• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Logo UB
To może najpierw zajmijmy się pieczęcią? Fajnie by było, gdyby już JKW Maciej II, nasz nowy student, mógł otrzymać opatrzony nią dyplom. Proponuję użyć zielonej barwy i - tak jak Kulega Profesor Konduktor zaproponował - motywu Zielonej Książki (może trzymanej w ręce?). Oto, na przykład w formie wieńca laurowego, można opatrzyć napisem UNIVERSITAS BIALENICA (chyba przetłumaczyłem to dobrze). Inne opcje to SALUS UNIVERSITATIS BIALENICAE SUPREMA LEX (ESTO) lub UNIVERSITAS BIALENICA WOLNOGRADENSIS, aczkolwiek tego ostatniego jestem najmniejszym zwolennikiem z tego powodu, że wydziały UB mogą być zlokalizowane w różnych miastach.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ja jestem za tym, żeby umieścić po prostu nazwę "UNIVERSITAS BIALENICA". Trochę dziwnie brzmi, ale chyba tłumaczenie dobre, jeśli przymiotnik w nominativusie to "bialenicus/bialenica/bialenicum".
Bialenica, bo universitas to przede wszystkim wspólnota - czyli tak jakby Wspólnota (w domyśle Uczonych i Studentów) Bialeńska. Generalnie uznałem, że skoro Jagielloński przetłumaczono jako Iagiellonica to tu też można pójść tą drogą. Mogę zagadać jeszcze do jakiegoś filologa klasycznego, bo ja - jak wspomniałem - jestem tym typem mediewisty, który łacinę zna tyle o ile.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Zanim będziemy kontynuowali dyskusję chciałbym zapytać o zgodę na jej przeniesienie do siedziby nowej katedry NPH?
Ametyst Faradobus

Ja nie mam nic przeciwko, a czemu pytasz?
W takim razie przenoszę i apeluję opinie w sprawie przedstawionych wyżej propozycji. Dziś lub jutro postaram się je podsumować.
Ametyst Faradobus

Profesor Piech, przyjemnie się tego słucha, więc może w wolnym czasie sobie przypomnę xD. Ale taki bogaty system znaków uniwersyteckich to byłby coś, mógłby zawstydzić niejedno v-państwo pewnie. Tylko trzymać kciuki, tym bardziej, że wątek chyba coś zamarł
(—) Piwski Sroczyński

Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Nawet wczoraj go spotkałem. xD

Faktycznie, dziękuję za odkopanie tego wątku. Trzeba będzie wrócić do prac.
Ametyst Faradobus

Cieszy mnie to, zawsze fajnie pooglądać ładne flagi i herby, ale chciałbym zobaczyć coś jeszcze... Coś czego mi chyba trochę poza rotryjskimi zbiorami formuł do ceremonii wszelakich, brakowało zawsze... rzeczy, którymi mogłaby się zainteresować v-archeologia prawna. A co do prof. Piecha... Czyżbym miał przyjemność z "kolegą z instytutu" z (nieistniejącego)reala xD? jeśli oczywiście można spytać.
(—) Piwski Sroczyński

Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Apropok Rotrii to ja tam nawet założyłem Katedrę NPH:

https://forum.rotria.pl/forumdisplay.php?fid=444

(19-11-2022 22:58)piwski napisał(a): A co do prof. Piecha... Czyżbym miał przyjemność z "kolegą z instytutu" z (nieistniejącego)reala xD? jeśli oczywiście można spytać.

A i owszem, ale od dwóch lat już uabsolwenconym. xD Niemniej nawet wyszedłem jako magister z zakładu Profesora.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości