09-12-2021 14:59
Tworzenie nowej strony internetowej Bialenii poskutkowało - co jest zasługą głównie marszałka Dexa - powstaniem herbów i godeł niemal wszystkich lenn i wolnych miast Rzeszy Bialeńskiej. Obecnie ich wizerunki dostępne są na stronie oraz (od niedawna) w Rejestrze Rzeszy. Od jakiegoś czasu pojawia się gdzieniegdzie pomysł stworzenia profesjonalnego herbarza - dzieła, które obejmie zarówno wizerunki herbów, jak i ich opisy (stworzone w zgodzie ze sztuką blazonowania) oraz informacje na temat historii, ewentualnie także poprzednie wersje.
Projekt ten powoli kształtuje się w mojej głowie i na ten moment proponuję, aby dzieło miało następujący układ:
Wstęp: coś o specyfice bialeńskiej heraldyki i weksykologii
Rozdział I: symbole Rzeszy
Rozdział II: symbole lenników Rzeszy
podrozdział a: herby, godła i flagi lenn
podrozdział b: osobiste herby lenników
Rozdział III: symbole miast Rzeszy
podrozdział a: wolne miasta
podrozdział b: inne miasta
Zakładam, że będzie to praca zbiorowa, nad którą postaram się sprawować pieczę. Jego tworzenie jest dobrą okazją do tego, aby pochylić się nad zagadnieniami pobocznymi. Jedną z nich jest specyfikacja koron rangowych oraz koron wolnych miast. Obecnie teoretycznie mamy wprowadzone rozróżnienie koron muralis, które w różnych odmianach przysługują miastom o różnym statusie. Chciałbym zatem pochylić się nad sprawą nieco bardziej skomplikowaną, czyli nad koronami w herbach lenn i lenników. Obecnie panuje pod tym względem całkowita dowolność i generalnie chciałbym, aby nadal jakaś jej doza obowiązywała (poza tym nie każdy chce używać korony i nie każdy herb czy godło się do tego nadaje). Warto by natomiast wydać pewne rekomendacje, niejako sztucznie ustanowić zwyczaje.
Mój pomysł jest taki, aby każdy wariant każdego tytułu posiadał przypisany rodzaj korony. Ja to poniekąd staram się od jakiegoś czasu robić w sposób oddolny. Na przykład realową koronę Sułtanatu Johoru, która w ZSKHiW pełni funkcję jednej z moich koron królewskich, uczyniłem także symbolem Socjalistycznego Sułtanatu Faradobaju - sułtan to mniej więcej odpowiednik króla, Johor to sułtanat niesamodzielny, więc uważam, że na dobrą sprawę ten wariant może stać się symbolem wszystkich, kto zdecyduje się używać godności sułtana. Jako, że godność ta rozciąga się niejako na dwa tytuły (jest odpowiednikiem zarówno elektora, jak i para) to można by wprowadzić jakiś element rozróżniający - na przykład sułtan-elektor miałby koronę złotą, a sułtan-par srebrną.
Podobny przypadek to mitra wielkiego kniazia albo wielkiego księcia: obecnie zastosowałem ją tworząc herby Jaruzelimy oraz Żółkwi. I znowu będę tu proponował, aby taka sama mitra zdobiła herby kniaźstw, księstw, najwyższych kniaźstw i najwyższych księstw. Tu też proponuję wymyślić jakiś element rozróżniający - kolor, dodatkową ozdobę albo liczbę ogonków gronostajowych.
Generalnie najmniejszy problem będzie z tytułami najniższymi takimi jak hrabia czy baron - tu heraldyka europejska ma dosyć jasne tradycje i trzeba będzie tylko ustalić najładniejszy wariant. Nieco więcej roboty będzie z wariantami alternatywnymi, a także z najwyższymi tytułami, bo bialeńska hierarchia jest tu niekonsekwentna i stawia na przykład para czy granda ponad wielkim kniaziem (i między innymi dlatego ja się wolałem tytułować sułtanem, a wcześniej kedywem).
Na dzień dzisiejszy chciałem dla Szanownego Państwa uświadomić, z jak bardzo skomplikowanym zagadnieniem mamy tu do czynienia. Z drugiej strony pozostaje się cieszyć, bo nic nas nie goni. Dyskutujmy nad tym zatem w wolnych chwilach, na spokojnie i stopniowo kształtujmy pewien kompromis.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)