• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z zagranicy
To prawda, nie byłem. Byłem co najwyżej p.o. Zawsze było tak, że jak startowałem, to zgłaszała się taka Sasza, robiła się inba i mi się odechciewało. Tongue
Szkoda, że Piotr odszedł. Mógłby też wystartować.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Coś bym dodał od siebie, ale mnie zamuratykowało.
(—) Salvador Estela Sonnero
Mały przedruk z KS:

1) Alfred Fabian von Tehen-Dżek obecnie Król Winkulii uniewinniony. Wyrok jest nieprawomocny.

Tło (lekko koloryzowane): Wspomniany Alfred uczepił się miłościwie nadzorującego Prefekta, że rzuca banami na prawo i lewo, dlatego Prefekt oskarżył go o wywieranie bezprawnego wpływu i pomówienie. Doprowadziło to do skiśnięcia jednego z zasłużonych diuków, który na poprawę swojego PH otrzymał karę porządkową. Sprawa ta jest tak kłopotliwa, a może żenująca, że została utajniona. Ponadto spowodowała wylew biurokratyczny w postaci sprawy ustrojowej i fali aktów oskarżeń albo aktów odstąpienia od oskarżenia. Nawet studenci prawa łapią się za głowę i pytają, po co sobie tak komplikować życie w zabawie internetowej. Do rzeczonej sprawy wyznaczono fantastyczną czwórkę ATK, dzięki czemu wyrok zostanie wydany pewnie nie szybciej niż po 2 miesiącach.

2) Diuk de Zaym ponownie próbuje rozbudzić sarmacką politykę

Diuk wyraził ubolewanie, że ichniejsza ordynacja jest rozporządzeniem z mocą ustawy, a nie ustawą, dlatego zachęcił obecnego Panującego do złamania prawa i jego zmiany (takie rozporządzenie można wprowadzić/zmieniać, w czasie stanu wyjątkowego, do którego nie ma teraz podstaw). Postuluje on wprowadzenie wymogu istnienia partii politycznych oraz blokadę możliwości kandydowania bez poparcia partii politycznych. Kontrolę nad ich rejestracją ma mieć Kanclerz ... Należy jednak Diuka przede wszystkim pochwalić za przedstawienie konkretu. 4 dni temu pojawił się bowiem artykuł o podobnej tematyce, w charakterystycznej dla Diuka oprawie narracyjnej.
Czekamy aż diuk Zaym zaproponuje ponownie sarmacką wersję sanacjj. Wink Nic dziwnego, że Muratyka wysysa ludzi z Sarmacji. Big Grin
Łączenie się w partie jest dobre, tyle że w tej sytuacji jest to niepotrzebne przymuszanie. Jeśli nie ma komu politykować, to wprowadzanie dodatkowych wymogów niczego nie zmieni.
W pewnym sensie zazdroszczę Sarmatom Diuka.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Diuk słynie ze zbytniego teoretyzowania. Niestety to do niczego nie prowadzi.
Bardzo zabawne, że Diuk stał się już synonimem tego konkretnego Diuka. Coś jak Papież w Polsce.
Ametyst Faradobus

Z ciekawości sprawdziłem, ilu jest diuków i zaskoczyłem się, że tak dużo. https://www.sarmacja.org/mieszkaniec/lista/szlachta/1
A u nas katechona wciąż brak, chociaż Rononowi brakuje już tylko 7 folwarków. Wink Na Nowy Rok przygotuję nowe nadania.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości