• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schemat strony i jej wygląd
Głównie będzie chodziło o proporcje - na przykład w tej tablicy z terenem wojskowym fajniej by wyglądało, gdyby odległość między literami na górze i krawędzią była taka sama jak na dole. Po prostu wygląda to milej dla oka i jest łatwiejsze w odbiorze.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Z takimi pierdołami nie ma problemu... chwila roboty i podmiana obrazka.
A zatem co obiecałem to uczynię.

Najpierw tablica z przejściem granicznym. Proponuję nieco zmniejszyć i zamienić na wielkie litery napis PRZEJŚCIE GRANICZNE. Dodatkowo, jak wspomniałem, trzeba doprecyzować jego nazwę, ale to już jest prawdę mówiąc pytanie do dowództwa Sił Zbrojnych (bo to armia odpowiada za ochronę granic, w tym za organizację przejść granicznych). Zakładam, że mowa tu o przejściu, które jest na lotnisku w Wolnogradzie. Można je oczywiście nazwać po prostu "Wolnograd", można też np "Wolnograd - Lotnisko", "Wolnograd - Port Lotniczy" albo "Wolnograd - Flegmany".

[Obrazek: obraz.png]

Kolejna tablica to ta z terenem wojskowym. Tu, jak wspomniałem, chodzi o odległość między krańcem tablicy i napisem. Pokusiłem się o robocze poprawienie, tak aby ta odległość na górze i na dole wyglądała podobnie:

[Obrazek: obraz.png]

dla porównania wersja obecna:

[Obrazek: Tablica-Teren-Wojskowy-1.png]

PS. Nie usuwałem tła.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(10-12-2021 13:18)Ametyst Faradobus napisał(a): "Wolnograd - Port Lotniczy"
Jeżeli już to precyzować to taki tekst będzie chyba najlepszy - bo jest czytelny. Przy okazji gdzie powinien prowadzić link? Do forum czy do "Przejścia granicznego"?

(10-12-2021 13:18)Ametyst Faradobus napisał(a): Wolnograd - Flegmany
A co to za nazwa? Jeżeli już port lotniczy z nazwą to prawidłową i istniejącą od początków Bialenii czyli: Port Lotniczy w Wolnogradzie im. "Bohaterów Czarnolasu"

Co do napisów - to nie ma sprawy poprawię w wolnej chwili podmienię i poprzesuwam.
Niech już będzie do forum. Przejście i tak każdy zobaczy jako pierwszy dział od góry.

A co do nazwy to proponuję, by zwyciężył wariant najprostszy - Wolnograd. Miasto nie jest ani przygraniczne ani nie ma portu morskiego, więc jedyne przejście graniczne jakie może istnieć na jego terenie to to na lotnisku.
Ametyst Faradobus

(10-12-2021 15:13)Ametyst Faradobus napisał(a): A co do nazwy to proponuję, by zwyciężył wariant najprostszy - Wolnograd. Miasto nie jest ani przygraniczne ani nie ma portu morskiego, więc jedyne przejście graniczne jakie może istnieć na jego terenie to to na lotnisku.
Od początku byłem tego zdania (stąd tylko nazwa stolicy na tablicy) - w mikronacjach obowiązuje pewne umowność i niech tak zostanie.
Zrobiłem małą modyfikację w Encyklopedii Bialeńskiej... uznałem, że w kategoriach nie może być nadmiaru elementów, a więc zamiast wrzucać po kolei każde przedsiębiorstwo, zrobiłem po prostu "artykuł" pod nazwą "Przedsiębiorstwa", który jest w kategorii "Gospodarka"... w końcu może tam się pojawi coś innego. Andrzej coś kombinuje z jakimś bankiem itd.

Podpięte będą pod to po prsotu strony przedsiębiorstw - na razie działają tylko niektóre przekierowania - te które były już zrobione wcześniej (zresztą większość jest niedokończona), ale to z czasem.

- Gospodarka: https://gov.bialenia.org.pl/directory-ca...ospodarka/
Swoją drogą napis SIŁY ZBROJNE REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ po lewej jest dosyć długi w porównaniu z pozostałymi (jako jedyny zajmuje dwie linijki tekstu). Może skróćmy go do SIŁ ZBROJNYCH / SIŁ ZBROJNYCH RB? Będzie to milsze dla oka, a wiadomo, że chodzi o bialeńskie Siły Zbrojne.
Ametyst Faradobus

(11-12-2021 11:03)Ametyst Faradobus napisał(a): Swoją drogą napis SIŁY ZBROJNE REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ po lewej jest dosyć długi w porównaniu z pozostałymi (jako jedyny zajmuje dwie linijki tekstu). Może skróćmy go do SIŁ ZBROJNYCH / SIŁ ZBROJNYCH RB? Będzie to milsze dla oka, a wiadomo, że chodzi o bialeńskie Siły Zbrojne.
Zabieg tymczasowy, ale wynika z budowy strony Brodrii - występuje konieczność uniknięcia takich samych nazw w MENU (i na stronach). Prawdopodobnie skrócę go po prostu do SIŁY ZBROJNE RB (ale nie może być samo Siły Zbrojne... ale nawet w realu stosuje się powszechnie takie "dodatki", piszemy Siły Zbrojne RP, a nie tylko Siły Zbrojne itd.), podobnie jak musi być ENCYKLOPEDIA BIALEŃSKA (a nie tylko Encyklopedia). Zmiany tych nazw zajmują chwilę. Obecnie z Iwanem dyskutujemy nad nazewnictwem pewnych elementów z Brodrii... jak zakończymy to wtedy finalnie porobi się te nazwy, tak by nie było konfliktu nazewniczego (bo strona zgłupieje) - bo inaczej się nie da. Mamy tylko jeden klucz licencyjny szablonu.
Z okazji ustanowienia nowych odznaczeń przygotowałem ich opisy

Cytat:Order Zasług Wojskowych został ustanowiony 13 grudnia 2021 roku jako drugi, obok Orderu Niepodległości, bialeński order wojskowy - nadawany przez Dowódcę Sił Zbrojnych RB. Wręcza się go ludziom szczególnie zasłużonym dla obronności kraju, oraz zaangażowanym w działalność Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej i innych formacji obronnych w czasie pokoju i wojny.

Order dzieli się na cztery klasy (począwszy od najwyższej): Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty oraz Krzyż Rycerski. Uzyskanie Krzyża Srebrnego jest warunkiem niezbędnym do otrzymania Orderu Niepodległości, zaś aby zostać kawalerem Krzyża Wielkiego Orderu Niepodległości należy uprzednio zostać odznaczonym Krzyżem Rycerskim Orderu Zasług Wojskowych.

Cytat:Historia Bialeńskiego Krzyża Modernizatorów związane jest z budową pod koniec 2021 roku nowej strony Republiki Bialeńskiej, a także z częściową naprawą forum państwa. Powstała wówczas idea ustanowienia odznaczenia, które będzie można przyznawać osobom zaangażowanym w rozwój i utrzymanie infrastruktury informatycznej państwa.

Podobnie jak wyprzedzający go w hierarchii Bialeński Krzyż Zasługi, Bialeński Krzyż Modernizatorów dzieli się na trzy klasy (Brązowy, Srebrny i Złoty). Krzyż Złoty może zostać nadany wielokrotnie - kolejne nadania oznacza się wówczas charakterystycznymi okuciami.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości