01-12-2021 09:37
(01-12-2021 08:41)Federico napisał(a): A ja też bym mógł poprosić o tą gigantyczną wersję? Smile federico.adertis@gmail.comJasne, prześlę via WeTransfer - ale wieczorem, po robocie mam aktualizację oprogramowania chipa od Billa (czytaj 3 dawkę szczepienia na współczesną "wściekliznę") - tak, więc do domowego kompa dotrę pewnie coś koło 19-tej.
(01-12-2021 08:41)Federico napisał(a): PS: ile ma taki jeden czarny/czerwony kawałek na skali w kilometrach? Big GrinCyfry 1, 2 itd. oznaczają tysiące kilometrów. Obwód Pollinu został przede mnie dobrany tak by odpowiadał obwodowi realowej Ziemi... kwestia ciążenia, atmosfery itp. Bo na tych dziwnych mapach KIK wychodziło im, że Pollin ma wielkość Merkurego - co fizycznie jest raczej absurdalne. Choć fantastyka przyjmie wszystko, to jednak punktem wyjścia były dla mnie prace Pel Nandera, gdzie to było sensowne wielkościowo.
Jeżeli chodzi o wielkości lądów to w zasadzie zgadza się wszystko z założeniami lokalnymi oraz jest w miarę zgodne z założeniami wielkości lądów jeszcze z czasów Pel Nandera). Jedyna wątpliwość to lądy Dreamlandu i Sarmacji, ale oni sami nie potrafią dojść do tego jakie są tam prawidłowe odległości - a więc przyjąłem to proporcjonalnie do innych lądów.

![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)