Skoro już Port Arthurberg ma Miecznika z prawdziwego zdarzenia warto by było wspólnie przysiąść i coś z tym miastem zrobić. Nie ukrywam, że pragnę tego od dawna i dlatego tym bardziej oferuję tu swoje zaangażowanie.
W Porcie Arthubergu tkwi ogromny potencjał - mamy do czynienia de facto z portową metropolią, która za chwile stanie się czymś na kształt Pireusu nowej stolicy Bialenii. Trzeba by się na poważnie zastanowić nad charakterem miasta, tym czym ono stoi (jakie gałęzie gospodarki odgrywają tu największe znaczenie?) i tym, co w pierwszej kolejności należałoby rozwinąć i ustalić. Na ten moment na pewno do głowy przychodzi mi jakiś roboczy plan, ustalenie wykazu dzielnic i tego, gdzie one leżą, czym się charakteryzują. Później przyjdzie czas na komunikację miejską i dalekobieżną. Ta ostatnia, jak już mówiłem jakiś czas temu w Ministerstwie Infrastruktury, powinna być skoordynowana z przyszłą stolicą chociażby na bazie kolei. Do tego oczywiście port i lotnisko.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Wasza Ekscelencjo Lwie,
Jeżeli chodzi o rozwój Port Arthurberg, może powinniśmy postawić na to, aby miasto to pełniło funkcję wice-stolicy Rzeszy, skoro już sam Miecznik jest "wicelwem"? Gałęzie do rozwoju to przede wszystkim długa droga do zaplanowania infrastruktury tego regionu, następnie tak jak wcześniej wspomniałeś ustalenie dzielnic, warto by było też sporządzić mapę i umieścić ją w mieście, aby każdy wiedział jak wygląda i nie był zmuszany buszować po forum, aby znaleźć takową. Sam charakter miasta wydaje mi się, że mógłby zostać nadbrzeżną metropolią o charakterze miasta turystycznego(?), a może postawimy na miasto handlowe(?), wzmocni to pozycję całego miasta w drugiej najważniejszej części Republiki Bialeńskiej.
Co o tym sądzisz Ametyście?
08-12-2021 15:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2021 15:49 przez Ronon Dex.)
(08-12-2021 15:28)Piotr Pawłow napisał(a): Jeżeli chodzi o rozwój Port Arthurberg, może powinniśmy postawić na to, aby miasto to pełniło funkcję wice-stolicy Rzeszy Zasadniczo taka rolę pełni...
(08-12-2021 15:28)Piotr Pawłow napisał(a): Sam charakter miasta wydaje mi się, że mógłby zostać nadbrzeżną metropolią o charakterze miasta turystycznego(?), a może postawimy na miasto handlowe(?), wzmocni to pozycję całego miasta w drugiej najważniejszej części Republiki Bialeńskiej. Nie zapominałbym o przemyśle, bo takowy już tam jest od wielu lat. Pragnę przypomnieć, że znajduje się tam jedna z fabryk Zakładów Lotniczych Ronon Air Tech. Produkowane są tam samoloty komunikacyjne (zakłady w Razornie specjalizują się w maszynach bojowych).
Jakbyś kombinował infrastrukturę to tutaj masz port lotniczy NBAH: http://www.bialenia.org.pl/?page_id=4369#NBAH
Można go oczywiście rozbudować (dodatkowe drogi startowe, dodatkowy terminal itp.) - ale tak wygląda na chwilę obecną.
Dziękuję za wypowiedzi.
No właśnie - niby pełni, ale w praktyce jest to fikcja. Może zastanówmy się, jakie funkcje w Rzeszy mógłby przejąć PA? Może organizujmy tu co któreś posiedzenie Sejmu?
Pomysł Piotra jest oczywiście słuszny, zresztą pokrywa się częściowo z moimi zamierzeniami. Najważniejsze to zaplanować sobie działania i po to też zaproponowałem tę naradę.
1. W pierwszej kolejności sugeruję właśnie sporządzenie listy obiektów, które na pewno znajdują się w mieście. W tym celu trzeba przejrzeć jakieś opisy i dotychczasowe dane, a także dodać nowe obiekty.
2. Następnie rzucimy okiem na położenie miasta i ustalimy ostatecznie wykaz dzielnic oraz ustalamy, czym one się mniej więcej charakteryzują.
3. Później naniesiemy te dzielnice na tworzoną stopniowo mapę miasta.
4. W dalszej kolejności moglibyśmy siąść do kwestii infrastruktury, czyli do kolei, lotniska, komunikacji miejskiej i tak dalej.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(08-12-2021 15:58)Ametyst Faradobus napisał(a): czyli do kolei Tutaj warto pamiętać, że niedaleko znajduje się tunel łączący obie nasze Wyspy.
Oczywiście trzeba spisać wszystko tak jak mówił to Ametyst, a później zastanowić się co dalej. Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłoby właśnie przebudowanie Portu Arthurberg na miasto turystyczne, ponieważ jak dobrze wiemy leży on na innej wyspie, co samo przez siebie namawia mieszkańców Rzeszy, aby Ci podróżowali do Rzeszy w Dżamahriji.
(08-12-2021 15:58)Ametyst Faradobus napisał(a): 1. W pierwszej kolejności sugeruję właśnie sporządzenie listy obiektów, które na pewno znajdują się w mieście. W tym celu trzeba przejrzeć jakieś opisy i dotychczasowe dane, a także dodać nowe obiekty.
Było postawione zadanie, to przedstawiam, co udało mi się znaleźć:
- port jachtowy "Morze Valhalla"
- osiedle "Nova Albinusus" - swoją drogą, nie wiem, czy uznajemy to za obiekt.
- plac Ofiar Numbres
- Ogród Przyjaźni Trzech Narodów
- gmach Rady Architektów
- Ogród Zaginionych Mikronacji
- osiedle św. Sclavina
- Port Oceaniczny
- Pomnik Obietnicy
- pomnik Lwa Wolnogradu
- Rezydencja Lewska
To jest wszystko co znalazłem i znajduje się w PA. Są także jakieś dzielnice, które możemy wykorzystać przy tworzeniu map miasta.
Skoro Piotr wyraził gotowość do dalszego wypełniania obowiązków to proponuję przystąpić do dalszych prac. Ja sam przepraszam, że się w tej sprawie nie odzywałem.
Podstawowe pytanie: na ile dużych dzielnic (jednostek administracyjnych) się nastawiamy?
Ametyst Faradobus
Z tego co wiem funkcjonuje w Arthurbergu bodajże pięć (?) dzielnic;
Centrum
Białe Miasto
Dzielnica Reprezentatywna
Dzielnica Parkowa
Dzielnica Trzech Świątyń
Może warto by było je wykorzystać i rozbić na pomniejsze "rejony"?
Taki też miałem pomysł. Generalnie pamiętajmy, że te dzielnice mogą być dużymi jednostkami administracyjnymi. Szczególnie jeśli chodzi o te znajdujące się na peryferiach to w ich granicach - tak jak w Wolnogradzie - może istnieć wiele osiedli, mniejszych miejscowości, kwartałów itp.
Natomiast teraz sugeruję ustalić, jakie obiekty znajdują się na terenie każdej z nich, a także naszkicować roboczy plan miasta.
Ametyst Faradobus
|