zgodnie z obecnym prawem, pełnię dalej urząd do momentu wyboru mojego następcy, co powinno zostać teraz dokonane.

Zgodnie z Regulaminem naszego Sejmu zwracam się z wnioskiem do Prezydenta Republiki, Wikariusza Rzeszy o przeprowadzenie wyboru nowego Lwa Wolnogradu.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Czcigodny Lwie-Seniorze,
Wielmożni Lennicy, 

Mam przyjemność rozpocząć kolejne wybory Lwa Wolnogradu. Ostatni Lew postawił poprzeczkę bardzo wysoko, niemniej nie wątpię, że znajdzie się śmiałek, który odważy się stawić czoło legendzie.

Zgłaszanie kandydatur potrwa trzy dni, tj. do godziny 20:00 14 listopada. Następnie debata potrwa dwa dni, to jest do 20:00 16 listopada. Później nastąpi głosowanie, które będzie trwało do 20:00 19 listopada.
Po raz kolejny Was zaskoczę i zaproponuję kandydaturę Ametysta Faradobusa na urząd Lwa Wolnogradu.
Wysoki Sejmie,
Drodzy Lennicy,

Chciałbym zgłosić swoją kandydaturę na Lwa Wolnogradu. Z góry chciałbym też zaznaczyć, że nie oczekuję zwycięstwa, a zwyczajowo chciałbym spróbować swoich sił na tym stanowisku.
[Obrazek: FlYScNM.png]
Szanowne Państwo, Drogi Kontrkandydacie,

na początek pragnę wyrazić moją wdzięczność zarówno za zgłoszenie mojej kandydatury, którą oczywiście przyjmuję, jak i za wystawienie kandydatury konkurencyjnej. Dla mnie jest to motywacja do tego, aby jakoś konkretniej sformułować i przedstawić moją wizję rozwoju Rzeszy. Do tego samego zachęcam Piotra. W przypadku mojej wygranej chciałbym zaproponować mu objęcie stanowiska Miecznika, aby mógł wspomagać Lwa w koordynowaniu działań Kolosalnego Związku. Jeśli zaś wygra Piotr ja sam będę chciał zaoferować mu własne wsparcie i doświadczenie i wówczas to ja wyrażę chęć zostania Miecznikiem.

Co zaś się tyczy programu: nie będzie on rewolucyjny, ale stanowić będzie - jak zwykle - kontynuację mojej dotychczasowej polityki. Miesiąc temu, kiedy zdjęto ze mnie brzemię konduktorowania mogłem w większym stopniu poświęcić się na nowo sprawom Rzeszy. Rozpocząłem kilka inicjatyw, które i tak planowałem dokończyć. W głowie mam też kilka kolejnych.

1. Plany przeniesienia stolicy Republiki z Wolnogradu na Anatolię potraktować należy jako wyzwanie. Z jednej strony de facto na terytorium Rzeszy powstanie nowa aglomeracja, związana dosyć ściśle z Portem Arthurberg. Wchodzą tu chociażby kwestie transportu, o których wspomnę za chwilę. Jednocześnie Wolnograd będzie musiał zostać pomyślany trochę na nowo i dostosować się do nowej sytuacji. Ja w tym upatruję szansę dla miasta - szansę, którą jednak łatwo jest zmarnować i tego będę chciał uniknąć.

2. Co się tyczy transportu - wielkim wyzwaniem będzie stworzenie siatki połączeń na Anatolii. W naszym przypadku mowa tu przede wszystkim o Kolejach Rzeszy, w ramach których będę chciał utworzyć kilka nowych siatek lokalnych w różnych częściach wyspy. Częściowo mówiłem już o tym w Ministerstwie Infrastruktury. Gorąco zachęcam do zapoznania się z moją wizją. Sądzę, że jest to dobry moment, aby po przerwie powrócić do rozbudowy lokalnej sieci kolejowej.

3. Kolejny ważny segment: Gwardia. W tej kadencji będę się chciał skupić na rozbudowie sił porządkowych, a więc Żandarmerii oraz milicji miejskich. Całe terytorium Rzeszy będę chciał objąć siecią posterunków, aby zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom. Chcę też rozbudować segment ratowniczy. Możemy również zastanowić się nad powołaniem do życia kolejnych oddziałów liniowych elementu centralnego (być może na bazie infrastruktury, którą w Wolnogradzie pozostawią przenoszone do nowej stolicy jednostki regularnej armii?).

4. Wreszcie rzecz z pozoru paradoksalna, ale z dużym potencjałem: warstwa symboliczna. Wydaje mi się, że w tym zakresie jest jeszcze sporo do zrobienia, a odzyskanie dostępu do tradycji Pierwszej Rzeszy oraz Pryncypatu Lahazydii, zgromadzonej na starym forum, rodzi nowe możliwości. Przede wszystkim będę chciał zaproponować ustanowienie dnia 10 lub 14 czerwca Świętem Rzeszy - na pamiątkę ustanowienia Kolosalnego Związku. Kolejna sprawa to ceremoniał - wydaje mi się, że byłoby fajnie, aby wydarzenia takie jak otwarcie i zamknięcie sesji sejmowych albo wybór i inauguracja Lwa odbywały się w zgodzie z odwieczną tradycją, którą należy wymyślić. Mówię to, wbrew pozorom, bez cienia ironii - w latach pięćdziesiątych coś takiego zrobił na UJ Estreicher i dzisiaj wszyscy myślą, że plus ratio quam vis to dewiza uczelni od czasów Kazimierza albo że zegar z postaciami w Collegium Maius ma 2137 lat. Działa? Działa! Rzesza może pójść dokładnie w tym kierunku - oczywiście w granicach rozsądku, aby brak jakiegoś posta czy rytuału nie blokował działań organów władzy. Jedynie wspomnę o pomniejszych pomysłach takich jak insygnia, herbarz Rzeszy albo dążenia do przejęcia Pałacu Prezydenckiego po wyprowadzce lokatora za cieśninę.

Szanowne Państwo, Wysoki Sejmie,
Czcigodni Lennicy i Plenipotenci,

to co ja powiedziałem, te moje postulaty, to ja wszystko uczynię. I na mnie warto głosować, bo nie tak jak inne partie, inni lennicy, inne partie - obiecują, a nic nie robią dla Rzeszy Bialeńskiej.

Dziękuję bardzo Państwu.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Z radością przyjmuję obie kandydatury. Gdyby Piotr został Lwem Wolnogradu, byłaby to najbardziej przełomowa zmiana od czasu odwołania Macieja Kamińskiego z funkcji Prezesa Policji Krajowej. Smile
Ale z drugiej strony jeśli przegra to może go Lew Miecznikiem zrobić... nie ukrywam, że w związku z przejęciem spraw strony - czyli z jej stworzeniem, a potem prowadzeniem, będę miał mniej czasu i chętnie oddam ten urząd komuś z odpowiednim zapałem, mnie tam w Rzeszy wystarczy bycie Prefektem Departamentu Lisewskiego.

W zasadzie to Siły Zbrojne, Minister Infrastruktury (co teraz jest powiązane już z robienie i prowadzaniem strony), prefekt Departamentu Lisewskiego... wystarczy tych "fuch urzędowych". Nad mapami trzeba potem (po przygotowaniu strony) wreszcie usiąść, nasze science-fiction ruszyć (podobnie). Bardzo chętnie Piotrowi odstąpię funkcję Miecznika, bo i tak guzik ostatnimi czasy na tym stołku robiłem i pomoc dla Lwa była ze mnie żadna. Może Piotr tchnie w ten drugi najważniejszy urząd Rzeszy trochę życia i aktywności... jakby chciał.
No cóż, ja mam nadzieję, że zarówno w przypadku mojej wygranej Piotr zgodzi się zostać Miecznikiem, jak i w razie swojego zwycięstwa będzie gotów powierzyć mi go.
Ametyst Faradobus

Chyba przyszedł czas na debatę. Ja ze swojej strony przedstawiłem już plany i wizję. Na ten momentu nie mam nic do dodania, ale być może stanie się to potrzebne w toku debaty. Z chęcią zapoznam się, podobnie jak wszyscy pozostali członkowie Sejmu, z jego propozycją. Już teraz cieszę się, że car i kniaź Piotr jest chętny uczestniczyć w zarządzaniu Rzeszą niezależnie od wyniku elekcji. Ja oczywiście podtrzymuję zarówno ofertę objęcia przeze mnie urzędu Miecznika, jak i mianowania na ten urząd Piotra w przypadku mojej wygranej.
Ametyst Faradobus

Szanowny Ametyście,
Drodzy państwo,
W moim odczuciu świetnie realizujesz rolę jak i przeznaczenie Lwa Wolnogradu, mamy bardzo podobne wizje co do umocnienia tego regionu w Bialenii. Rzeszę widzę na wzór tej realowej Starej Rzeszy, pełnej książąt, biskupstw, hrabstw, wolnych miast etc. chociaż przy aktualnej ilości obywateli nie jest to możliwe, dlatego mam przynajmniej powód do marzeń. 

Dobrym posunięciem mogłoby było być także przygotowanie ceremoniału Gwardii Rzeszy oraz zajęcie się realizacją uroczystości tego regionu Bialenii. Na chwilę obecną posiadamy tylko i wyłącznie dwie kompanie wartownicze, które pełnią głównie wartę przed Lwim domem oraz Katedrą, chociaż nie zawsze. Formacja nowego batalionu poświęconego tylko i wyłącznie realizacji zadań reprezentacyjnych oraz rzeczywiste jej wykorzystanie mogło by być dość ciekawe w realiach mikronacji, trzeba spojrzeć ile państw zajmuje się aktywnie działaniem takich jednostek. Doda to smaczku regionowi, a gdy w Siłach Zbrojnych formowane są takowe jednostki da nam to doświadczenie w formowaniu tej najważniejszej jednostki w naszym kraju.

To chyba na razie na tyle. Oczywiście jeżeli nie zwyciężę w tych wyborach przyjmę ofertę pozostania Miecznikiem Portu Artuthurberg, natomiast jeżeli zwyciężę powołam na to stanowisko Ametysta, który swoim doświadczeniem pomoże mi w realizacji moich planów, ewentualnie nakreśli plan prac, które możemy wspólnie podjąć. 
[Obrazek: FlYScNM.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości