• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
II Sobór Powszechny Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej
II Sobór Cerkwi Prawowierczej

Bracia i siostry w Chrystusie, 

Nastał czas zjazdów na II Sobór Powszechny, oczekuję was wiernych, abyście zgromadzili się w tym miejscu i przeszli z nami do prac nad naszą Cerkwią Powszechną. 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Niech Bóg będzie z wami!

Zaszczytem dla mnie jest przybycie na Sobór Powszechny jako przedstawiciel Kościoła Prawosławnego w Insulii.

Jego Świątobliwość Patriarcha i Cesarz Insulii
Bazyli Izaak I
I ja zgłaszam swoje przybycie, jako wierny świecki, potencjalnie zainteresowany życiem monastycznym.
Zgłaszam swe przybycie.
I ja przybywam na zaproszenie Jego Świątobliwości - jako gość.
Drodzy zgromadzeni,
Duchowni i osoby świeckie,

Spotykamy się na II Soborze Powszechnym Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej, która będzie tym razem będzie prowadzona w sposób nietypowy, bowiem pojawiają się tutaj ludzie, którzy nie są członkami naszej wspólnoty wyznaniowej. Chciałbym, abyśmy zadali sobie pytanie jak bardzo będzie ona przypominała realne prawosławie, a ile będzie zmierzała w stronę innych wyznań chrześcijańskich? Przed nami długa droga odnośnie spisania liturgii, chirotonii i wielu wielu innych ważnych aspektów naszej wspólnoty. Kto by chciał pierwszy wypowiedzieć się w tej materii? 
Myślę, że powinniśmy umożliwić wspólnotom narodowym prowadzenie liturgii zgodnej z ich tradycją. Nie jest to z resztą mój oryginalny pomysł, bowiem istnieje Zachodni Ryt Prawosławia, reprezentowany np. przez Polski Narodowy Kościół Prawosławny. Oprócz wspólnot prawosławnych, powinniśmy postarać się o nawiązanie współpracy ze - o ile takie istnieją lub zaistnieją - wspólnotami luterańskimi i starokatolickimi. 
Cerkiew Prawowiercza powinna dążyć do stania się kościołem powszechnym, ale złożonym z autokefalicznych wspólnot lokalnych, bez łacińskiej centralizacji.
Jestem podobnego zdania co Szanowny Andrzej Płatonowicz-Ordyński. Nie powinniśmy narzucać innym Kościołom Prawosławnym sposobu prowadzenia liturgii a jedynie pokazać im zarys aby chociaż na nim się wzorowali.

~Bazyli Izaak I
Patriarcha Insulii
Jestem za Panem Prexydentem.
Szanowni Panowie,
Nie mowa tutaj o tym, żeby centralizować naszą wspólnotę wyznaniową, a raczej przedstawić wspólne wzorce takie jak chirotonia, czy wygląd liturgii, który mógłby być naszą wspólną cechą. Następnie przeszlibyśmy do kwestii kanonu Ksiąg, Świętych oraz Ikon. Na prawdę długa droga przed nami i chciałbym, abyśmy chociaż zaczęli jakieś prace. 

Stoi przed nami zadanie stworzenia naszego credo tj. wyznania wiary. Idziemy tutaj w pełni prawosławne, czy też tworzymy nasze własne? 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości