• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogólne informacje o katedrze
[Obrazek: 3_18_10_20_5_01_04.png]
WYDZIAŁ NAUK HUMANISTYCZNYCH UB
KATEDRA NAUK POMOCNICZYCH HISTORII

kierownik: prof. dr net. mgr Ametyst Faradobus

[Obrazek: 85_09_12_21_2_12_00.jpeg]

Katedra Nauk Pomocniczych Historii (NPH) jest jednostką Wydziału Nauk Humanistycznych powołaną do życia dnia 9 grudnia 2021 roku. W kręgu jej zainteresowania jest prowadzenie badań naukowych oraz działań popularyzatorskich w zakresie dyplomatyki (nazywanej matką NPH) - czyli nauce o dokumencie, sfragistyki, heraldyki, geografii historycznej, paleografii, genealogii, archeologii prawa, chronologii, numizmatyki, falerystyki oraz klasycznego źródłoznawstwa opartego na krytyce zewnętrznej i wewnętrznej. Zespół Katedry doradzają instytucjom publicznych oraz obywatelom w zakresie spraw związanych z NPH biorąc czynny udział w debatach publicznych.

Szanowne Państwo, Kochani moi,

inaugurując działalność Katedry Nauk Pomocniczych Historii na Wydziale Nauk Humanistycznych Uniwersytetu Bialeńskiego chciałbym zaznaczyć, że jest to jednostka specyficzna. W założeniu ma się ona skupiać nie na prowadzeniu studiów - tym bowiem zajmuje się nasz Wydział jako taki - ale na działalności badawczej. Nie będzie to jednak działalność hermetyczna, a bardziej popularyzatorska. Do udziału w pracach katedry zapraszam więc wszystkich zainteresowanych.

W naszym kraju regularnie toczą się dyskusje związane z tym, co w świecie nauk historycznych wchodzi właśnie w zakres zainteresowania NPH. Mam tu na myśli debaty o herbach, godłach i flagach, badanie dawnych aktów prawnych, tworzenie monet i odznaczeń czy też insygniów. Pomyślałem sobie, że skoro jest potrzeba to warto by było stworzyć miejsce, w którym te wszystkie debaty można by toczyć w sposób uporządkowany. Przyznaję, że bezpośrednim bodźcem była to dla mnie brodryjska debata na temat godła - moim zdaniem szkoda, że nie przebiegła ona w sposób merytoryczny, a z pewnych przyczyn oparta była ona na emocjach. Jest to jednak dobry przykład na to, że takie z pozoru nużące i hermetyczne zagadnienia potrafią wywołać jak najbardziej realne emocje.

Głównym celem działań tej katedry będzie oczywiście stosowanie wiedzy z zakresu NPH na gruncie wirtualnym, a zwłaszcza bialeńskim (choć mam nadzieję, że zajmiemy się także przykładami spoza naszych granic - a zwłaszcza z państw z nami stowarzyszonych). Poza tym będę jednak co jakiś czas zajmować się kazusami ze świata realowego. Te dwa światy będą się zresztą przenikać, bo wiadomo, że naszą symbolikę opieramy na wzorcach skądś zaczerpniętych.

Na zakończenie chciałbym raz jeszcze zaprosić do współpracy wszystkich chętnych i potrzebujących: naukowców, samorządowców, lenników, przedstawicieli władz centralnych, instytucji oraz osoby prywatne. Ja chętnie podzielę się swoim doświadczeniem, dowiem się czegoś nowego i stworzę przestrzeń do merytorycznej dyskusji.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości