• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elitarny Klub "Andżela"
Do Skarlandu, do Norberta. A jeszcze napisze pismo ambasador nasz, pracownik. Bo mamy spólną ambasadę.

Co do tych ekwiwalentów tytułów szlacheckich dot. kultury niemieckiej, to początkowo chciałem zaproponować przerobienie stopni SS, ale jednak uznałem, że to bezbek. Proponuję natomiast wprowadzić alternatywną drabinkę lożową, w nawiązaniu do bialeńskiego wolnomularstwa (które chętnie bym reaktywował, gdyby ktokolwiek chciał się ze mną bawić).
- Szlachcic (Szlachcianka) - Uczeń
- Baron (Baronessa) - Czeladnik
- Wicehrabia (Wicehrabina) - Mistrz
- Hrabia (Hrabina) - Wielki Czeladnik 
- Margrabia (Margrabina), zwany też Markizem (Markizą) - Nadzorca Budowli
- Lord, (Lordessa), zwany też Landgrafem (Landgrabiną) lub Bojarem (Bojarynią) - Kawaler Północy
- Kniaź (Kniagini), zwany też Księciem (Księżną) - Rycerz Zielonego Krzyża
- Wielki Kniaź (Wielka Kniagini), zwany też Wielkim Księciem (Wielką Księżną) - Obrońca Przybytku
- Grand (Grandessa), zwany też Najwyższym Kniaziem (Najwyższą Kniaginią) lub Najwyższym Księciem (Najwyższą Księżną) - Książę Przybytku
- Par (Parissa) - Komandor Świątyni
- Elektor (Elektorka) - Wielki Mistrz
- Katechon (Katechonka) - Suwerenny Wielki Mistrz Generalny
Jak najbardziej. Ja jestem generalnie otwarty na wszelkie propozycję - mogę już dziś wydać postanowienie.

W ogóle mi po głowie chodzą tytuły łacińskie jako takie podstawowe warianty, np comes jako hrabia, comes iunior jako wicehrabia, dux jako kniaź, magnus dux jako wielki kniaź, supremus dux jako najwyższy książę / grand, supremus princeps zamiast para, supremus princeps et elector jako elektor i pater patriae et supremus princeps jako odpowiednik katechona.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
A wiesz, że ja bym nawet poważnie rozważył posługiwanie się takim łacińskim tytułem. Ja już się podpisuję praeses et conducator, to mógłbym jeszcze dodać supremus princeps et elector. <3
No to mogę wprowadzić. Nawet myślę, aby to zrobić w ustawie, bo to by były warianty jakby podstawowe, uniwersalne (bo łacina jest językiem uniwersalnym).

Pozostałe bym widział tak:

szlachcic - eques
baron - baro.

Reszta jak wyżej.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

U nas uniwersalny powinien być arabski albo przynajmniej greka, bo Bialenia nie jest państwem zachodnim, ale chyba nikt nie zna.
No i właśnie dlatego ja jestem sułtanem, noszę fez i turban i jeżdżę na wielbłądzie, nie to co Ty - giaurski elektorze. Informacje na temat wszystkich ekwiwalentów arabskich są tutaj: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...4#pid14264

Z greką mogę pokombinować. Ostatnio się śmialiśmy z moim promotorem (bizantynistą) z tego, że dowódca floty to był w Bizancjum megaduks. A tak w ogóle to polecam z takich tematów tę książkę: https://www.academia.edu/34250232/Piotr_...arowie_pdf
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości