(04-12-2021 21:52)Gagik Bagratuni napisał(a): Ale Ducha Świętego w tym miejscu jednak bym wprowadził - z tego co wiem, u Was również jest on obecny.
Ale pochodzi wyłącznie od Ojca.
Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o fragment, który w tłumaczeniu x. Paprockiego brzmi "Który dla nas, ludzi, i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba,
i wcielił się z Ducha Świętego, i Marii Dziewicy, i stał się człowiekiem", a u Was "który dla nas i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba, przyjął ciało z Marii Dziewicy i stał się człowiekiem".
o. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Cytat:Wierzę w jednego Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych. I w jednego Pana Jezusa Chrystusa, Syna Bożego, Jednorodzonego, Który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami. Światłość ze Światłości, Boga prawdziwego z Boga prawdziwego, zrodzonego, a nie stworzonego, współistotnego Ojcu, przez Którego wszystko się stało. Który dla nas, ludzi, i dla naszego zbawienia, zstąpił z nieba, i wcielił się z Ducha Świętego i Marii Dziewicy, i stał się człowiekiem. Ukrzyżowanego zaś za nas za Poncjusza Piłata, umęczonego i pogrzebanego. I zmartwychwstałego trzeciego dnia według Pisma. Który wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Ojca. I znowu przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych, Którego Królestwu nie będzie końca. I w Ducha Świętego, Pana, Ożywiciela, Który od Ojca pochodzi, Któremu wspólnie z Ojcem i Synem oddawany jest pokłon i chwała, Który mówił przez proroków. W Jedną, Świętą, Powszechną i Apostolską Cerkiew. Wyznaję jeden chrzest na odpuszczenie grzechów. Oczekuję zmartwychwstania zmarłych. I życia przyszłego wieku. Amen.
Rzeczywiście, wybaczcie. Zapomniałem się w tłumaczeniu. Jak już 4-ry lata używam tylko i wyłącznie scs, to zdarzają się takowe błędy.
W takim razie, czy każdy z obecnych jest za przyjęciem takowego wyznania wiary?
Ja jestem za przyjęciem owego Credo
Skoro wszyscy jesteśmy za możemy przyjąć wyznanie wiary w naszych Cerkwiach. Następnie proponowałbym porozmawiać na temat jednych z ważniejszych obrzędów w naszych wyznianiach, takich jak Chrzest, Małżeństwo, Bierzmowanie itd. Czy ktoś chciałby się pierwszy wypowiedzieć w tej materii?
W Rotrii jest ceremoniał, możemy stworzyć ceremoniał prawosławny.
(05-12-2021 19:37)Paweł I napisał(a): Skoro wszyscy jesteśmy za możemy przyjąć wyznanie wiary w naszych Cerkwiach. Następnie proponowałbym porozmawiać na temat jednych z ważniejszych obrzędów w naszych wyznianiach, takich jak Chrzest, Małżeństwo, Bierzmowanie itd. Czy ktoś chciałby się pierwszy wypowiedzieć w tej materii?
Z pewnością warto zadać pytanie, czy zamierzacie symulować realne sakramenty, czy tylko chcecie stworzyć obrzędy związane z mikronacyjnym życiem.
Co do bierzmowania, to chyba nie zamierzacie oddzielać go od chrztu?
o. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
|