• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schemat strony i jej wygląd
(17-11-2021 10:38)Ametyst Faradobus napisał(a): Z tymi tekstami jednolitymi ja mam zawsze taki problem, że one na forum są w drugim albo trzecim poście. Czasem czytam sobie jakąś ustawę, aby coś sprawdzić, a potem się okazuje, że aktualna wersja jest niżej.
Jak są to pół biedy - bo je sobie wyszukam, tylko że niestety nie zawsze są...to raz, oraz zauważyłem też przypadek, że ktoś chciał sobie ułatwić życie i wpisał kolejną poprawkę do "mojego" tekstu jednolitego, ale nie zmienił wpisu dotyczącego jakie poprawki zawiera. No i coś mi nie grało... to kolejna, niepotrzebna strata czas przy wrzucaniu materiałów na stronę. Ale cóż, jak to wszystko skończę to będzie wreszcie porządek.

Dlatego ten Biuletyn Ustaw rozwiąże te problemy - tam będą tylko teksty jednolite i tylko aktualne. Nie będzie trzeba niczego wyszukiwać... dlatego będziemy mogli w ramach skracania forum schować głębiej dotychczasowy biuletyn, bo w zasadzie będzie interesujący tylko dla "urzędników" - zwykły obywatel będzie miał podane "na tacy" na stronie to co aktualne i obowiązujące.
(17-11-2021 11:57)Ronon Dex napisał(a): Dlatego ten Biuletyn Ustaw rozwiąże te problemy - tam będą tylko teksty jednolite i tylko aktualne. Nie będzie trzeba niczego wyszukiwać... dlatego będziemy mogli w ramach skracania forum schować głębiej dotychczasowy biuletyn, bo w zasadzie będzie interesujący tylko dla "urzędników" - zwykły obywatel będzie miał podane "na tacy" na stronie to co aktualne i obowiązujące.
Dygresja — moim zdaniem, „realne” nowelizacje typu „w art. 10 dodaje się ust. 1a o treści…” są nam, w mikronacjach, potrzebne jak świni siodło. Ten postulat był już podnoszony w S-państwie (musiałem ;-)): https://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/12910/20, rozdział I, część 1. Zmieniane w ramach nowelizacji fragmenty oznacza się kolorem czerwonym i życie staje się prostsze.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
Ja mam zasadę, że przekreślam stary tekst, a następnie dodaję nowe brzmienie. Tu niedawny przykład: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1449
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(17-11-2021 12:41)Ametyst Faradobus napisał(a): Ja mam zasadę, że przekreślam stary tekst, a następnie dodaję nowe brzmienie.
To też dobra koncepcja, jeżeli się jej konsekwentnie trzymać, a teksty jednolite są dostępne na samej górze odnośnych wątków. Przy czym powyższy pomysł racjonalizatorski zakłada, że nie trzeba już tego robić, więc to zawsze jedna rzecz mniej do pilnowania, zwłaszcza gdy odpowiada za nią więcej niż jedna osoba.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
W sumie u nas "sraczki legislacyjnej" raczej nie ma... można to ogarnąć.

Powiem, że gdy "prezydentowałem" to starałem się tego pilnować, by zaraz po zmianach w jakimś akcie prawnym powstawał lub był uzupełniony tekst jednolity. W przypadku strony będzie to o tyle łatwe, że się po prostu poprawi tekst ustawy oraz wpisze datę zmiany. A te wszystkie "ustawy o zmianie ustawy" to sobie będą leżały w biuletynie na forum, gdzie w zasadzie w tym przypadku "przeciętny obywatel" nie będzie zaglądał... bo i po co. Na stronie będą aktualne i obowiązujące akty prawne (jak jakiś ulegnie likwidacji to się go od razu wywali).
Rononie, co myślisz o tym, by na podstronę nt. prezydenta wstawić też spis prezydentów, tak jak to było na starej stronie? Niby jest na micropedii, ale jednak co u nas, to u nas. Chyba, że poczet umieści się w naszej encyklopedii.
(17-11-2021 15:29)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Rononie, co myślisz o tym, by na podstronę nt. prezydenta wstawić też spis prezydentów, tak jak to było na starej stronie? Niby jest na micropedii, ale jednak co u nas, to u nas. Chyba, że poczet umieści się w naszej encyklopedii.
Jak najbardziej... jest to zresztą w planie, tylko wszystko ma swoja kolej. Mam do przeniesienia (kopiowane na nowe podstrony, poprawienie by działało poprawnie, podpięcie gdzie trzeba - a przy okazji uaktualnianie jeśli trzeba, a czasem trzeba zrobić obrazek jako podkład stronki) jeszcze pewnie ze 300 stron, ze starej strony. Do tego kopiowanie biuletynu, trzeba jeszcze sporo nowych stronek zrobić np. administracja państwa, nasi obywatele (do pisania biogramów się cholera nie palą) i inne elementy RB. Po prostu wymaga to czasu... może uda mi się weekend podgonić, bo w tygodniu to tak niewiele człowiek zdąży zrobić po robocie.

Ale wszystko będzie - tylko jak wcześniej uprzedzałem proszę się trzymać hasła "W Nowy Rok, z Nową Stroną", choć mam nadzieję jakoś w połowie grudnia skończyć - tak by było już tylko na bieżąco. Wtedy ju z będzie luksus i na spokojnie.
(17-11-2021 13:58)Ronon Dex napisał(a): W sumie u nas "sraczki legislacyjnej" raczej nie ma... można to ogarnąć.

Powiem, że gdy "prezydentowałem" to starałem się tego pilnować, by zaraz po zmianach w jakimś akcie prawnym powstawał lub był uzupełniony tekst jednolity. W przypadku strony będzie to o tyle łatwe, że się po prostu poprawi tekst ustawy oraz wpisze datę zmiany. A te wszystkie "ustawy o zmianie ustawy" to sobie będą leżały w biuletynie na forum, gdzie w zasadzie w tym przypadku "przeciętny obywatel" nie będzie zaglądał... bo i po co. Na stronie będą aktualne i obowiązujące akty prawne (jak jakiś ulegnie likwidacji to się go od razu wywali).

Najważniejsze to tego pilnować na bieżąco - na tej samej zasadzie na jakiej Ty dbasz o rejestr nadań, a ja o wykaz odznaczonych. W przeciwnym razie nadrabianie zaległości to mordęga.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(17-11-2021 18:16)Ametyst Faradobus napisał(a): Najważniejsze to tego pilnować na bieżąco - na tej samej zasadzie na jakiej Ty dbasz o rejestr nadań, a ja o wykaz odznaczonych. W przeciwnym razie nadrabianie zaległości to mordęga.
Dokładnie tak... po zakończeniu prac na stronie, będzie na to czas - bo już nie będę każdej wolnej chwili spędzał na dłubaniu i przenoszeniu starych stron, robieniu nowych zgodnie z ustaleniami i potrzebami itd. Na stronie będzie to szybkie i proste. Bo nie będę się bawił w poprawki i kolejne teksty jednolite - tylko będę edytował dokument oraz dopisywał datę ostatniej zmiany.

Przy okazji... jakiś krótki test nt UB? Zrobi ktoś... logo swego czasu zrobiłem to mam.
Napiszę raczej na dniach, ale nie zdziw się jeśli dopiero za tydzień.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości