• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrócenie kadencji Premiera
Drodzy Obywatele,

Z bólem serca, ale wobec ostatnich wybryków niedawno wybranego Premiera, zwracam się do Was z wnioskiem o skrócenie jego kadencji. Poniżej przedstawiam projekt uchwały w tym zakresie:

Cytat:UCHWAŁA WIECU
z xx miesiąca 202_ r. 
ws. skrócenia kadencji Premiera

Na podstawie art. 8 ust. 2 Konstytucji Brodrii z 12 czerwca 2021 r. Wiec przyjmuje następującą uchwałę:

1. Skraca się kadencję Premiera Piotra Pawłowa. Kadencja Premiera kończy się w momencie wejścia w życie uchwały.

2. Uchwała wchodzi w życie w momencie opublikowania.

Premier Piotr Pawłow wykazał w ostatnim czasie, że nie nadaje się do pełnienia jakichkolwiek funkcji państwowych. Jest to osoba wybuchowa i niestabilna emocjonalnie, która nie może pełnić funkcji Premiera Brodrii - funkcji wiążącej się z potrzebą podejmowania przemyślanych i rozsądnych decyzji, a także dążenia do dialogu i wspólnego zrozumienia.

Ktoś mi może zarzucić, że sam głosowałem za tym, aby Piotr Pawłow został Premierem. Owszem, ale w momencie oddawania głosu nie sądziłem, że w tak szybkim czasie jego zachowanie i podejście do działania w Brodrii zmieni się o 180 stopni. Myślę, że my wszyscy tak nie sądziliśmy.

W tym momencie Piotr Pawłow jest osobą, która zagraża stabilności Brodrii. Powiem więcej - według danych brodryjskiego wywiadu to osoba, która utrzymuje stałe kontakty z wrogą nam agenturą obcych v-państw. Jest to zatem osoba niebezpieczna i powinna zostać jak najszybciej usunięta z najwyższych szczebli brodryjskiego życia politycznego.

Wobec powyższego oraz w związku z tym, że nie debatujemy nad projektem ustawy, przejmuję prowadzenie obrad Wiecu w tej sprawie. Zarządzam też krótszą - dwudniową - debatę na projektem uchwały.

Zapraszam do zgłaszania swoich uwag.
Czy jest jakaś alternatywa?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Tak na marginesie - odebranie obywatelstwa Piotrowi Pawłowowi nie oznacza, że automatycznie przestał pełnić funkcję Premiera. Konstytucja Brodrii nie uzależnia możliwości bycia Premierem od posiadania obywatelstwa brodryjskiego (do dyskusji w innym wątku, czy jest to słuszne rozwiązanie). Stąd mój wniosek pozostaje w mocy i powinien zostać rozpatrzony przez Wiec (chyba że Piotr Pawłow sam zrzeknie się pełnionej funkcji).

@Edit: Alternatywa, w sensie osoby na stołku Premiera? To leży w gestii Wiecu. To Wiec wybiera Premiera. Do czasu wyboru Premiera jego obowiązki pełni Car.
Jak w pierwszym rządzie Jaceniuka, gdy sobie ściągał ekspertów z zagranicy na ministrów.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

W związku z tym, że nikt się nie wypowiedział poza Ametystem, a i tak przeciągnął nam się czas na debatowanie, zamykam debatę. Ogłaszam głosowanie nad powyższym projektem, które potrwa dwie doby.

ZA przyjęciem uchwały.
Wstrzymuję się.
Ciężko mi ustosunkować się do tej sprawy. Z jednej strony, premier nie wykazuje woli współpracy z Carem. Z drugiej, jeszcze większe ograniczenie składu osobowego Brodrii budzi moje obawy.
Nie dokonuję oceny słuszności odebrania Piotrowi obywatelstwa, nie wchodzę na forum Muratyki, nie korzystam z Discorda - w związku w powyższym akurat tej konkretnej sytuacji nie oceniam, po prostu z braku wiedzy...

Natomiast faktycznie uważam, że Premierem nie powinna być osoba bez obywatelstwa... dopuszczam takie sytuacje, jeżeli chodzi o jakiś członków "gabinetów", nawet dopuszczam takie sytuacje na stanowisku dowódcy Sił Zbrojnych (wszak nawet w realu bywali nimi żołnierze najemni - przynajmniej w praktyce, bo z formalnościami bywało różnie) - ale Premier to szef rządu, powinien być obywatelem danego kraju.

W związku z powyższym oddaję głos ZA uchwałą.
Ja się podpinam pod opinię Ronona i z tego powodu też głosuję ZA - jeżeli Premier zapowiada otwarcie, że nie będzie angażował się w życie kraju to nie powinien piastować funkcji. Gdyby ogłosił, że nie zgadza się z decyzją i w związku z tym będzie dalej wykonywał obowiązki szefa rządu prawdopodobnie zagłosowałbym inaczej.

Natomiast mój apel jest taki, aby w przyszłości decyzje o pozbawieniu kogoś obywatelstwa poprzedzały konsultacje społeczne lub po prostu sąd. Trzeba tu wypracować, choćby nieoficjalnie, pewne procedury i zwyczaje.
Ametyst Faradobus

(10-12-2021 13:02)Ametyst Faradobus napisał(a): Natomiast mój apel jest taki, aby w przyszłości decyzje o pozbawieniu kogoś obywatelstwa poprzedzały konsultacje społeczne lub po prostu sąd. Trzeba tu wypracować, choćby nieoficjalnie, pewne procedury i zwyczaje.
No tak. Tutaj pewnym wzorem może być Bialenia, gdzie żeby wylecieć to już trzeba zanikować.
Chyba już po głosowaniu?
Teraz pytanie, czy ktoś zgłasza się na Premiera, czy wykorzystujemy, że
Cytat:Art. 8. Konstytucji
(...)
3. W przypadku braku premiera i niewyznaczenia osoby czasowo pełniącej jego obowiązki, obowiązki te pełni Car.
?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości